Sveti Narcis Jeruzalemski i sv. Donat, biskupi

Sveti Narcis Jeruzalemski i sv. Donat, biskupi

Narcis Jeruzalemski je rođen oko 99. godine. Sa otprilike sto godina je izabran za tridesetog biskupa Jeruzalema. 195. godine u Palestini sa Teofilom iz Cezareje predsjedao je saborom na kojemu je odlučeno da Uskrs mora padati na nedjelju.

Biskup Euzebije govori o čudu koje je Bog učinio preko sv. Narcisa. On je pretvorio vodu u ulje za svjetiljke njegove crkve, koje su bile presušile. To se čudo dogodilo na Uskršnji dan. Zbog njegove starosti pojavile su se neke optužbe o njemu te je bio prognan iz Jeruzalema. Ubrzo je dokazano da su optužbe bile lažne te se on vratio u svoju biskupiju.[2] Umro je u dubokoj starosti. Štuje ga se kao sveca i u Zapadnoj i u Istočnoj Crkvi. Katolici njegov dan obilježavaju 29. listopada, a pravoslavci 7. kolovoza. Zaziva ga se kod uboda kukaca.

Sveti Donat
kojeg se danas spominjemo malo je poznat. Bio je biskup Epira. Duga je tradicija njegova štovanja i odavno je u kalendaru, ali se njegov životopis pomiješao s drugim svecima istoga imena. Zato se o njemu sa sigurnošću ne može puno reći.