PAPA: NEKA KRSNA MILOST DONOSI PLODA U VAŠIM ŽIVOTIMA

PAPA: NEKA KRSNA MILOST DONOSI PLODA U VAŠIM ŽIVOTIMA

Katehezom na općoj audijenciji u srijedu, 16. svibnja Sveti Otac zaključio niz kateheza o sakramentu krštenja

Bijela haljina i upaljena krsna svijeća očituju duhovne učinke sakramenta krštenja. O tim je dvama vanjskim znakovima govorio papa Franjo u katehezi na općoj audijenciji u srijedu, 16. svibnja 2018. na Trgu svetog Petra u Vatikanu, zaključivši time niz kateheza o sakramentu krštenja.

Papa je u katehezi podsjetio da se od prvih stoljeća novokrštenike odijeva u bijelu haljinu koja simbolizira novi i preobraženi život primljen po Kristu i Duhu Svetomu. Kako bi pobliže objasnio što znači „zaodjenuti se u Krista“, Sveti je Otac iskoristio riječi svetoga Pavla koje je Apostol uputio Kološanima: „Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva“ (Kol 3,12-14).

Papa je potom govorio o plamenu krsne svijeće koja se pali na uskrsnoj svijeći. „Svećenik govori: 'Primite svjetlo Kristovo!' Te riječi podsjećaju da nismo mi svjetlo, nego Isus Krist koji je svojim uskrsnućem od mrtvih pobijedio tmine zla“, istaknuo je papa Franjo. „Pozvani smo primiti njegovu slavu! Kao što svjetlo uskrsne svijeće pali pojedine svijeće tako i ljubav uskrsloga Gospodina pali srce krštenika te ga ispunjava toplinom i svjetlom“, napomenuo je Sveti Otac dodajući da se iz tog razloga već od prvih vremena krštenje naziva također „prosvjetljenjem“.

Kad je riječ o djeci, zadaća je roditelja, zajedno s kumovima i kumama, voditi brigu o njegovanju plamena krsne milosti u svojim malenima pomažući im da ustraju u vjeri. Kršćanski je odgoj pravo svakog djeteta! – istaknuo je papa Franjo napominjući da ih kršćanski odgoj vodi do osobne potvrde vjere u kojoj su kršteni i do postupnog upoznavanja Božjeg plana za njih.

Papa je zatim objasnio da je živa Kristova prisutnost u nama svjetiljka koja rasvjetljava naše korake, usmjerava naše izbore i grije naše srce na putu prema Gospodinu i čini nas sposobnima da pomognemo drugima.

Sveti je Otac niz kateheza o sakramentu krštenja zaključio citatom iz apostolske pobudnice Gaudete et exsultate: „Dopusti krsnoj milosti da donosi ploda na putu svetosti. Neka sve bude otvoreno Bogu i stoga se uvijek odlučuj za Njega, uvijek iznova biraj Boga. Nemoj se bojati jer ti snaga Duha Svetoga pomaže u tome, a svetost je, u konačnici, plod Duha Svetoga u tvom životu“ (Gaudete et exsultate, 15).