Grgur Nazijanski i Bazilije Veliki

Grgur Nazijanski i Bazilije Veliki (Arianzus, Kapadocija, oko 329. - Nazijan, 25. siječnja 390.), kršćanski svetac i crkveni naučitelj.
Zajedno ga se slavi, na zajednički spomendan, sa svetim Bazilijem Velikim, s kojim je bio nerazdvojan prijatelj za života. Ta nerazdvojnost je počela od doba kada su sveti Bazil i sveti Grgur skupa bili na studiju u Ateni, a zbližila ih je pobožnost i istovjetnost misliju. Obojica su bili prisiljeni napustiti samoću te preuzeti biskupska sjedišta u Carigradu i u Cezareji. Zavist od strane kolega i zlonamjerne optužbe o njegovu samonametanju na biskupsko mjesto su natjerale svetog Grgura na odlazak i preuzimanje male biskupije u Nazijanu. Ondje je konačno imao više vremena za moliti, razmišljati i pisati svoja djela. Tako nam je danas od svetog Grgura ostalo njegovih 500 pisama i 240 poslanicâ.
U Katoličkoj Crkvi spomendan mu je 2. siječnja.

Bazilije Veliki (grč.: Μέγας Βασίλειος; Caesarea Mazaca, 329./30. - Caesarea Mazaca, 1. siječnja 379.), kršćanski svetac, crkveni otac, učitelj Crkve.
Utemeljitelj je kršćanskog redovništva na istoku, čije su postavke o redovničkom životu bile su temeljem i uzorom svim kasnijim velikanima koji su utemeljili kršćanske redove, među ostalim i što je sveti Bazilije bio duboko redovnik u duši, znajući da ne može biti nikakva pravilna redovnička života bez raznih pobožnih vježba i molitava.

Spada među četiri najveća istočna oca. Zajedno ga se slavi, na zajednički spomendan, sa svetim Grgurom Nazijanskim, s kojim je bio nerazdvojan prijatelj za života. Ta nerazdvojnost je počela od doba kada su sveti Bazil i sveti Grgur skupa bili na studiju, a zbližila ih je pobožnost i istovjetnost misliju. Oboje su bili prisiljeni napustiti samoću te preuzeti biskupska sjedišta u Carigradu i u Cezareji u Kapadociji.
Spomendan mu je 2. siječnja