MLADA MISA U ŽUPI 2023.

 

U nedjelju, 6. kolovoza 2023. u 11:00 sati, Župa Sv. Petra i Pavla u Novom Selu Balegovac slavila je MLADU MISU  vlč. dr. theol. Ivana Brucknera Ćulap. U Misnom slavlju koncelebrirali su preč. Ilija Orkić , dekan, fr.Mario Udovičić, propovjednik i  Matija Šimić, mjesni župnik , te svećenici, Doborskog dekanata. U sv. Misnom slavlju propovijedao je fra Mario Udovičić, dominikanac sa službom u stolnoj crkvi Hrvatske dominikanske provincije u Zagrebu. 


U Misnom slavlju sudjelovalo je oko 1800 vjernika.

 

 

 

 

Slavlje Mlade Mise MEDIJSKI je pratila POSAVSKA TELEVIZIJA.

 

Misnom slavlju prethodila je procesija do prostora Bogoslužja koje je na 'platou' ispred župne crkve.

 

 

Madomisniku je podijeljen roditeljksi blagoslov na crkveni stepenica

 

Mladomisnika je pozdravila ANA ANDAČIĆ 

 

U sunčanom neba žaru, 
pristupio si sad oltaru
gdje te usred žarkih svijeća 

čeka Isus tvoja sreća. 

 

Hostiju ćeš dići bijelu 

i blagoslov dati ovoj Župi 
prepun svetog svog veselja

sjeti se tada rodbine, roditelja i prijatelja 

 

Ti otvarat ćeš rajska vrata 

i blagoslov se neba zvati, 

i tješit ćeš tužna brata, 

s veselim se radovati. 

 

Tvoje ruke posvećene 

zemaljske će suze trti

Razgoniti pakla sjene 

U posljednjem času smrti. 

 

 

DRAGA BRAĆO I SESTRE U KRISTU
Prije nego će Mladomisnik početi Bogoslužje, kao Župnik, pozdravljam:

Mladomisnika dr. theol. Jensa Ivana Brucknera Ćulap, njegovu majku i rodbinu.
Pozdravljam današnjeg 
Propovjednika, fra. Marija Udovičića, rođaka od Mladomisnika kojega ćemo za koju minutu imati prilike čuti.
Pozdravljam 
civilne kumove Jozu i Kaju Ćulap kao i Jozu i Mandu Marić  koji su desna ruka našim Mladomisnicima.

A crkvenog Kuma, dobro poznajete i neću ga predstavljati.
         Pozdravljam svu 
subraću svećenike, na čelu sa Dekanom.          

Pozdravljam sve časne sestre iz svih redova i zajednica kao i sve bogoslove.

         Pozdravljam sve vjernike drugih vjeroispovijesti..
Pozdravljam sve predstavnike 
građanske vlasti na razini Županije posavske, općinkse i federalne i  sa svih razina službi koje obnašaju.
          Pozdravljam svu ostalu 
braću i sestre u Kristu koji na bilo kojoj način, danas u velikom broju svojom molitvom i pjesmom veličate i slavite  mladomisničko i naše Bogoslužje.

I na kraju pozdrav svoj proslavljenoj Crkvi koja u zajedništvu s Presvetim Trojstvom i anđeoskim korovima slavi Kristovo  Bogoslužje.

Neka je sve okrenuto na veću Slavu Božju danas i nadalje.

Iza Župnikova pozdrava Mladomisnik je započeo u svečanom ozračju svoju Mladu Misu. 

 

Prvo liturgijsko čitanje u nedjelji Preobraženja Gospodnjega čitala je gospođa Kristina Popić 

 

Drugo liturgijsko čitanje čitala je gospođa DRAGICA UDOVIČIĆ, majka od Marija prošlogodišnjeg mladomisnika. 

 

 

 

 

Evanđelje Preeobraženja čitao je g. đakon Matanović 

 

fra Marijo Udovičić – propovijed donosimo u cijelosti

Martin Ćulap, rođen oko 1830. godine, rodio mu se sin Juro 1868. godine. Juri se rodio Anto Ćulap godine 1899. Kojemu je njegova žena Stažija rođena Udovičić rodila sina Jozu 1926. godine. Jozo Ćulap i njegova žena Janja rođena Božić rodila se Anđela Ćulap majka našeg mladomisnika.

Ilija Udovičić, rođen oko 1840. godine, rodio mu se sin Marko 1875. godine. Marku Anica rođena Čančar rađa kćer Stažiju Udovičić 1903. koja se udaje za spomenutog Antu Ćulap pradjeda našeg mladomisnika.

Ovaj uvodni dio možda malo zvuči kao onaj Biblijski u kojem se nabrajaju preci od Abrahama do Davida, pa od Davida do Isusa Krista. Evanđelisti su tim rodoslovljem željeli dokazati legitimitet i Isusovo pravo na krunu Davidovu, i da je Isus onaj obećani mesija koji ima doći iz Židovskog naroda.

Rodoslovljem našeg mladomisnika Jensa želim naglasiti nekoliko važnih činjenica.

Prva jest da su njegovi korijeni duboko prožeti u ovaj naš kraj. Uz prezime Ćulap tu su i prezime Grgić, Brezonjić, Udovičić i Božić. Svi su oni preci našeg mladomisnika koji danas slavi svoju mladu misu u Balegovcu.

Druga činjenica jest poznavanje svog porijekla. Malo ljudi danas može nabrojati pretke unazad toliko koljena. Što govori koliki je velik interes našeg Jensa za ovaj naš kraj. To je bila njegova inicijativa i želja da istraži crkvene matice našeg kraja. Kako bi što više naučio o svom porijeklu. Iako je po ocu Nijemac, to nije spriječilo da mu provre krv i da se zainteresira za svoje porijeklo s majčine strane. Tako je Jens počeo s učenjem hrvatskog jezika sa svojih 14 godina i svako svoje slobodno vrijeme koristio je ovdje u Balegovcu.

Ljubav prema vjeri potaknula ga je da najprije kao laik upiše studij teologije, a zatim nastavlja s postdiplomskim studijem Liturgike, iz kojeg stječe akademski gradus doktora znanosti.

Nakon nekog vremena razmišljanja, svećenikom postaje 11.7.2020. godine. Tu radost ređenja htio je već tad podijeliti sa svojim Balegovčanima ali zbog pandemije je morao odgoditi to slavlje. Zbog toga smo se danas ovdje okupili da upotpunimo tu radost njegovog svećeničkog ređenja.

Po rodoslovlju mogli ste primijetiti kako naš Jens među precima ima Udovičiće, po toj liniji Jens osim što mi je odnedavno brat u svećeništvu, on mi je i rođak po njegovoj prabaki koja je bila Udovičić. Međutim nas dvojica smo se prije desetak godina upoznali.

Upravo kad smo saznali da smo rođaci, ali i da dijelimo ista zanimanja što potvrđuje studij teologije. U tih nekoliko godina poznavanja, za Jensa mogu reći kako je odlična kombinacija Hrvatske i Njemačke.

S Hrvatske strane naslijedio je zdravi humor i radost, naslijedio je čvrstu katoličku vjeru koja se u Hrvatskom narodu već stoljećima gaji i spremnost podložiti svoj život za Boga i narod.

S druge strane naslijedio je čvrstu i prepoznatljivu Njemačku disciplinu i rad. Čuvanje tradicionalnih vrijednosti ono što je Njemačku naciju očuvalo od podjela i raspada.

Međutim, sigurno ćete se i vi, ali i Jens složiti da danas i Njemačka i naša domovina proživljavaju krizu vjere možda više nego ikad u svojoj povijesti. To je općenito zahvatio Zapadni svijet ali i taj Zapad je polako pokucao i na naša vrata.

Došli smo do apsurda da smo u vrijeme svih mogućih progona i ratova bili privrženiji Kristu i Crkvi nego danas kad nam nitko ne sjedi za vratom i ne prati tko sve ide na svetu misu i tko prakticira svoju katoličku vjeru.

Danas imamo sve više mladih koji ne žive u crkvenom braku, ako se i vjenčaju mnogi od njih završe razvodom. Djecu krstimo iz tradicionalnih razloga, a zaboravljamo da se time obvezujemo da ćemo ih odgajati u kršćanskom duhu. Mnogi od te djece čim prime sakrament potvrde, koje isto tako primaju iz tradicionalnih razloga, odlaze od Crkve i vraćaju se tek na svom vjenčanju.

Nedjeljom biramo sto drugih razloga da ne odemo na svetu misu. Gledajući na to kao kazalište u kojem se susrećemo sa svećenikom koji nas mora zabaviti svojom propovijedi. Zaboravljajući tko je glavni lik oko kojeg se susrećemo na svetoj misi.

Tako u miru, svjesno ili nesvjesno gazimo svetinje za koje su naši preci dali živote. Nisu ih mogli spriječiti turci ni komunisti da žive svoju vjeru, ali zato smo došli do situacije da sami sebi uskraćujemo spasenje i život vječni. Ne moramo živjeti svoju vjeru zbog predaka ili zbog tradicije. Nego živi vjeru zbog svog osobnog spasa i spasa svoje obitelji. A kako će to biti ako nemaš apsolutno nikakvog odnosa sa svojim Bogom, s Kristom koji je svoj život položio za tebe? Pozvan si ovdje na zemlji Krista upoznati i s njim živjeti, a to je nemoguće bez sakramentalnog života, bez života u Crkvenoj zajednici.

Po ovome vidimo da je našem narodu potrebna preobrazba, potrebna je svakome od nas osobno da pomoć zatražimo od onoga koji nas jedini može preobraziti u bolje ljude.

Upravo danas Crkva slavi blagdan Preobraženja Gospodinova. Događaj iz evanđelja u kojem se Isus pred svojim apostolima preobrazio. Preobraženo Isusovo tijelo i bijela haljina pokazuju nam da se radi o proslavljenom tijelu odnosno o tijelu Isusovom kakvo će biti poslije njegovog uskrsnuća.

Na taj veličanstveni događaj uz Isusa su bili Mojsije i Ilija. Mojsije kao predstavnik Zakona i Ilija kao predstavnik starozavjetnih proroka. I Zakon i Proroci su navijestili Isusov dolazak. Zbog toga Mojsije i Ilija uz Isusa stoje kao svjedoci onoga što su nagovijestili i onoga što će se uskoro dogoditi. U Isusu su ispunjeni svi zakoni i ostvarena sva proroštva.

Onda nas ne iznenađuje reakcija Svetog Petra koji kaže: „Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju Jednu i Iliji jednu.“ Petar je taj događaj doživio kao dostignućem onoga za što je Isus došao na zemlju. Bilo mu je lijepo i želio je ostati duže u tom stanju. Zbog toga predlaže gradnju sjenica. Ali nije shvatio da je to bila slika onoga što se ima tek dogoditi. Prije svog Uskrsnuća, Isus se mora popeti na jedno drugo brdo. Na kojem će ispuniti ono za što je i došao na zemlju. Još važnije brdo jest brdo Isusove patnje i smrti, koje se zove Golgota.

Isus Petru, Jakovu i Ivanu pokazuje trenutak slave da mogu izdržati vrijeme progonstva i mučenja. Isus im pokazuje da smrt nije kraj, nego da poslije svih poteškoća slijedi slava uskrsnuća. Pokazuje im da nije došao trenutak u kojem će uživati gledajući slavu Isusa Krista. Da s tog brda preobraženja moraju sići i uspeti se na brdu svoje muke koja je glavni ključ ostvarenja vječne slave.

To je Isus i učinio. Nakon brda preobraženja uspeo se na brdo svoje muke gdje je njegovo sveto tijelo bilo razapeto na križu. Križ u tom trenutku postaje njegovo prijestolje po kojem otkupljuje svaki naš grijeh i svaku našu nečistoću. Događa se ono što je bilo nužno da mi steknemo spasenje. Morale su se otvoriti rane, moralo je Isusovo tijelo biti slomljeno za nas i za naše uskrsnuće.

Braćo i sestre, upravo se to događa na svetoj misi. Vraćamo se na taj trenutak u kojem je Isus otvorio svoje rane, trenutak u kojem se lomi njegovo tijelo. To činimo svake svete mise kada lomimo njegov kruh koje je njegovo tijelo.

Zamislite te časti i privilegije nas katolika u kojem imamo priliku biti dionici te njegove žrtve. Imamo priliku blagovati to isto tijelo koje se preobraženjem objavilo apostolima. Istog Isusa kojeg su apostoli gledali, mi danas imamo priliku blagovati i s njim se sjediniti na najintimniji način.

Danas nam nitko to pravo ne oduzima, imamo slobodu bez ikakvih zabrana ići na misu i sudjelovati u tom otajstvu. Međutim, mi sami sebi to uskraćujemo našim življenjem i našim odbijanjem. Dok se mnogi kršćani i danas sastaju u špiljama da bi blagovali tijelo Kristovo, riskirajući svoje živote. Mi u slobodi odbijamo taj dar.

Braćo i sestre, zaključak je svima jasan. Našoj domovini, ali i Njemačkoj i ostatku Europe potrebno je preobraženje. A da bi došlo do preobraženja najprije se moramo uspeti na brdo. Potrebno je učiniti napor stići do vrha te onda doživjeti preobraženje po Kristovom preobraženju. Ali to ne učiniti samo jednom i ostati na vrhu. Nego potrebno je vraćati se dolje u nizine i podijeliti to iskustvo preobraženja.

Na to brdo mi se uspinjemo svaki put kad idemo na svetu misu. Doživljavamo susret s Gospodinom i nakon toga pozvani smo ići u svijet i širiti tu radosnu vijest evanđelja. Nismo pozvani graditi sjenice u crkvi i ostati u njoj, nego primajući Krista podijeliti ga drugima koji Krista još nisu spoznali i doživjeli. Kao što se Krist spustio s brda s apostolima, tako se i on s nama spušta. Ali da bi on to učinio potrebni smo mu mi da preko nas dođe do drugih.

Braćo i sestre, to je poziv svakome od nas. Isus i tebe poziva da mu budeš produžena ruka ovdje na zemlji. Da preko tebe ostvari djelo svoga spasenja. Gdje god da živjeli, ovdje ili u inozemstvu, pozvani ste širiti tu radost. Ali najprije moramo i sami uspeti se na to brdo, i doživjeti svoje preobraženje. Tek tad ćemo biti spremni povesti Krista s nama, u svoje obitelji i u svoju sredinu u kojoj živimo.

Rođače, tebe je Krist pozvao i postavio u službi Njemačke Crkve. I sam znaš da danas u Njemačkoj biti svećenik nije nimalo lagan poziv. U kojem je Crkva etiketirana sa svim mogućim negativnim etiketama. Ali upravo u tim vremenima kad narod i Crkva proživljavaju najveće krize, Bog podiže svoje ljude, svete ljude koji će po Kristovoj snazi preobraziti sav narod i Crkvu.

Ređen si na blagdan svetog Benedikta, zaštitnika Europe kojeg je isto tako Krist pozvao da obnovi Europu. Vjerujem da je i tebe Gospodin tamo postavio s tom namjerom. Da ti budeš taj njegov izabranik koji će obnoviti sliku Njemačke Crkve. Koji ćeš Krista vratiti na mjesto koje mu i pripada. Da ćeš ga vratiti u srcima svakog čovjeka kojeg budeš susretao i kojima budeš služio. Na tom putu uzdaj se u Krista i njegovu Majku Mariju.

Božjom snagom obnavljaj svoje okruženje i našu Crkvu. Neka te prati i zagovor svetog Benedikta, da po njegovom primjeru obnoviš Europu i Njemačku. Amen

 

Svetu liturgiju pratio je sve vrijeme Zbor Župe Novo selo na čelu s g. Ljubom Ćulap i orguljašicom Božicom Kovačević 

 

Molitvu vjernik predvodila je gopspođa Ljuba Ćulap

 

 

Gospodine, ti si nas pozvao k sebi i ti čuješ naše molitve. Recimo zajedno:

Gospodine usliši nas!

-          Za papu Franjo, koji se ovih dana druži s mladima u Lisabonu, molimo te!

Gospodine usliši nas!

-          Za Nadbiskupa Tomu, našu župnu zajednicu, sve svećenike i časne sestre i braću, koji žele slijediti tvoj poziv, molimo te!

Gospodine usliši nas!

-          Za našega mladomisnika Jensa, koji je odlučio slušati tvoj glas, molimo te!

Gospodine usliši nas!

-          Za sve naše bolesne, stare, nemoćne i usamljene, molimo te!

Gospodine usliši nas!

-          Za naše pokojne, za sve pokojne iz obitelj Ćulapa i Božića, posebno za Jozo i Janju Ćulap

Primi Gospodine naše molitve, po Kristu gospodinu našemu. AMEN

 

 

Prinosne darove prinijeli su civilni kumovi od Mladomisnika: Jozo i Kaja Ćulap

 

 

Kumovi od Mladomisnika te MAJKA I TETKA

 

 

Nakon što je Mladomisnik pričestio kumove i Majku nastavio je pričešćivati užu i širu svoju rodbinu. 

 

Po završetku sv. Mise Mladomisnik je svima podijelio blagoslov zajedno, a onda najužoj rodbini i prijateljima osobno. 

 

Odmah nako svetog misnog slavlja, a prija samog ručka uslijedilo je opće veselje svih nazočnih.

 

Ručak je započeo molitvom blagoslovnom molitvom sam Mladomisnik

 

 

Slavlje za ručkom koji je trajao od 12:30 do 18:00 sati pratili su glazbom braća Kapulari iz Žepča. Cjelokupni program za vrijeme ručka vodio je prečasni dekan Ilija Orkić. 

 

Mladomisnika i svu njegovu rodbinu za ručkom pozdravio je domaći župnik Matija Šimić 

 

Fra Jozo Puškarić izrazio je svoje čestitke Mladomisniku i cijeloj Župi Novo Selo Balegovac

 

Sve također pozdravila č. s. Leopolda Čančar. 

 

Došla je na red i Kumina TORTA 

 

Ovako je to izgledalo prije ručka 

 

Dragi prijatelji!
Sve što vidite združeno je djelo vrijednih ruku muških i ženskih, mladih i stari iz Župe Novo Selo Balegovac.

 

 

 

 

 

 

DAROVATELJI - DONATORI ZA MLADU MISU Ivana Ćulapa - 2023.
      valuta
  Darovatelj     
       
1 Marina i Mario Tadić - Ivančić  50 Euro
2 Matić Marko -Potočani  200 KM
3 Pušeljić Ivica Ante  200 KM
4 Ivančić Pavica Joze 100 Euro
5 Lucić Ivo Ilije  50 Euro
6 Udovčić Ilija Mijata  50 Euro 
7 Kovačević Anto Stjepana  200 KM
8 Kovačević Manda Frane  50 Euro
9 Lucić Ruža Pere  50 Euro 
10 Brajnović Manda Šimice 50 Euro 
11 Marić Bariša Jakova 150 Euro 
12 Matije i Anto Ćulap Mirka 100 Euro 
13 Lukač Božo Ilije  100 Euro 
14 Jurkić Ilija Matija  100 KM
15 Ivanković Drago Mate 200 KM
16 Jurkić Matije Bože  200 KM
17 Ivanković Miro Matija 200 KM
18 Marić Ruža Mate  100 KM
19 Jurkić Ivan Mije  100 Eura
20 Ivanković Mijat Ive 200 KM
21 Barukčić Kata  50 Euro
22 Popić Pavo Filipa  100 Euro
23 Marić Goran Mate  100 Euro 
24 Pušeljić Roko  500 KM
25 Brezonjić Ivo Stjepe 200 KM
26 Lukač Marko Matija  100 KM
27 Brezonjić Iljko Stjepe  200 KM
28 Zečević Marko Ive  200 KM
29 Jovušić Ruža Ante  200 KM
30 Đojić Željko Ante  100 KM
31 Agatić Stipo Ivana 100 KM
32 Ćulap Anđa Pere  100 KM
33 Ivanković Mijat Mate 100 KM
34 Jović Marko Joze 100 KM
35 Barukčić Ilija Pave  100 Euro
36 Pavlović Matije Joze  50 KM
37 Iličević Mijo Stipe  100 KM
38 Martinović Dragan Mate  100 KM
39 Đojić Anto Ive  100 KM
40 Lukač Marko coco 50 Eura
41 Babić Zdenko Kiko  100 KM
42 Popi Anto Tadije  100 KM
43 Ćulap Mirko i Ivka Ilije  100 Euro 
44 Ćulap Anto i Ljubica  100 Euro 
45 Nujić Jozo i Nada 100 Euro
46 Ivelj Niko  20 Euro
47 Lukač Bono  300 KM
48 Lukač Ilija Ive  100 CHF
49 Župni ured Dubica  100 KM
50 Udovčić Stipo Jure  50 KM
51 Iličević Marko i Janja 100 KM
52 Ilak Mijat  100 KM
53 Brnić Pejo Nevoljica 100 KM
54 Agatić Pero Roke  200 KM
55 Agatić Mato Stipe  100 Eura
56 Ćulap Jozo i Kaja - Kumovi oko 5000 ukup. 1000 KM
57 Marić Jozo i Manda - kumovi  200 Eura
58 Martinović Anto i Ana  Marijana  100 KM
59 Jakić Šimo  i Ivka  50 KM
60 Kovačević Dragana Franje  50 KM
61 Senić Marko i Slavica  150 KM
62 Čolić Ruža Mate  100 KM
63 Šiljić Ivka Tadije  50 KM
64 Protrkić Jakov  50 KM
65 Žilić Anto i Ana  100 Eura
66 Kovačević  - Familija  200 Euro 
67 Pušeljić Josip Mate  100 KM
68 Brezonjić Franjo i Ana Mirka  100 KM
69 Pačak Mladen  200 KM
70 Pilanović  100 Eura
71 Tadić Obitelj iz Dubice  100 KM
72 Božić Milka  200 KM
73 Mladomisnik Jens - Ivan Ćulap  200 Eura
74 Andrijanić Petar  200 KM
75 Rodice: Katarina i Valerija  100 Eura
76 Barišić Stažija Teta 50 Euro 
77 Božić Ivan - Ujak  150 Euro
78 Božić Božo  400 Euro 
79 Vidić Marko - Dubica  50 Euro 
80 Božić Marko Gorica  50 Euro 
81 Pušeljić Stjepan Ivice  100 KM
82 Ćulap Marko  100 KM
83 Brnić Ivo i Marija  20 Eura
84 Brnić Obitelj  100 KM
85 Čvorkuša Dok 30 KM
86 Jelušić Obitelj  40 KM
87 Beljan Pero Dubica  50 KM
88 Čančar Juro Mte  100 KM
89 Šarčević Ivica i Milka  100 Eura
90 Martinović Jozo Marijana 100 Eura
91 Šiljić Marko i Mirela  50 Eura
92 Brezonjić Anto i Marija 100 CHF
93 Kaurinović Kata  100 Eura
94 Ivelj Ilija Peje  100 KM
95 Kovačević Mrko i Stana 100 KM
96 Brnić Ivo Pere  100 Eura
97 Šiljić Ivka Tadije  50 Eura
98 Čančar Juro Mate  200 KM
99 Marić Mato Bariše 100 Eura
100 Popić Ilija Tadije  50 Eura
101 Popić Dragan Filipa  50 Eura
102 Popić Pavo Filipa  50 Eura
103 Popić Marko Tadije 100 KM
104 Protrkić Matije Ilije  100 KM
105 Popić Ana Ive  50 Euro
106 Šiljić Ilija Petra 100 KM
107 Ćulap Ivka Jure 50 Euro 
108 Daidžić Ivo Mije  50 Euro
109 Šiljić Ilija Ićko 50 Euro 
110 Brnić Ivo Pere  100 Eura
111 Kovačević Ana Petra  100 Eura
112 Ćulap Jago Jure  200 Eura
113 Ćulap Juro Jage  300 Eura
114 Čančar Ivo Mate  50 Eura
115 Šiljić Ivka Tadije  50 Eura
116 Čančar Juro Mate  200 Eura
117 Agatić Jurica Ivana  100 KM
118 Marić Mato Bariše  100 Eura
119 Kovačević Marko Joke 50 Eura
120 Dugonjić Bernard  100 Eura
121 Popić Ilija Tadije  50 Eura
122 Popić Dragan Filipa  50 Eura
123 Popić Pavo Filipa  50 Eura
124 Pejaković Dragan  100 KM
125 Pejaković Josip  200 KM
126 Barukčić Juro Ive 200 KM
127 Đojić Jago Ive  100 KM
128 Ćulap Ivo Jure  300 KM
129 Ćulap Bono Franje 250 Eura
130 Ćulap Marko Franje  250 Eura
131 Popić Marko Tadije 100 KM
132 Šiljić Ilija Petra  100 KM
133 Ćulap Zdravko Jure  50 Eura
134 Ćulap Ivka Jure 50 Eura
136 Jelaš Marko  50 KM
137 Protrkić Matije Ilije  100 KM
138 Kovačević Ilija Blaža  200 KM
139 Kovačević Mato  100 Eura
140 Martinović Stjepan i Ivka  400 KM
141 Kovačević Vranjo i Ankica 200 KM
142 Čančar Marko i Jelena  100 KM
143 Stanić Mato i Ankica  100 KM
144 Ćulap Agata 100 KM
145 Antunović Obitelj  100 Eura
146 Zec Anto - Potočani  50 KM
147 Ćulap Matije i Kaja  100 Eura
148 Udovičić Mijo i Dragica - Kviki  200 Eura

 Napomena: Poznati darovatelji i nepoznati kod ručka darivali su ukupno 
57.459,00 KM
Ovome iznosu treba dodati iznosi dara od Županije 5000,00 KM i iznos Općine od 2000,00 KM 
Treba se dodati i iznos što je darovan preko računa Mjesne zajednice kojeg treba dostavi Predsjednik MZ. 
Kum i Kuma Mladomisnika imali su troškove oko 5000,00 poput majica i drugih sitnicu koje su oni plaćali zajedno sa Jozo Marićem, pa je i to donacija, ali neće da to ide u troškovnik, nego u dar.  
Crkveni kum također neće ispostaviti račune za rakiju i vino i ostale prateće troškove nego to dariva. 

Preostala sredstva su oko 35.000,oo KM i o tome odlučuje Mjesna vlast.