OD KOROVA I ŠIKARJA DO UMIVENOG BALEGOVCA

31. ožujka 2014.

Kad pred oči stavim sliku napuštenih i izgorjelih „posavskih sela“ poslije zadnjeg rata kad je bila muka prepoznati gdje je koje selo bilo i kako do njega doći od mnoštva korova, danas nakon dvadeset i dvije godine od izbijanja rata, i sedamnaest godina od ponovnog povratka, selo Balegovac, a i druga sela odžačkog kraja, iz dana u dan sve su više umivena i obučena u svečano posavsko ruho. Selo je neprestano u gradnji i obnovi i sve više liči na jednu prekrasnu iskićenu posavsku nošnju.
Nebi to tako bilo da ČOVJEKU POSAVLJAKU nije ova gruda zemlje sveta i ZAVJET. Ona je hranila i odhranila mnogobrojnu djecu, često i bez roditelja ili samo s MAJKOM UDOVICOM. Ona je vječni svjedok najvećih STRADANJA HRVATA ikada u povijesti hrvatskog naroda na jednome mjestu. Dva puta u jednom stoljeću sve je spaljeno i porušeno, a 1945. u travnju i svibnju ubijeno oko pet tisuća Hrvata.

A danas nakon ovoga rata, sigurnim koracima dvije povratničke obitelji iz Balegovca: obitelj Ilije Šiljića(Icka) i Mije Udovičića (Kvikija), neprestano umivaju selo Balegovac.

Lijepo ih je vidjeti jer neumorno već godinama zuje kroz selo i rade na obnovi i izgradnji novih objekata.

U okviru našega Projekta KUPUJMO SVOJE I OD SVOGA predstavljamo ove dvije građevinske ekipe koje mogu izvesti sve što vam srce poželi.

Građevinska ekipa Ilije Šiljića (Icka): nudi sve vrste građevinskih poslova u niskogradnji - tel: 063 994 874.
Građevinska ekipa Mije Udovičića (Kvikija): nudi sve vrte krovopokrivačkih i fasadesrskih radova - tel: 063 820 506.