Svakodnevnica u obitelji: nježnost, dobrota, neslaganja, svađe, radosti, čarke, podbadanja, a lijek su: ustrajnost i vjernost čija je spona ljubav (IX.tj.k.g.ut.)

Svakodnevnica u obitelji: nježnost, dobrota, neslaganja, svađe, radosti, čarke, podbadanja, a lijek su: ustrajnost i vjernost čija je spona ljubav  (IX.tj.k.g.ut.)

************

Tob 2, 10-23: U završetku drugog poglavlja Knjiga o Tobiji prikazuje tipičan obiteljski prizor nježne dobrote, vjerne ustrajnosti, pa i neslaganja i svađe. Ovakvi odlomci iz Biblije gode i duši i tijelu jer i sami smo ponikli u obiteljskim zajednicama. Radosti, čarke, i podbadanja sastavni su dio obiteljskog života. Ipak, u obitelji se ne smije biti zloban, i mora se naći krijepost ustrajnosti i vjernosti čija je spona ljubav. Naime, Tobitova Žena Ana osjeća kako je muževljeva pobožnost malo prevršila mjeru. Ali i Tobit sumnja u poštenje svoje žene, jer on je nesretno iznenada oslijepio, a ona zarađuje za obitelj. Jare koje je donijela kući povod je za takvu sumnju, jer nije ga mogla zaraditi, iako ga je primila na dar od gospodara gdje je nadničarila. Žena je ljuta, te predbacuje: „Gdje su tvoje milostinje i tvoja dobra djela? Eto vide se na tebi!“. Iako su to mala obiteljska uhođenja, Tobit će se pun tuge baciti u molitvu, pravednom Gospodinu.
***********

Mk 12, 13-17:Kada je Isus došao u Jeruzalem, farizeji i herodovci pratili su ga u stopu. Htjeli su ga uhvatiti u riječi i djelu, jer ih je Isusovo djelovanje i previše uznemirilo. Nisu bili spremni suočiti se s Istinom koja s Kristom dolazi. Tako u današnjem odlomku Markova evanđelja, Isusu, nakon što su ga pohvalili kako je istinoljubiv i da pravo poučava putu Božjem, postavljaju lukavo pitanje: „Je li dopušteno ili nije dati caru porez?“ Isusov je odgovor odmah uslijedio: Na novcu je slika careva, stoga dajete caru carevo a Bogu Božje. Onima koji su ga iskušavali, nije legao ovakav odgovor. Iako su Židovi imali povlastice u rimskom carstvu, rimsku vlast nisu podnosili. No, to će ih uskoro odvesti u propast, koja će ih pretvoriti u diasporu kroz dvije tisuće godina.