ZAŠTO JE U POSAVINI PRESKUPO UMRIJETI?

3. travnja 2014.

Ako izuzmemo „BOŽANSKU OBJAVU“ čovjek unatoč svim znanstvenim dostignućima ne zna odakle je došao na zemlju i kamo s nje odlazi.
Isus je jedini o tome progovorio i rekao da je došao od Oca i da ide Ocu. I to što je rekao, potvrdio je svojim životom.
U većini životnih povijesti znamo i kako je koja tekla, a znamo i  neka predviđanja kako će se živjeti, ali ne znamo kako će tko umrijeti.
Ako netko umre kao zaslužan građanin u društvu, onda on o društvenom trošku najčešće bude ispraćen s ovoga svijeta. Ali kad nekoga s ovoga svijeta ispraćamo kao običnog čovjeka, onda njegovi najbliži moraju sve platiti.
A što se sve plaća, to nije za vjerovati. Još i nekako platiti troškove liječenja, ali ako osoba umre u drugoj zemlji, što u Posavini nije rijedak slučaj onda su troškovi veliki. Kako je svaka smrt za rodbinu stresna i kad još u takvom stresu mora pripremiti „DAĆU“ pod šatorima u hotelu ili nekom restoranu, stres se znatno povećava. Okupljanja počinju od ranoga jutra, pa dvorenja i serviranja neprestana do sutra, čovjek od nagomilanih obaveza i stresa zaboravi i da mu je netko i umro. 

Još ako roditelja, ispraća samo jedno ili dvoje djece, onda su tu troškovi od koji se oni neće financijski oporaviti za dobar svoj radni vijek.
Kako je svijet pun zanimljivosti, pa dobro će doći i ove: u Posavini većina obitelji radi u inozemstvu, pa kad netko iz obitelji dođe u mirovinu dolazi u Posavinu jer ovdje jeftinije živjeti. Ali kad nekome tko živi ovdje na malim primanjima i on mora svoga ispratiti kao i drugi, jer bi to bila velika sramota, kao znate, on ne voli svoga.
Kako zanimljivostima nema kraja, takav domaći čovjek želio je ostati ovdje na svojoj rodnoj grudi, ali nažalost ne može vratiti dugove kad mu umre otac ili mati, i on mora otići u svijet, jer ovdje je preskupo umrijeti.
Ali sreća je što ovakav način ispraćaja pokojnika postoji samo u Posavini. Ne daj Bože da se ovaj običaj proširi na ostale dijelove gdje žive Hrvati na malim radničkim plaćama.
Pitamo se, je li ovo kršćanski?
Svi ćete se složiti da to s kršćanstvom nema veze. Svi ćete se složiti da je tada potrebno osloboditi obitelj svih mogući novih stresnih situacija, a financijske su poteškoće često uzrok najvećim stresovima.
Pitamo se, je li ovakav način poguban, ne samo za obitelj, nego i za Hrvatski narod?
Da! Dok svi k nama dolaze, jer je jeftinije živjeti. Mi odavde odlazimo, jer je preskupo umrijeti.
Vratimo dostojanstvo kršćanskoj duši koja odlazi s ovoga svijeta i obitelji koja ispraća svoga.