DOĐI, SLIJEDI ME!

Drugi dan trodnevnice - DUHOVNE OBNOVE - u čast naših zaštitnika SVETOGA PETRA I PAVLA, predvodio je Mons. Ante Meštrović, vrhb. kanonik i rektor katedrale u Sarajevu. Okupljenom Božjem puku, u svečanom slavlju euharistijskog zajedništva uputio je sljedeće poruke:

Dođi, slijedi me!

U današnjem evanđelju čuli smo kako Isus govori da pođemo za njim, ne gledajući što ćemo iza sebe ostaviti. Međutim, nije lako poći za Isusom. Onaj tko to želi mora biti kršćanin, mora slijediti nauk katoličke Crkve i biti hrabar čovjek otvoren svjetlu.

Čovjek današnjice teži ostvariti što veću materijalnu dobit – želi imati sve više i više. A Isus nam govori: „Što koristi čovjeku ako cijeli svijet dobije, a sam sebe izgubi ili se upropasti?“ (Lk 9, 25).

Nije neobično da čovjek pogriješi i luta. I prvi čovjek je pao, ali Bog ga traži i pita: Adame, gdje si? Nalazimo se u godini milosrđa u kojoj nam i papa Franjo ukazuje na ljubav Boga prema čovjeku govoreći nam koliko nas Bog voli, da je On taj koji bez prestanka traži svoju zalutalu djecu, da svakoga od nas, kao i Adama, pita gdje smo. Brojne dokaze te ljubavi prema čovjeku vidimo i u Bibliji – u pričama o izgubljenoj ovci, izgubljenom sinu, javnoj grešnici... Bog nas toliko ljubi da je nemiran sve dok se ne nađemo u njegovoj blizini. Ima li našega odgovora na tu ljubav? Ako nema, što prije izgradimo prijateljstvo i ljubav između nas i Oca. Za primjer imamo našega sv. Petra i Pavla koji su otišli u rimski svijet, svijet koji je protiv Boga, svijet uživanja i grijeha, ali i svijet kojega je Bog pobijedio. Svi mi imamo svoj krivi svijet, svima nama su životni udarci neizbježni, ali imamo Boga koji nas opominje i poziva da mu se vratimo. Imamo Boga koji nas poziva da se zajedno s njim borimo protiv svih nedaća i koji nam poručuje da nas neće ostaviti, nego će nam pomoći riješiti sve zagonetke i prepreke života. Imamo Boga koji nas poziva da u ovaj svijet unesemo moralnost, osjećaj za ljudsko dostojanstvo, istinu da nas Bog voli. On nam daje mogućnost da mijenjamo svijet. Krenimo od toga da pomognemo čovjeku – socijalno ugroženom, zalutalom, a osobito čovjeku kojemu je potrebna Božja ljubav i blizina. Tko živi život bez Boga brzo će se naći u slijepoj ulici, u tunelu bez svjetlosti. Stoga se otvorimo prijateljstvu koje nam Bog nudi i budimo svjesni da Bog koji nas je stvorio neprestano dolazi k nama – po krštenju, sakramentima, euharistiji... On uporno dolazi k nama, svakome od nas, jer smo mu važni, prevažni. I zove nas da se odazovemo njegovom prijateljstvu. Petar i Pavao su se odazvali. Slijedimo i mi njihov primjer i molimo da nas na našem putu zagovaraju. Amen!


Fotografije i siže propovijedi priredila g. Ivana Agatić, prof. pedag.