KRIZMA U ŽUPI 2016.

U subotu 9. travnja 2016. u našoj župi u 10:00 sati bio je službeni doček Biskupa dr. Pere Sudara, koji je nakon uvida u poučenost Krizmanika predvodio sv. Euharistisko slavlje u 11:00 sati, pod kojim je slavljen i Sakrament zajedništva sv. Potvrde. Uz svećenike koncelebrante, roditelje, kumove, slavlje je uzveličano prepunom crkvom vjernika. Slavlju je prethodila svečana procesija, a samo slavlje praćeno je prelijepim liturgijskim pjevanjem u poju Velikoga župnog zbora.
Nakon služebenog dočeka Biskupa, uslijedio je uvid u dovoljnu kršćansku upućnenost o Otajstva koja će se laviti. Nakon ispita Krizmanika Biskup je razgovarao s kumovima na temu njihove kršćanske uloge u životu Krizmanika.

Svečanom procesijom, u kojoj sudjeluju: Ministranti, Krizmanici, Svećenici i BISKUP;  dekan Vlč. Jakov Filipović unosi  SVETO KRIZMENO ULJE i odlaže u BOGOSLUŽNOM PROSTORU, nakon čega slijede pozdravni govori nazočnom Biskupu dr. Peri Sudaru od Župnika i krizmanika Jure Ćulapa.

Pozdrav Župnika na krizmi 2016.

Preuzvišeni Oče Biskupe Pero, svaka župna zajednica pa tako i naša ima neke posebne dane u kojima je radost i bogatstvo kršćanskog života na djelu. Danas su Duhovi u našoj Župi, veliki dan za našu Župnu zajednicu, raduje me pozdraviti Vas u ovoj Župnoj zajednici zajedno s okupljenim svećenicima. Dobro nam došli.

Dragi Krizmanici vama, vašim kumovima i roditeljima kao župnik upućujem riječ.

  • Vazmeno vrijeme od Uskrsa do Duhova prosipa Božanske darove.
  • U njima susrećemo našega Gospodina.
  • Tu on nad nama širi svoje ruke.
  • Tu postajemo sigurni da na svom putu nismo sami.

Krist u tom vremenu ostavlja „Petrovu lađu za nova Božja stvorenja“ .
On ostavlja Sakramente kao Božja otajstva spasenja
.

Po njima, kao u lađi čovjek se vozi do cilja, a cilj mu je sam Stvoritelj. Evo puta kako se postaje Božji prijatelj, kako se postaje Božje dijete, kako se postaje novo stvorenje, kako se postaje svet i ostaje u posvetnoj milosti?
Ovi sakramentalni, božanski i otajstveni izvori struje u naš život.
Kristova muka, smrt i uskrsnuće su vidljiva snaga koja je ostavljena u sakramentima. S njima naš je život neizmjerno postao bogat.

Zar to nije lijepo istaknuo Psalmista u Pslamu 34 : „Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin, blago čovjeku koji se njemu
utječe.“
Oče Biskupe, braćo svećenici, dragi krizmanici, dragi kumovi, dragi roditelji,draga kršćanska braćo i sestre, dobro došli!

******************

Pozdrav biskupu u ime krizmanika 2016. godine u župi
Novo Selo – pozdrav uputio Juro Ćulap

Preuzvišeni Oče biskupe!

Radosna srca pozdravljam Vas u ime 17 krizmanika župe Novo Selo-Balegovac koji stoje ovdje pred Vama i mole da ih blagoslovite i opečatite Duhom Svetim.

Pozdravljam Vas i u ime cijele župne zajednice svetoga Petra i Pavla koja nas je odgajala, pratila, i s kojom smo se pripravljali za sakramente kršćanske inicijacije.
Kako ćemo u sakramentu potvrde biti pomazani Duhom Svetim, tako smo htjeli da i priprava za ovaj divni sakrament bude vođena Duhom Svetim.

U ozračju duha i ljubavi pokušali smo se pripremiti kroz svoj župski vjeronauk za ovaj sakrament.

Danas s Vama želimo moliti za darove Duha Svetoga koji su nam potrebni da istrajemo u postojanosti ljubavi, radosti, mira, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti.

Plodovi Duha Svetoga neka se izliju nad nama i neka nas prate na našem životnom putu odrastanja.

Zdrava uzdržljivost nas vodi u slobodu duha i oslobađa od robovanja grijehu. U slobodi duha, molimo Vas da nam udijelite pečat Duha Svetoga i uvedete nas u puno zajedništvo Crkve.
Neka nas Duh Sveti uvede u novi zanos vjere i služenja zajednici, kao onda kad su učenici Kristovi doživjeli snagu Duha kad se protreslo mjesto na kojem su bili (Dj 4, 31). Za taj dar molite s nama, a isti Duh neka i Vas prati u snazi duha i tjelesnom zdravlju.

Živjeli i dobro nam došli!

******************

SLUŽBU RIJEČI - slavili su: Udovičić Dragica, liturgisjki čitač, Ćulap Ljuba, liturgijski čitač i roditelj Krizmanika i vlč. Jakov Filipović, dekan,

***************************

Nakon SLUŽBE RIJEČI uslijedilo je predstavljenje okupljenoj Zajednici vjernika i nazočnom Biskupu sedamnaest Krizmanika: Antonela Brezonjić, Mihaela Iličević, Katarina Gagulić, Anita Marić, Anđa Babić, Lukač Ivona, Ivana Udovčić, Anita Pušeljić, Dario Barukčić, Juro Ćulap, Josip Ivanković, Antonio Šiljić, Željko Barukčić, Ivo Čančar, Ivo Florijan Ivančić, Ilija Brnić i Danijel Čančar.
A krizmanicima, i okupljenoj vjerničkoj zajednici obratio Biskup s prigodnom homilijom:

Homiliju Biskupa predstavljamo s najvažnijim porukama:

U dubini svakog čovjeka nalazi se duša koja čezne za nečim boljim, većim, i radi koje ljudsko srce nikada nije zadovoljno. Ta je čežnja skriveni magnet koji ljudsku dušu vuče prema svom Stvoritelju. Ona je ta radi koje cijeli život tragamo za odgovorima na pitanja tko je naš Bog, kakav je On doista, kakav je prema svakome od nas osobno?

Nerijetko nismo ni svjesni pitanja za kojima naša duša traga, ili ih svjesno zatomljujemo. Ako nam je dobro u životu, ne sjetimo se da to blagostanje ne dolazi samo od sebe. Štoviše, imamo krivu predodžbu da smo mi ti koji si to blagostanje dajemo. Tek u trenucima doživljene nepravde, neuspjeha i patnje sjetimo se svoga Boga i pitamo se gdje je On i kakav je.

            Tko je Bog koji krizmanicima daruje darove Duha Svetoga? Odgovor na ovo pitanje ne možemo otkriti ljudskim shvaćanjem, ali nam današnje evanđelje nastoji pružiti sliku našega Gospodina. U evanđelju vidimo opis susreta Isusa i njegovih učenika - susret Boga i ribara/čovjeka koji je slomljen, razočaran, tjeskoban; čovjeka koji je u strahu, koji ne vidi izlaz iz situacije; čovjeka koji je ostavio sve poradi Gospodina, a odjednom sve to je nestalo, srušilo se. Isus se susreo s čovjekom koji se, kao Isusov učenik, nadao ugledu, ali umjesto toga dočekao je najveću sramotu – Isusovo pribijanje na križ. Iako se nakon Isusove smrti ponovno vratio onomu čime se i prije toga bavio – ribolovu, ne uspijeva ništa uloviti; ne uspijeva pronaći svoj mir sve do trenutka ponovnog susreta s Gospodinom koji mu govori da okrene mrežu na drugu stranu. U tom susretu vidimo grešnog čovjeka, ali i Boga prepunog ljubavi. Taj Bog ne pita zašto su ga izdali i gdje je ono u što su se pred njim zaklinjali, nego daruje novi početak. Taj Bog je svakoga od nas urezao u svoj dlan, u svoje srce i radi nas umro na križu. Danas te pita: „Voliš li me?“.

Voliš li svoga Boga? Jesi li mu zahvalan? Ako ga voliš, čuvat ćeš Njegove zapovijedi. Svog Boga možeš voljeti voleći svoju domovinu, svog ženidbenog druga, svoju djecu i život koji ti je darovan jer nema veće ljubavi od te da život svoj daruješ za one koje voliš.

U životu će uvijek biti razočaranja i križeva, ali će ti Bog prirediti „doručak utjehe“, kao što je pripredio učenicima iz evanđelja. Dopustiš li mu da ti pokaže svoju ljubav, život će ti biti radost, koliko god bio težak.

**************
Nakon Biskupove Homilije  I OBNOVE KRNIH ZAVJETA - OBEĆANJA, uslijedilo POLAGANJE BISKUPOVIH RUKU NAD KRIZMANIKE i PODJELA PEČATA DARA DUHA SVETOGA.**********************

Nakon Biskupove PODJELE SAKRAMENTA POTVRDE uslijedila je Moliva vjernika od predstavnice krizmanika Antonele Brezonjić*****************
NAKON PRINOSA DAROVA OD STRANE DVOJICE KRIZMANIKA: Darija Barukčića i Jure Ćulapa, PRISTUPILO SE OLTARU GOSPODNJEM i slavilo Euharistijsko Bogoslužje.


******************

Nakon Pričesti Krizmanika, kumova, roditelja i sve prisutne zajednice vjernika, Krizmanici su zajedno zahvali Kristu molitvom: DUŠO KRISTOVA....
A ispred Roditelja od Krizmanika ZAHVALU BISKUPU s prigodnim darom uputila je g. LJUBICA ĆULAP.