ČUDNA OVA VELJAČA

Balegovac - 17. veljače 2014.

Kada sam bio dječak, gledao sam kako stariji stričevi i strine izlaze u dvorišta u večernje sate te promatraju kako izgleda taj Mlađak mjesec na nebeskom svodu. Uvijek se zapodjenula priča u kakvom je on položaju i ima li ognjeni krug oko njega.

I zaista nikada taj Mlađak nije isti. Jednom je uspravan i tanak. Drugi put uspravan i deblji i opet neki put s rogovima okrenut prema gore, ali izlged i položaj nikada isti. Ne bi ja o tome sada u zrelim godinama razmišljao da nisam slučajno u večernje sate vozio balegovačkom cestom prema Odžaku i baš ispred mene čudan MLAĐAK u veljači.

Rogovi mu skroz okrenuti gore kao rogovi na snažnom biku.

Izgled u podnožju dobro debeo. A još ognjena ograda oko njega, odmah sam se dosjetio one astrološke priče iz djetinjstva. Veljača će biti puna opasnosti od vode i vatre. I zaista bi tako. U Bosni na sve strane gori, a u Hrvatskoj na sve strane Voda. Čudna neka pojava. Ali nisam morao ići po njeno tumačenje u Istambul i kopati po arhivima, nego mi dobro dođe pamet strica Pave koji je ovu astrološku pojavu naučio tumačiti od Germana još u poratnim pedesetim godinama.

I nije samo ovo znakovlje znao…

I dok to promatram ovih dana, sjetih se kako su FARIZEJI istupili pred ISUSA i da ga iskušaju zatraže od njega znak s neba pa da mu vjeruju. (Mk 8,11-13)

On uzdahnu iz sve duše i reče: „Zašto ovaj FARIZEJSKI naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.“

Ovi vjere nemaju. Ovi nisu prikladni za Kraljevstvo Božje. Njihova je vjera bez djela, rekao bi to sv. Jakov, jer su kolebljivi i slični morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu… Takvi nemaju što primiti od Gospodina, jer su nepostojani na putovima svojim.

Nepostojani baš onako kako Juda Farizejskim znakovljem s poljupcem izdaje kod večere.

Kad čovjek spoji sve ove astrološke znakove i ovo prizemljeno znakovlje, svaki dan je ARHIV sve deblji.

A neki židovski mudraci kažu da bez Arhivskog znakovlja nema ništa.

Pa nije Arhiv za Bosnu samo u Istambulu.

    

Župnik M.