PORUKA KARDINALA PULJIĆA ....

Poruka kardinala Puljića na početku katehetske i školske 2014/2015. godine

Prigodom početka nove katehetske i školske godine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uputio je poruku svima koji su na izravan ili neizravan način uključeni u odgoj i poučavanje mladih naraštaja. Poruku prenosimo u cijelosti:

Dragi roditelji i vjeroučitelji, draga braćo svećenici!

Vjerujem da Vam je poznato da je izvanredna biskupska sinoda, prva u pontifikatu pape Franje, posvećena obitelji: Pastoralni izazovi koji se tiču obitelji u kontekstu evangelizacije. Cilj sinode je iznaći operativne smjernice za pastoral obitelji. U pripremnom dokumentu za Sinodu Papa naglašava da u vremenu u kojem živimo očita društvena i duhovna kriza postaje pastoralni izazov koji potiče Crkvu da se us svom evangelizacijskom poslanju okrene obitelji, toj živoj jezgri društva i crkvene zajednice.

Vjerujem da Vam nije nepoznato da naša biskupijska Sinoda kojom želimo sve obnoviti u Kristu neće zaobići problematiku obitelji i obiteljskog pastorala u našoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Nimalo ne iznenađuje da Vaši odgovori na inicijalna sinodalna pitanja pokazuju da najviše brige Crkva treba pokazati obitelji i mladima.


Prije nekoliko godina sam, izdajući Direktorij za pastoral obitelji, naglašavao potrebu pastoralnih planova koji bi uzimali u obzir postojeće stanje obitelji i postojeće oblike pastoralnog djelovanja, dosadašnja iskustva i pastoralne potrebe na tom području. Vapio sam za sustavnim i cjelovitim pastoralom braka i obitelji u našoj nadbiskupiji. Iz iskustva znamo da su mladima prvi uzori, kako u životu općenito tako i u vjeri, njihovi roditelji. Crkva je pozvana pomoći kršćanskim roditeljima u njihovoj nezamjenjivoj ulozi kršćanskih odgojitelja jer je obitelj, kako nas Sabor uči, prva škola, ne samo vjerskih vrijednosti nego i najkompletnija i najbogatija škola ljudskosti. Tada sam naglasio a danas po tko zna koji put ponavljam da  je obitelj put na kojem Crkva želi pratiti čovjeka sustavnom i njemu prikladnom pastoralnom ponudom. Radosti i nade, žalosti i tjeskobe, napori i krize obitelji Crkva želi učiniti svojima te im biti blizu i pratiti ih korak po korak na njihovom putu.

U kršćanskim obiteljima koje su svjesne svoga poslanja, svi njezini članovi evangeliziraju i svi su ujedno evangelizirani. Obitelj sudjeluje u proročkom, svećeničkom i kraljevskom poslanju Krista i njegove Crkve odgajajući djecu, sudjelujući u slavljenju sakramenata, osobito Euharistije, moleći zajedno i svjedočeći ljubav prema Bogu i bližnjemu. Još jednom molim i pozivam braću svećenike da se ne obeshrabre pred zahtjevnošću ove pastoralne zadaće koja je i velika i složena ali nije nemoguća. Neka nam u našem pastoralnom djelovanju prioritet budu naše kršćanske obitelji sa svim svojim radostima i nadanjima, poteškoćama i stradanjima.

Tri su bitna i neraskidivo vezana odgojna sustava: obitelj-škola-župna zajednica. Nemojte se umoriti u nastojanju da ih, ne bez poteškoća, ustrajno usklađujete. Nema važnijeg poslanja za Vas roditelje, vjeroučitelje i svećenike od ovog, da novim generacijama nudite i svjedočite kršćanske vrijednosti te im svojim životnim primjerom omogućite osobni susret s Kristom Spasiteljem. Budite im inspiracija svojim zauzetim kršćanskim životom- Znajte ih saslušati. Ponajviše ih inspirirajte svjedočanstvom ljubavi. Jer, kako to lijepo napisa sv. Ivan Pavao II. u enciklici Otkupitelj čovjeka, čovjek ne može živjeti bez ljubavi; sam po sebi on ostaje neshvatljivo biće, život mu je lišen smisla ako mu se ne objavi ljubav, ako se ne sretne s ljubavlju, ako je ne iskusi i ne usvoji, ako u njoj živo ne sudjeluje.

Vjerujem da će i ovogodišnji Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije, baveći se duhovnim profilom vjeroučitelja, pripomoći svim odgojiteljima u vjeri da svoje poslanje, povjerenje koje im je ova mjesna Crkva dala, svjedoče živeći ono što budućim generacijama prenose u školskim razredima ili župnim vjeronaučnim dvoranama.

Dok Vam zahvaljujem za sve ono što činite nastojeći savjesno izvršavati povjereno Vam poslanje, na sve Vas drage naše katoličke i hrvatske obitelji, Vas poštovani vjeroučitelji i sve one koji su zauzeti u župnoj katehezi u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, zazivam Božji blagoslov na početku još jedne pastoralne i školske godine. Neka Vas sve prati trajni zagovor naše Gospe, nazaretske Djevice, Majke Crkve.


Vinko kardinal Puljić,
nadbiskup vrhbosanski