Home Neizmjerna se ljubav ne drži logike, ona nadilazi pravednost (9.tj.k.g.č.)

Neizmjerna se ljubav ne drži logike, ona nadilazi pravednost (9.tj.k.g.č.)

Neizmjerna se ljubav ne drži logike, ona nadilazi pravednost (9.tj.k.g.č.)

Neizmjerna se ljubav ne drži logike, ona nadilazi pravednost (9.tj.k.g.č.)
***********
2. Tim 2, 8-15: 
Pavao ovo poglavlje piše svome duhovnom sinu Timoteju da jača milošću koja mu je darovana u Kristu Isusu. Tako ćeš jedino moći čuvati i dalje prenositi pravi nauk apostolske predaje. Pavao želi svome dragom prijatelju Timoteju dati i posljednje upute glede apostolovih muka i patnji. Ne zaboravi, poručuje Pavao, Isus živi…! Njegov put kroz patnje i smrt do uskrsnuća također je put spasenja njegovih učenika. Ako su okovi na rukama, nisu na Riječi koju propovijedaš.Smrt s Kristom jamči i život s uskrslim Kristom. Ustrajnost u patnji osigurava sudjelovanje u kraljevanju s Kristom.
Drugim riječima, nije jednostavno biti kršćanin. Ja to najbolje znam, a tebi Timoteju trebat će mnogo odlučnosti da se ne izgubiš u svakodnevnim brigama ili beskorisnim raspravama iz kojih najčešće izbijaju podjele. Naše ponašanje mora pokazati istinitost o čemu govorimo i čvrsto stati uz istinu, ali uvijek s ljubavlju i nikoga ne vrijeđati.
Ali jedno znaj, ljudska logika očekuje, da će na ljudsku nevjernost Krist odgovoriti također nevjernošću. Ali ne! Neizmjerna se ljubav ne drži logike. Ona nadilazi pravednost. I na tom se temelji nada spasenja. Ali zapamti, daleko je bolje i sigurnije dokazivanje vjere dobrim životom nego pametnim raspravama, kojima su sklona upravo grčko – židovska mudrovanja. Uvijek budi spreman stati pred Boga kao radnik koji se nema čega stidjeti.

*************

Mk 12, 28-34: U nizu pitanja s kojima su farizeji, saduceji i pismoznanci nastojali uhvatiti Isusa u riječi ili djelu i danas čujemo još jedno, treće po redu. Prvo pitanje su postavili farizeji: Treba li rimskom caru plaćati porez? Drugo su pitanje postavili saduceji: Kome će pripasti žena o uskrsnuću jer su je imala sedmorica braće za ženu? Treće pitanje postavljaju pismoznanci: Koja je zapovijed prva od sviju? Isusov je stav jasan i u prvom i drugom pitanju, a u trećem kaže: „Ljubi Gospodina Boga svojega… i druga, ljubi bližnjega svoga…“ Ako su se Farizeji, saduceji i pismoznanci nadali krivim odgovorima, razočarali su se. Iznenađujuća Isusova mudrost utišala je njegove osporavatelje, ali on još nije s njima svršio.