Vijest Isusova uskrsnuća, prošla je koz sve moguće provjere (vaz.osm.sr.)

Vijest Isusova uskrsnuća,  prošla je koz sve moguće provjere (vaz.osm.sr.)

************

Dj 3, 1-10: Nakon svog slavnog govora, Petar se s apostolom Ivanom, uputio u Hram na večernju molitvu u tri sata poslije podne. Pred vratima začuju neki glas. Bio je to glas čovjeka hroma od rođenja, koji je sjedio pred vratima i prosio. Tada Petar upućuje svoju veličanstvenu izjavu: Srebra i zlata nema u mene, ali ono što imam, to ti dajem: u ime Isusa Krista Nazarećanina hodaj“. Petar ga pridiže za ruku, hromi se uspravi i poče poskakivati i hodati, bez ikakve poteškoće. Zatim je ušao u Hram da zahvali Bogu. Njegov zanos i njegova radost pobudili su veliko čuđenje mnoštva svijeta. Ljudi su se počeli okupljati u Salomonovom trijemu, hodniku s puno stupova. Petar i Ivan, nakon prvog pogleda i čuđenja mnoštva svijeta, ozdravljenom čovjeku, postaju centar pažnje. Svi su se okrenuli prema dvojici apostola.
Iz Petrove izjave koju upućuje hromom čovjeku, vidimo silno veliko povjerenje u Uskrslog Gospodina. Ono što on čini, čini u ime Isusa Krista. Ovim činom Isus preko Petra, prvenstveno podupire i slavi svoje, koje je ostavio u ovome svijetu, kako je i rekao: „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“.

************

Lk, 31-35: U tišini uskrsnog jutra, proširila se neobična i radosna vijest: grob je prazan. Isus je živ. Ovo je veliki događaj i vijest je iziskivala i velike provjere, je li to moguće? Je li to istina? Vijest da je Isus živ izdržala je sve moguće provjere. Nakon pokopa Isusova, apostoli su bili slomljeni i zastrašeni. Mislili su da je sve završeno. Ipak za nekoliko sati sve se promijenilo. Žene odlaze da pomažu Isusovo tijelo, kamen s groba je odvaljen. Isusovo tijelo nije više u grobu. Žene trče natrag u Jeruzalem da obavijeste učenike, koji s nevjericom primaju vijest. Petar i Ivan otrčaše na grob. Grob je prazan, trče nazad. Marija Magdalena koja je išla iza Petra i Ivana, ostala je plakati nad praznim grobom i njoj se Isus u vrtu prvi ukazuje. Toga istog dana ukazuje se Petru i dvojici učenika koji idu u Emaus. Isus sustiže dvojicu učenika na putu za Emaus; razlomivši kruh iščeznu s očiju, a zatim se ukazuje ostalim učenicima, osim Tome. Kod Isusa je preobraženo tijelo, ali su ožiljci raspeća vidljivi. Ovdje ćemo stati, o drugim ukazanjima nije potrebno pisati. Sve ključne osobe su tu. Sva daljnja povijest kršćanstva počiva na toj konkretnoj sigurnosti Kristova uskrsnuća.