SJEĆANJE NA HRVATSKE DOMOBRANE U OBRANI POSAVSKOG SIGETA

Pozivamo Vas, da se 25.05. 2014. (nedjelja), pridružite našim hodočasnicima, koji svake godine, u organizaciji gosp. Mile Stanić, mob; 095 880 1364 i gosp. Ante Ljevar, mob; 091 389 8943, dolaze odati počast stradalim žrtvama.
Polazak je u 25.05. u 5:30 sati, ispred Chromosovog tornja (Vukovarska ul.)
Uz već tradicionalan doček hodočasnika u Posavskoj Mahali, kreće se u procesiju od crkve do Memorijalnog groblja Nuića Njiva, gdje će se služiti Sveta Misa, koju će predvoditi prof. dr. sc. Slavko Slišković.

Poslije Svete Mise organizira se druženje i ručak, koji nam pripremaju mještani Posavske Mahale na čelu s predsjednikom Mjesne zajednice Zlatkom Herceg.
Dani sjećanja 2014. na hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata odžačkog i podvučjačkog kraja.
Masakr se dogodio 25.5.1945. godine u Vlaškoj Maloj (Posavska Mahala), gdje je do 11. sati nekoliko stotina osoba poubijano, a brojka je narasla na 3375. poginulih.
Brojka od 3375 nije konačna i treba pridodati žrtve koje su se predale iz područja Garevca, Čardaka (Modriča) a bili su na odžačkoj strani. Nisu pridodane žrtve Šamca a bili su na odžačkoj strani. Nisu pridodane žrtve koje su bile u povlačenju iz pravca Doboja i Dervente a ostali su na odžačkom kraju, nisu obrađena poginula djeca a njih je puno koji su stradali u zadnja tri dana od avijacije, koja je spalila prostor avionskim bombama,samo u jednoj kući od avijacije u Vlaškoj Maloj stradalo je 15-ero djece.

Prema dr. Draganoviću žrtava je preko 5.000 (pet tisuća). No neke stvari će se u dogledno vrijeme cjelovitije promatrati.
Zato se nažalost, za odžački i podvučjački kraj može reći da se dogodio mali Bleiburg.
Padom zadnjeg uporišta u Vlaškoj Maloj, službeno je završio II. svjetski rat.
Zato svake godine 25.05. od 1997.godine, na Memorijalnom groblju Nuića njiva, gdje ih je najviše poubijano i pokopano, slavi se Sv. Misa na sjećanje žrtvama koje su tu završile svoj život.