Home Pastoralni kalendar 2024.

Pastoralni kalendar 2024.

Pastoralni kalendar 2024.

PASTORALNI KALENDAR

LISTOPAD


1. listopada SPOMENDAN –  Sveta Terezija od djeteta Isusa, djevica. Rodila se u Alenconu u Francuskoj g. 1873. Još kao djevojčica ušla je u samostan karmelićanki u Lisieuxu. Njegovala je osobito evanđeosku malenost i poniznost  te pouzdanje u Boga. U tome je riječju i primjerom poučavala novakinje. Prinijela je život za spas duša i rast Crkve. Umrla je 30 rujna 1897.g.

  • Početak listopadskih pobožnosti. U 17:30 časoslov, krunica i sv. Misa.

2. listopadaSPOMENDANSveti Anđeli čuvari. Iz Objave znamo da postoje anđeli. Bog ih je stvorio prije čovjeka. Ima ih puno, kako i molimo u Predslovlju sv. Mise u kojem se u duhu sjedinjujemo s anđeoskim zborovima i zajedno s njima slavimo Boga: “Svet, svet, svet, Gospodin Bog Sabaot…” Svaki čovjek ima svoga anđela čuvara, ja bih rekao svoga anđela Providnosti. Mi se već od malih nogu molimo svom anđelu čuvaru. Osobito je Sv. Franciska Rimska srdačno štovala svoga anđela čuvara. Pošto je stupila u samostan uvijek ga je vidjela kraj sebe. Treba naglasiti da se u Starom zavjetu a time i u  Židovstvu osobito naglašavaju anđeli Božji kao posrednici i poslanici Božji. Novi zavjet također započinje posredstvom anđela Božjeg kod Blažene Djevice Marije. 


4. listopadaSPOMENDAN Sveti Franjo Asiški rodio se u Asizu god. 1182. Nakon lakoumne mladosti obratio se, i odrekao očeve baštine te sav prionuo uz Boga. Prigrlio je siromaštvo i prihvatio evanđeoski život, svima naviještajući Božju ljubav. Sljedbenicima je dao izvrsna pravila, što ih je potvrdila Apostolska Stolica. Osnovao je i Red klarisa i zajednicu pokornika što žive u svijetu (Treći red) i prvi je propovijedao među nevjernicima Umro je 1226.g. 

  • Patron župe u Srednjoj Slatini.

5. listopada – Sakramentalna katehizacija za osmogodišnju školu. Vjenčanje Monike Jelaš i Josipa Vincetić u 17:00 sati.


6. listopada DVADESET SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.


7. listopadaSPOMENDANBlažena Djevica Marija od Krunice, čiji je spomen – dan osnovao papa Sveti Pio V. kao obljetnicu pobjede kršćana u pomorskom ratu kod Lepanta1971. g. kad je, zazvana molitvom krunice, pritekla u pomoć sveta Bogorodica. Slavlje današnjeg dana potiče sve da razmišljaju o Kristovim otajstvima predvođeni blaženom Djevicom Marijom, koja je na poseban način bila pridružena utjelovljenu, muci i slavnom uskrsnuću Sina Božjega. 


8. listopadaSv. Misa u 8:30 je Zavjetna Gospi brze pomoći  i KLANJANE


12. listopadaHodočašće u Mariju Bistricu.


13. listopada DVADESET OSMA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.


15. listopada SPOMENDANSv. Terezija Avilska se rodila u Avili u Španjolskoj godine 1515. Stupila je u Karmelski red, gdje je koračala velikim koracima k savršenstvu i imala mistične objave. Trudila se ono obnove Reda, podnijela velike nevolje, ali je sve svladavala nepobjedivim duhom. Napisala je knjige krcate najdubljom i najuzvišenijim naucima, koje je potvrdila vlastitim iskustvom. Umrla je u Albi g. 1582.


16. listopadaBiblijsko – molitvena zajednica sv. Petra  ima svoju katehezu u 18:00 sati.


17. listopadaSPOMENDANSveti Ignacije Antiohijski je bio nasljednik Petrov u Antiohiji, upravljajući antiohijskom Crkvom. Osuđen je da bude predan životinjama, te je prebačen u Rim i ondje za cara Trajana godine 107. slavno podnio mučeništvo. Na putu je napisao sedam poslanica različitim Crkvama, u kojima učeno i mudro govori o Krist, o ustrojstvu Crkve i o kršćanskom životu. U Antiohiji se već od IV stoljeća njegov spomen-dan svetkovao na današnji dan. 


18. listopada BLAGDAN –  Sveti Luka, evanđelista, je rođen u poganskoj obitelji. Obrativši se, postaje pratilac apostola Pavla. Prema njegovu propovijedanju napisao je Evanđelje. Početke života Crkve predao nam u drugoj knjizi s naslovom Djela apostolska, u kojoj propovijeda o događajima sve do drugog Pavlova boravka u Rimu. 


19. listopada – Sakramentalna katehizacija za osmogodišnju školu.


20. listopada DVADESET DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati. Biblijsko – molitvena zajednica sv. Pavla  ima svoju katehezu u 18:00 sati.


22. listopada – Sv. Ivan Pavao II – život i djelo poznati.


25. listopadaKatarina Kotromanić, posljednja bos. kraljica – objavit ćemo na dan opširnije na LINKU DOGAĐANJA.


26. listopada – Sakramentalna katehizacija za osmogodišnju školu.


27. listopadaTRIDESETA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.


28. listopada  – BLAGDANSv. Šimun i Juda Tadej, apostoli. Šimunovo se ime nalazi na jedanaestom mjestu u popisu apostola. O njemu ništa ne znamo osim da je rođen u Kani i da se nazivao “zelotom” (revnitelj i rodoljub u Židovstvu).
Juda, zvani Tadej, jest onaj apostol koji na Posljednjoj večeri pita Gospodina kao to da će se očitovati samo učenicima, a ne svijetu (Iv 14,22). 

 




  • rujan 2024

1. rujna – DVADESET DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.


3. rujna – SPOMENDAN – Sv. Grgur Veliki, Papa i crkveni naučitelj
Rođen je u Rimu oko godine 540. Vršio je službe na carskom dvru. Zatim se odrekao službe gradskog prefekta, prigrlio monaški život, zaređen je za đakona i u Carigradu bio je kao poslanik. 3. rujna 390 izabran je za papu. Pokazao se pravim pastirom u upravi, pomaganju siromaha, širenju i učvršćivanju vjere. Mnogo je napisao o ćudoređu i teologiji. Umro je 12. ožujka 604. godine. 


5. rujna – Sv. Majka Terezija


7. rujnaSPOMENDAN Sv. Marko Križevčanin  Križevčanin, r. u Križevcima oko 1588. a umro je 7. rujna 1619 u Košicama. Bio je hrvatski katolički svećenik, profesor, kanonik, i mučenik. Katolička crkva štuje ga kao sveca mučenika.


8. rujna – DVADESET TREĆA NEDJELJA KROZ GODINUSv. Misa u 8:30 je Zavjetna I KLANJANE. Patron župe u Modriči, Rođenje BDM. BLAGDANkod nas nema pučke sv. Mise


12. rujna – Ime Marijino – Patron Župe u Svilaju.


13. rujnaSPOMENDANSVETI IVAN ZLATOUSTI, biskup i crkveni naučitelj. Rođen je u Antiohiji oko godine 349. Bio je uzorno odgojen, prihvatio je asketski život i, postavši svećenikom, s velikim je uspjehom vršio propovjedničku službu. Godine 397. izabran je za carigradskog biskupa, bio uzoran pastir trudeći se da iz korijena popravi život klera i vjernika. Obasut je mržnjom carskog dvora i zavidnika, bio je prisiljen dva puta ići u zatočeništvo. Slomljen od proganjanja umro je kod Komane u Pontu 14. rujna 407. god. Mnogo je propovijedao i napisao za tumačenje katoličke vjere i pravilno usmjerenje kršćanskog života, tako da je zaslužio naslov zlatousti.


14. rujna –  – Početak župne katehizacije

14. rujnaBLAGDAN UZVIŠENJE SV. KRIŽA je kršćanski blagdan. Potječe iz Jeruzalema. Obilježava ga se na 14. rujna. To je bio dan nakon godišnjice posvete bazilike Baziliku je dao podignuti car Konstantin. Posvećena je 13. rujna 335. godine. U toj se bazilici nalazi dio izvornog Kristovog križa koji je otkupila carica Jelena 320.godine, a dala ga je na čuvanje u tu baziliku. Jeruzalemski kršćani  su dan nakon godišnjice posvete bazilike izložili tu svetu relikviju te joj se klanjali.


15. rujna – DVADESET  ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30. Žalosna Gospa – Patron župe u Čardaku. Pučke sv. Mise u župi nema.


16.rujnaSPOMENDANSv. Kornelije, papa, i Ciprijan, biskup, mučenici. Kornelije je postao biskupom rimske Crkve godine 251. Borio se protiv otpadnika novacijanaca i, pomognut od Ciprijana, uspio je učvrstiti svoj autoritet. Car Gal ga je protjerao te je god. 253 umro u gradu centumcellae. N jegovo je tijelo preneseno u Rim i pokopano u Kalistovim katakombama.
Ciprijan je rođen u Kartagi oko godine 210 u poganskoj obitelji. Obratio se na kršćansku vjeru, postao svećenikom te je zaređen za biskupa godine 249. U burnim vremenima veoma je dobro primjerom i spisima upravljao Crkvom. Za Valerijanova progonstva bio je protjeran u zatočeništvo, a zatim je 14 rujna 258. podnio mučeničku smrt.


20. rujnaSPOMENDANSv. Andrija Kim Taegon, prezbiter, Pavao Chong Ha-sang i drugovi, mučenici.
Sveti Andrija Kim Taegon: Rođen je 21. kolovoza 1821. g. u Solmou u Koreji, – Saenamteo, Umro je mučeničkom smrću u Koreji, 16. rujna1846. Korejski katolički svećenik, mučeniki  svetac Katoličke Crkve, predvodnik 103 Korejska mučenika i prvi katolički svećenik u Koreji.


21. rujna BLAGDANSV. MATEJ, apostol i evanđelist.
Rođen je u Kafarnaumu. Kad ga je Isus pozvao, vršio je službu ubirača poreza. Napisao je Evanđelje na hebrejskom jeziku, službu apostola i navjestitelja vrši na Istoku.


22. rujna – DVADESET PETA NEDJELJA KROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.


23. rujna – Biblijsko – molitvena zajednica sv. Petra  ima svoju katehezu u 19:00 sati.

23.rujnaSPOMENDAN – Sv. Pijo iz Pietrelcine, prezbiter, rođen 25. svibnja 1887. a umro je u  San Giovanni Rotondo,  23. rujna 1968., poznatiji kao Padre Pio ili otac Pio, talijanski  je katolički svećenik,  kapucin i svetac. Tijelo mu je ostalo neraspadnuto do danas.


24. rujna – Biblijsko – molitvena zajednica sv. Pavla  ima svoju katehezu u 19:00 sati.


27. rujnaSPOMENDANSveti Vinko Pulski, prezbiter. Rođen je u Akvitaniji godine 1581. Završivši naukovanje i postavši svećenikom, vršio je župničku službu u Parizu. Ustanovio je Kongregaciju za misije sa svrhom da oblikuje kler u svetosti i pomaže siromahe. U suradnji sa sv. Lujzom Marillac osnovao je Kongregaciju djevojaka ljubavi (sestre milosrdnice). Umro je u Parizu godine 1960.


29. rujna – DVADESET ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati. Sv. Mihael, Gabrijel i Rafael – arkanđeli


30. rujnaSPOMENDANSveti Jeronim, prezbiter i crkveni naučitelj. Rođen je 340 .g. u Stridonu u Dalmaciji. Školu je pohađao u Rimu i ondje je kršten. Prigrlio je asketski život, pošao na Istok i bi zaređen za prezbitera. Vrativši se u Rim, postade tajnikom pape Damaza i ondje započne prevoditi Sveto pismo samo na latinski. Promicao je i monaški život. Nastanio se u Betlehemu i silno suosjećao s potrebama Crkve. Napisao je brojna djela, osobito tumačenja Sv. pisma. Umro je u Betlehemu godine 420. Zaštitnik je Dalmacije.



kolovoz 2024.

1. kolovoza – Sv. Alfon Liguori, biskup i crkveni naučitelj – otac zapadne kršćanske duhovnosti.
2. kolovoza – Gospa od Anđela – patron župe u Tramošnici.
4. kolovoza – OSAMNAESTA  NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
5. kolovoza – Gospa Sniježna
6. kolovoza – Preobraženje Gospodinovo – sv. Misa u 8:30
10. kolovoza – Sveti Lovro
11. kolovoza – DEVETNAESTA  NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
15. kolovoza – Velika Gospa – U 8:30 zavjetna sv. Misa. U 11:00  u župi Odžak
16. kolovoza – Sv. Rok – patron u župi Prud
18. kolovoza – DVADESETA  NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
19. kolovoza – Biblijsko – molitena zajednica sv. Petra  ima svoju katehezu u 19:00 sati. 
24. kolovoza – sv. Bartol , ap.
25. kolovoza – DVADESET PRVA   NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
27. kolovoza – Sv. Monika.Biblijsko – molitvena zajednica sv. Pavla ima svoju katehezu i molitvenu uru u 19:00 sati. 
29. kolovoza – Glavosijek sv. Ive – patron župe u Odžaku.

srpanj  2024.

3. srpnja – Sveti Toma, apostol
5. srpnja – Sv. Ćiril i Metodije, sl. aost.
7. srpnja – ČETRNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
8. srpnja – ZAVJETNI DAN GOSPI I KLANJANJE U 8:30
13. srpnja – Majka Božja Bistrička 
14. srpnja –  PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
17. srpnja –  Biblijsko – molitvena zajednica sv. Petra ima svoju katehetzu i molitvenu uru u 19:00 sati. 
20. srpnja – Sv. Ilija, prorok – Patron župe u Turiću
21. srpnja – ŠESNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
22. srpnja – Sveta Marija Magdalena. Biblijsko – molitvena zajednica sv. Pavla ima svoju katehetzu i molitvenu uru u 19:00 sati. 
25. srpnja – Sv. Jakov, apostl
26. srpnja – Sveti Joakim i Ana
28. srpnja –  SEDAMNAESTA  NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.

 

lipanj  2024.

1. lipnja –  Ispovijed prvopričesnika u 9:00 sati.
2. lipnja – PRVA PRIČEST u 11:00 sati. DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU.
7. lipnja – SRCE ISUSOVO:  Sveta Misa u 11:00 sati. Zavjet sela.
8. lipnja – Srce Marijino – u 8:30 sv. Misa
9. lipnja – DESETA NEDJELJA KROZ GODINU: Zavjetna sv. Misa Gospi od Brze pomoći u 8:30.
11. lipnja – Biblijsko – molitvena zajednica sv. Petra ima svoju katehetzu i molitvenu uru u 19:00 sati.
13. lipnja – Sv. Anto – Misa na groblju u 8:30.
16. lipnja – JEDANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
23. lipnja – DVANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. mise u 8:30 i 11:00 sati. Biblijsko – molitvena zajednica sv. Pavla ima svoju katehetzu i molitvenu uru u 19:00 sati.
24. lipnja – Sv. Ivo – Misa na groblju Ivana Pavla II. u 8:30.
26. lipnja – PRVI DAN TRODNEVNICE – Sv. Misa u 19:00 sati. Obilazak crkve.
27. lipnja – Drugi DAN TRODNEVNICE – Sv. Misa u 19:00 sati. Obilazak crkve.
28. lipnja – Treći  DAN TRODNEVNICE – Sv. Misa u 19:00 sati. Obilazak crkve.
29. lipnja – PATRON ŽUPE – Sv. Petar i Pavao – Svečana sv. Misa u 11:00 sati. 
30. lipnja – TRINAESTA NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.

svibanj  2024.

1. svibnja – Svibanjske pobožnosti u 18:00 sati. Zajednice mole časoslov, pa krunica i sv. Misa.
3. svibnja – Sv. Filip i Jakov, apostoli
4. svibnja – Vjeronauk samo za prvopričesnike
5. svibnja – ŠESTA NEDJELJA PO USKRSNU: Sv. Mise u 8:30 i 11: 00 sati.
8. svibnja – Zavjetna sv. Misa Gospi od Brze pomoći u 8:30.
9. svibnja – SPSOVO – Uzašašće: Sv. Misa u 8:30.
11. svibnja – vjeronauk samo za prvopričesnike
12. svibnja – SEDMA NEDJELJA PO USKRSNU: Sv. Mise u 8:30 i 11: 00 sati. Biblijsko – duhovna zajednica sv. Petra ima svoju katehezu i molitvenu uru u 19:00 sati.
14. svibnja – Sv. Matija, apostol
18. svibnja – vjeronauk samo za prvopričesnike
19. svibnja – DUHOVI : Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
26. svibnja – PRESVETO TROJSTVO ; Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
30. svibnja – TJELOVO : sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati. Biblijsko – duhovna zajednica sv. Pavla ima svoju katehezu i molitvenu uru u 19:00 sati.

ožujak  2024.

1. ožujka – Časoslov, Križni put i Sveta Misa u 16:00 sati.
2. ožujka – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor.
3. ožujka – TREĆA NEDJELJA KORIZME: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati. Sjednica Župnih vijeća u 17:00 sati.
8. ožujka –   Časoslov – Umjesto krunice Križni put. Duhovna obnova i klanjanje – Zavjet u 8:30.
9. ožujka – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor. Križni put za Mlade.
10. ožujka – ČETVRTA  NEDJELJA KORIZME: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
11. ožujka – Biblijsko molitvena zajednica sv. Petra  ima svoju katehezu u 18:00 sati.
12. ožujka – Ispovijed bolesnika za područje Cveka
13. ožujka – Ispovijed bolesnika za područje Praulje
14. ožujka – Ispovijed bolesnika u domu Senior
16. ožujka – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor
17. ožujak – PETA  NEDJELJA KORIZME: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
19. ožujka – Sveti Josip – Patron Župe u Dubici
20. ožujak – VELIKA ISPOVIJED U ŽUPI – u 11:00 i 16:00 sati.
24. ožujak – CVJETNICA – Biblijsko molitvena zajednica sv. PAVLA  ima svoju katehezu u 18:00 sati.
28. ožujak – VELIKI ČETVRTAK – Sveta Misa u 18:00 sati.
29. ožujak – VELIKI PETAK – Obredi u 16:00 sati
30. ožujak – VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDIJENJE i blagoslov uskrsne hrane u 19:00 sati.
31. ožujak – USKRS – Svete Mise u 8:30 i 11:00 sati.

veljača 2024.

2. veljače – Svijećnica. Sveta Misa je u 8:30, a pod sv. Misom je blagoslov svijeća.
3. veljače – sv. Blaž. Misa u 8:30 – iza sv. Mise grličanje. Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor.
4. veljače – PETA NEDJELJA KROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
8. veljače – Gospa od Brze pomoći. Sv. Misa u 8:30 i poslije sv. Mise Zavjet i klanjanje. 
10. veljače – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor.
11. veljače – ŠESTANEDJELJA KROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
14. veljače – Čista srijeda – Pepelnica. Post i nemrs. Sv. Misa u 8:30.
16. veljače – Križni put u 16:00 sati.
17. veljače – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor.
18. veljače – PRVA NEDJELJA KORIZME: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
22. veljače – Katedra sv. Petra. Biblijsko molitvena zajednica sv. Petra  ima svoju katehezu u 18:00 sati.
23. veljače – Križni put u 16:00 sati.
24. veljače – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor.
25. veljače – DRUGA NEDJELJA KORIZME: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati. Biblijsko molitvena zajednica sv. Pavla  ima svoju katehezu u 18:00 sati. 

siječanj 2024.

1. siječnja – Nova godina: Blagdan Bogorodice. Sv. Mise kao nedjeljom u 8:30 i 11:00 sati.
6. siječnja – BOGOJAVLJENJE: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati. Pod obadvije sv. Mise blagoslov je vode.
7. siječnja – NEDJELJA KRŠTENJA G. ISUSA KRISTARana sv. Misa služi se kao zavjetna Gospi. Prenosimo blagdan Gospe od Brze pomoći s ponedjeljka na nedjelju.
8. siječnja – Gospa od Brze pomoći – prenosimo na nedjelju. Tiha sv. Misa bit će u 8:30.
13. siječnja – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor.
14. siječnja – DRUGA NEDJELJA K ROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
18. siječnja – Počinje osmina za jedinstvo kršćana
20. siječnja – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor.
21. siječnja – TREĆA  NEDJELJA K ROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.
22. siječnja – Biblijsko molitvena zajednica sv. Petra  ima svoju katehezu u 18:00 sati. 
25. siječnja – Biblijsko molitvena zajednica sv. Pavla  ima svoju katehezu u 18:00 sati. 
27. siječnja – Sakramentalna katehizacija za osnovno školce i pjevanje za Mali zbor.
28. siječnja – ČETVRTA  NEDJELJA K ROZ GODINU: Sv. Mise u 8:30 i 11:00 sati.