Žena donosi radost i postojanost prvom čovjeku i to je pozitivno utjecanje žene (č.5.tj.k.g.II.)

Žena donosi radost i postojanost prvom čovjeku i to je pozitivno utjecanje žene  (č.5.tj.k.g.II.)

**********

1 Kr 11, 4-13: Današnja čitanja nose u sebi korijen poruke koju Bog ostavlja odmah u stvaranju muškarca i žene. Bog stvara ženu potpuno jednaku muškarcu. Oboje od iste tvari, muškarac i žena bit će sjedinjeni u jedno tijelo. Žena zauzima središnje mjesto u današnjim čitanjima. Prva žena liječi muškarčevu samoću i ravnopravna mu je kao ni jedno drugo stvorenje. Žena donosi radost i postojanost prvom čovjeku i to je pozitivno utjecanje žene. Ako pogledamo Salomonov otpad od Gospodina, njega možemo pripisati ženama pogankama.

Ovdje treba uvažiti razlike između muškarca i žene koje se međusobno upotpunjuju, i to treba shvatiti kao bogatstvo punine u jedinstvu. Ono je očitovanje Božje slike, božanske dobrote, ljubavi, snage i vjernosti. Tako brak postaje model svakog ljudskog prijateljstva i zajedništva. Stvoren je u prvom raju i dovršuje se u vječnom nebeskom raju. Nažalost čitanje Prve knjige o Kraljevima ističe isti zahtjev vjernosti i ljubavi, ali ovaj put negativno. Salomonovo se srce priklonilo ženama, koje su poganke, i tada griješi protiv Gospodina. Potraživanja vjernosti prema ženi su velika, ali i potraživanja prema Gospodinu nisu mala.
*********

Mk 7, 24-30: Na prvi pogled, mogli bi se zapitati: kakvu zajedničku poruku ima današnje Evanđelje i izvještaj o stvaranja žene u Knjizi postanka ili o ženama pogankama u vrijeme Salomona? Ako je potražimo i naći ćemo je. Pogledajmo prvo događaj današnjeg evanđelja. Jedna Kananka, poganka, iz okolice Tira i Sidona susreće Isusa i moli za ozdravljenje svoje kćeri. Marko ističe da je Isus izrekao nešto nesvakidašnje i što nije baš prihvatljivo široj javnosti, a to je: „Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.“ Treba istaknuti da se u izrazu „djeca“ krije pojam „Židovi“, a u pojmu „psići“ pogani, tj. svi ostali narodi. Podjela je sama po sebi prijeporna. Ali i odgovor žene nije svakidašnji: „Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječji.“ Ovakav vjernički pristup jedne poganke, prema Isusu, otvara vrata božanske ljubavi, koja ruši razlike Između Židova i pogana, a prijepor se ruši. Kćer je ozdravila, jer su vjera i ljubav premostile prijepor-barijeru. Istina Isus je poslan k Izraelu , ali vjeru je našao i kod pogana. Sada možemo naći zajedničku poruku, jednog i drugog čitanja, a ona bi glasila: Božanske krjeposti: vjera i ljubav, nude nadu života.