„Crkva u službi mira“

„Crkva u službi mira“

Održan susret predsjednika Biskupskih konferencija srednje i istočne Europe na temu „Crkva u službi mira“

Budimpešta,  Čet, 27. Listopad 2022.
(Izvor: www.ccee.eu)

U Budimpešti je 24. i 25. listopada 2022. održan susret predsjednika Biskupskih konferencija srednje i istočne Europe. Na susretu su, između ostalih, sudjelovali nadbiskup Vilniusa mons. Gintaras Grušas, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), mons. András Veres, predsjednik Mađarske katoličke biskupske konferencije i biskup Győra, kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske Sinode, mons. Michael Wallace Banach, apostolski nuncij u Mađarskoj, članovi Stalnog vijeća Mađarske katoličke biskupske konferencije: kardinal Péter Erdő, nadbiskup Ostrogona-Budimpešte, nadbiskup Veszprema mons. György Udvardy i biskup Szombathelya mons. János Székely ; kao i predsjednici i predstavnici biskupskih konferencija Slovačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metodija koja obuhvaća Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo, stoji u Priopćenju Tajništva Mađarske katoličke biskupske konferencije od 25. listopada 2022. koje je preuzeti i na mrežnoj stranici CCEE-a.  Među sudionicima bili mons. Tomo Vukšić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, i mons. Želimir Puljić, do prije nekoliko dana predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.  

Središnja tema dvodnevnog susreta bio je mir. U svom pozdravnom govoru biskup Győra András Veres ponudio je sudionicima promišljanje otaca Drugoga vatikanskog sabora: „Mir nije jednostavno odsustvo rata, niti se može svesti samo na stabilizaciju ravnoteže neprijateljskih sila; nije učinak despotske dominacije, nego je točno definiran kao 'djelo pravde' (Iz 32,7)” (GS 78).

Podsjetio je i da su pastirima radosnu vijest o Spasiteljevu rođenju navijestili anđeli proglašavajući mir: " „Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima koje ljubi“. Mir može postojati kada osobe prihvaćaju Isusa, tvorca mira, i kada se srca ljudi dobre volje otvaraju drugima.

Apostolski nuncij mons. Michael Wallace Banach govorio je o ljubavi Crkve prema miru i njezinom posljedičnom nastojanju da obuhvati sve dimenzije mira, a potom je postavio pitanje: Crkvo, što činiš za mir? Predstavnik pape Franje u Mađarskoj istaknuo je da ovo pitanje mora odjeknuti u srcima, s nadom u miran završetak rata u Ukrajini.

Nadbiskup Vilniusa mons. Gintaras Grušas pozvao je na molitvu za obnovu mira u Ukrajini i da u sebi, kroz molitvu, pronađemo put koji vodi do mira u našim zemljama i u Europi.

U ponedjeljak navečer sudionici konferencije zajedno su slavili Svetu misu u kapeli Svete desnice u bazilici svetog Stjepana (u kojoj se čuva relikvija desne ruke prvog mađarskog svetog kralja), s kardinalom Péterom Erdőom kao glavnim slaviteljem.

Kardinal Mario Grech u svom je izvješću također istaknuo važnost mira i opisao proces kojim Crkva nastoji slušati Božji narod. Na konferenciji su izlaganja održali: Balázs Schanda, pročelnik Katedre za ustavno pravo na Fakultetu prava i političkih znanosti Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter u Budimpešti; Lóránd Újházi, voditelj poslijediplomskog instituta kanonskoga prava na Katoličkom sveučilištu Pázmány Péter, i Ágnes Hornung, državna tajnica za obitelj.

Na poziv predsjednice Republike Katalin Novák, konferencija je zaključena u palači Sándor (službena rezidencija predsjednika Republike Mađarske), gdje je Predsjednica održala prijem i pozdravila sudionike susreta, stoji Priopćenju Tajništva Mađarske katoličke biskupske konferencije.