Na sceni je 'sveti nemir': „Spasite se od naraštaja ovog opakog“ (vaz.osm.ut.)

Na sceni je 'sveti nemir': „Spasite se od naraštaja ovog opakog“ (vaz.osm.ut.)

*********

Dj 2, 36-41: Poslije 'Prvog Petrova govora', nakon Pedesetnice, mnoge je zahvatio 'sveti nemir'. Iz mnoštva je stizalo pitanje: “Što nam je činiti, braćo?“. Petar odgovara: „Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga“. Petar, kao i ostali apostoli ne samo da su hrabri svjedoci događaja 'Uskrsnuća' nego su tako vidno snagom Duha Svetoga hodili u novom svjetlu razuma i srca. Oni sada Pisma, ranije pisana i riječi Isusove ranije izgovorene, čitaju u svjetlu Uskrsnuća. Oni slijede Isusa Krista, kojega vjerom i djelima ukorjenjuju u prisutno mnoštvo naroda. Njihova hrabrost u vjeri, snažno je pobudila pozornost mnoštva. Vidno je kako Božja snaga i moć osvjetljuju lice zemlje. Tako Petar, potpomognut svjedočanstvom apostolske zajednice, hrabri: „Spasite se od naraštaja ovog opakog“.

**********

Iv 20,11-18: Uskrsli Isus ukazuje se Mariji Magdaleni s riječima: „Zašto plačeš? Koga tražiš?. Ona je našla prazan grob, što je razlog njenih suza. Isus uvijek prvi daje znak prepoznavanja, pa tako i sada govori: „ Marijo“, a ona se okrene i na hebrejskom govori: “Rabuni“ – što znači „Učitelju“, da Učitelju moj voljeni. Nastavio je Isus dinamiku susreta s riječima: „Idi mojoj braći i javi im: 'Uzlazim Ocu svom i Ocu vašemu'“. Ona s puno oduševljenja navijesti učenicima: „Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao“. Marija očito unosi novo svjetlo u svoj život, ali odvažno želi prenijeti to uskrsno svjetlo po Isusovu nalogu i njegovim učenicima.
Isus uvijek ima put do svakoga koji u njega vjeruje, pa tako i ovaj put do svojih učenika. Koga pronađe, njega zove imenom.