Duh Sveti – Ljubav Božja uvijek svjedoči istine našem Duhu, zato život iz ljubavi, i u ljubavi, nikada ne griješi (30. tj. pon.)

Duh Sveti – Ljubav Božja uvijek svjedoči istine našem Duhu, zato život iz ljubavi, i u ljubavi, nikada ne griješi (30. tj. pon.)

*********

Rim 8, 12-17: U nastavku izlaganja kršćanskog života po Duhu, Pavao želi reći da Duh Sveti nije samo neki „unutarnji učitelj“ nego počelo istinskog života u Kristu. Zato, za Pavla, nema drugog puta da se u nama i oko nas ostvari Božje kraljevstvo, jer sam Duh Sveti svjedoči istine našem duhu. Takav duh i može klicati „Aba Oče“, a time svjedočiti da sve tri božanske osobe sudjeluju u našem spasenju. A to pretpostavlja nov odnos s Bogom kojemu se izriče „moj dragi Oče“,a tako ga je zvao i Isus kada se molio u Getsemaniju. Stoga kršćani nisu samo Božji stvorovi nego i Božja djeca, onda i baštinici Božji, a subaštinici Kristovi. PUT k baštini može biti samo onaj kojim je prošao Krist, to jest kroz patnje. Sve su patnje s Kristom. Stoga se u svima nalazi razlog dubokog veselja i nepokolebljive nade, proslavljenog života s Kristom. Tako, Kršćanski život nije stvar jednog čina ili časa, nego stalno odlučivanje, obraćanje Bogu, Bogu Ocu, i neprekidno obnavljanje. Zbog te dinamike kršćanski život stalno teče, a ne stoji. Božanske kreposti, kršćaninu otvaraju vrata istinitog života i on je živa stanica u Crkvi. Život iz ljubavi, i u ljubavi, nikada ne griješi, nikada ne krade, ne žalosti Duha Svetoga, nikada ne laže, jer je uvijek pozitivno okrenut prema bližnjemu. Svakom je djetetu njegov otac uzor i otvorena knjiga. A mi smo djeca Božja. Takvu poruku ostavlja Pavao.Sada čujmo, što Kaže Isus.

***********

Lk 13, 10-17: U ozdravljenju zgrbljene žene, Isus osvjetljuje licemjerstvo zakonoznanaca. Isus na svom PUT svraća u sinagogu i svojim djelovanjem izaziva veliko divljenje mnoštva. Ipak nadstojnik sinagoge prosvjeduje i upozorava Isusa na subotnju zapovijed da se u taj dan takve stvari ne rade. Reakcije narodnih vođa sve se više razlikuju od reakcije naroda u Izraelu, te je počelo odlučivanje za i protiv Isusa. Što se Isus više približavao Jeruzalemu, situacija je sve zaoštrenija. Hod Krista u ljubavi, neće niti jedna zemaljska sila umanjiti. To je božanski PUT, i tko je na takvom PUTU i sam je sustvaratelj Božjeg kraljevstva u ovome svijetu.