„Za sinodalnu Crkvu. Zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“.

Predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, na temelju pisma generalnog tajnika Sinode kardinala Grecha i u skladu sa zaključkom 35. sjednice Stalnoga vijeća BK BiH, uputio je dopis svećenicima, redovnicima, redovnicima i svim Kristovim vjernicima.

Poštovana braćo svećenici, redovnici, redovnice
i sva ostala braćo i sestre, Kristovi vjernici!

U skladu s pismom, koje je generalni tajnik Sinode kardinal Mario Grech, 12. rujna 2023. preko predsjednika Biskupskih konferencija, uputio svim biskupima, ovim potičem sve svećenike u pastoralu da na poseban način u 26. nedjelju kroz godinu 1. listopada 2023. potaknu svoje vjerničke zajednice na molitvu za plodno i blagoslovljeno zasjedanje XVI. Opće redovne skupštine Biskupske sinode koje će 4. listopada otvoriti papa Franjo pod geslom „Za sinodalnu Crkvu. Zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“. Neka te nedjelje predvoditelji Misnih slavlja pozovu sve vjernike na molitvu za Sinodu. Također neka propovjednici u homiliji pojasne vjerničkoj zajednici važnost sinodalnog hoda s posebnim naglaskom na aktualnu Sinodu koja je svoju prvu fazu imala u svim biskupijama svijeta pa tako i u našim biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Neka i zazivi u Molitvi vjernika budu u tom duhu kao i završni misni blagoslov.

Kardinal Grech podsjeća na riječi pape Franje da „bez molitve neće biti Sinode“ ističući da je Sinoda prije svega događaj molitve i slušanja koji ne uključuje samo članove Sinodalne skupštine, nego svakog krštenika, svaku partikularnu Crkvu. Naglašava da su svi pozvani ujediniti se u zajedništvu molitve i ustrajnom zazivanju Duha Svetoga kako bi „svesrdna molitva“ (Dj 12,5) sveopće crkvene zajednice pratila Svetog Oca i sve članove Sinodalne skupštine u razlučivanju onoga što Gospodin danas traži od svoje Crkve. Sve kršćanske zajednice i u našim biskupijama, a osobito župne i redovničke, pozvane su na jednodušnu i neprestanu molitvu.

U spomenutom pismu generalnog tajnika Sinode Grecha ističe se da je prvi korak molitve slušanje Božje riječi, slušanje Duha; da je druga osobina molitve klanjanje u zadivljenosti onim što Bog govori svojoj Crkvi i onim što Duh nadahnjuje u njoj i danas; da je treće lice molitve zagovor odnosno zagovornička molitva koja se ne sastoji u podvrgavanju Božje volje našoj, nego u traženju od Gospodina da obasja naša srca snagom svoga Duha života, kako bismo znali razlučiti i vršiti njegovu volju kao i da je molitva zahvaljivanje, prepoznavanje prvenstva Božjeg djelovanja i njegove milosti u svim ljudskim djelima i u životu kršćanske zajednice

Za papu Franju i sinodske oce, među kojima će biti i jedan član naše Biskupske konferencije, potrebno je moliti i prije 1. listopada kao i tijekom svih dana zasjedanja sinodalne skupštine.

U skladu sa zaključkom sjednice Stalnoga vijeća BK BiH, dostavljam u prilogu prijevod predloženih zaziva za Sveopću molitvu na XXV. i XXVI. nedjelju i u svagdane kako bi ih koristili sljedećih dana tijekom liturgijskih slavlja.

Molim da Duh Sveti vodi korake svakoga od nas kako bi uvijek bili otvoreni njegovim poticajima i sve srdačno pozdravljam.

Mons. Tomo Vukšić
nadbiskup metropolit vrhbosanski
predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine