Bog uvijek gradi život za budućnost

Bog uvijek gradi život za budućnost (12.tj. č.)

Post 16, 1-12. 15-16: Jučer smo čuli u 15. Poglavlju kako je Abraham dobio od Boga obećanje da će imati sina koji će mu osigurati blagoslov i brojno potomstvo. Prošlo je i dest godina otkako je u Kanaanskoj zemlji, a Saraja mu još ne rodi sina jer je bila nerotkinja. Abraham i Sara su sve više starili i bili su sve zabrinutiji jer nisu mogli shvatiti kako će se obistiniti obećanje. Tako će Saraja pokušati sama naći rješenje na temelju dopuštenja koje je sadržavao ondašnji mezopotamski zakon. Naime, ako neka udana žena nije mogla imati djece, mogla je svojemu mužu ponuditi jednu od svojih sluškinja koja mu je onda bila naprosto druga žena. U tom se slučaju dijete koje bi se rodilo, smatralo djetetom gospodarice koja bi ga usvajala. Zato sama Saraja dovede Abrahamu svoju sluškinju Egipćanku Hagaru i reče mu: „Hajde k mojoj sluškinji , možda ću imati djece.“ Tako se i dogodilo. Hagara postane druga Abrahamova žena i začela je. U Abrahamovom klanu nasta veselje jer su svi znali da će se konačno roditit baštinik. Ali uskoro dođe do nesporazuma i svađe između Saraje i Hagare, jer je sada sluškinja počela prezirati gospodaricu koja nije mogla Abrahamu roditi sina, a Saraja se pak počne osvećivati i zlostavljati Hagaru. Zato jednoga dana Hagara pokuša pobjeći. No, ukaže joj se Gospodnji anđeo i vrati je Saraji obećavši djetetu Božju zaštitu. Kad se rodilo dijete, nasta u klanu slavlje i Abraham mu nadjene ime Jišmael što znači „Bog me usliši“.
Doista, on se uvjeri da se ispunilo Božje obećanje, i dok se molio, reče Gospodinu: „Neka tvojom milošću Jišmael poživi!“ Ali Bog je i dalje ostao pri riječi te mu kaza da će Saraja roditi sina obećanja.
Bog uvijek gradi život za budućnost.

Mt 7, 21-29: Kako divno odgovaraju riječi današnjeg Evanđelja događajima koji su se zbili u samim počecima Božjeg naroda, pa kasnije u vrijeme Proroka Habakuka i Jeremije, kada se čuju riječi: „Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.“ A kad se to dogodi, Gospodin doznačuje zasluženu kaznu riječima: „Nosite se od mene, vi bezakonici!“ Stoga, nastavlja Isus dalje: „Tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer je utemeljena na stijeni. Naprotiv, tko god sluša moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji gradi kuću na pijesku...“ Mnogi koji su ga slušali bili su zaneseni njegovom naukom i rekoše: „On uči kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.“