PAPA: Marija nas podsjeća da smo pozvani služiti Bogu svim svojim bićem

PAPA: Marija nas podsjeća da smo pozvani služiti Bogu svim svojim bićem

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza

U nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza 2018. papa Franjo je podsjetio da je Marijin život bio poput života svake žene njezinoga vremena. Međutim, Marija je sve obavljala u potpunom sjedinjenju s Isusom, – istaknuo je Papa – a na Kalvariji je to sjedinjenje doseglo vrhunac. Zbog toga joj je Bog dao puno dioništvo i u Isusovu uskrsnuću. Tijelo je svete Majke očuvano od raspadljivosti poput tijela njezina Sina.

Crkva nas danas poziva razmatrati to otajstvo – napomenuo je papa Franjo. Ono nam pokazuje da Bog želi spasiti cijeloga čovjeka, odnosno spasiti dušu i tijelo. Isus je uskrsnuo tijelom koje je primio od Marije; i uzašao je Ocu svojim preobraženim čovještvom. Tijelom poput našega, ali preobraženim – istaknuo je te dodao – Uznesenje Marije, ljudskoga stvorenja, daje nam potvrdu onoga što će biti naše određenje u slavi.

Podsjetivši potom kako su već grčki filozofi shvatili da je čovjekova duša predodređena za sreću nakon smrti, napomenuo je da su oni, međutim, prezirali tijelo, smatrali su ga tamnicom duše, i nisu shvaćali da je Bog odredio da čovjekovo tijelo u nebeskom blaženstvu bude sjedinjeno s dušom. Naše tijelo, preobraženo, bit će tamo. To „uskrsnuće tijela“ sastavni je dio kršćanske objave, stožer naše vjere.

Čudesna stvarnost Marijina uznesenja očituje i potvrđuje jedinstvo ljudske osobe, i podsjeća nas da smo pozvani služiti i slaviti Boga svim svojim bićem, dušom i tijelom – istaknuo je Papa. Služiti Bogu samo tijelom bilo bi – prema Papinim riječima – poput djelovanja robova; služiti mu samo dušom bilo bi u suprotnosti s našom ljudskom naravi.

Veliki je crkveni otac sveti Irenej, oko 220. godine, govorio da je „slava Božja živi čovjek, a čovjekov je život gledanje Boga (Protiv krivovjerjā, IV, 20, 7) – podsjetio je potom Papa te istaknuo – Ako budemo tako živjeli, u radosnom služenju Bogu, koje se očituje i u velikodušnom služenju braći, naša će sudbina, na dan uskrsnuća, biti slična onoj naše nebeske Majke. Bit će nam tada dano da u potpunosti ostvarimo poticaj apostola Pavla: Proslavite Boga u tijelu svojem! (1 Kor 6, 20), i slavit ćemo ga zauvijek u nebu – napomenuo je papa Franjo te na kraju potaknuo - Molimo Mariju da nam svojim majčinskim zagovorom pomogne u našem svakodnevnevnom hodu živjeti u djelatnoj nadi da ćemo joj se jednoga dana, sa svim svecima i našim dragima, svi pridružiti u raju.

Papa se posebno spomenuo onih koje je pogodila tragedija do koje je došlo dan ranije u Genovi, kada se srušio jedan most.

„Draga braćo i sestre, Mariji Tješiteljici žalosnih, koju danas razmatramo u rajskoj slavi, želim povjeriti tjeskobe i muke onih koji na brojnim krajevima svijeta trpe u tijelu i duhu. Neka naša nebeska Majka izmoli svima utjehu, hrabrost i mir.

Posebno mislim na one koji su pogođeni jučerašnjom tragedijom u Genovi, u kojoj je bilo žrtava i koja je u stanovništvu izazvala pomutnju. Povjeravajući Božjem milosrđu osobe koje su izgubile život, izražavam svoju duhovnu blizinu njihovim obiteljima, ranjenima, onima koji su prisiljeni napustiti svoje domove i svima onima koji trpe zbog ovog dramatičnog događaja. Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi za žrtve i za njihove drage; izmolimo zajedno molitvu Zdravo Marijo.“