Home Kako izgleda život usred „sinova Istoka“ koji su brojni kao skakavci? (20.tj.ut.)

Kako izgleda život usred „sinova Istoka“ koji su brojni kao skakavci? (20.tj.ut.)

Kako izgleda život usred „sinova Istoka“ koji su brojni kao skakavci? (20.tj.ut.)

Kako izgleda život usred „sinova Istoka“ koji su brojni kao skakavci? (20.tj.ut.)

*********

Suci 6,11-24: Izrael je pod jarmom Midjanaca i drugih neprijatelja s Istoka. Upao je u veliku bijedu. Anđeo Gospodnji zove Gideona da oslobodi svoj narod. Tako će Gideon postati jedan od najslavnijih sudaca u Izraelu. Djelovao je u vrijeme mnogih političkih i vjerskih napetosti.
Naime, Izraelski narod došavši u Obećanu zemlju pokušava organizirati gospodarstvo koje je neprestano ugroženo od neprijateljskih upada od „sinova Istoka“ koji su brojni kao skakavci. K tome, treba pridodati i religiozne poteškoće koje su nastale iz činjenice da je narod gubio pouzdanje u svoga jedinoga Boga, te je miješao svoja vjerovanja i bogoštovlja s vjerovanjima naroda među kojima je živio. Bogobojazni Hebreji shvaćali su da su društveno političke poteškoće proistekle zbog nevjernosti naroda Bogu, te bijahu ogorčeni zbog žalosnih prilika. Ipak Bog priskače u pomoć, te preko svoga anđela odabire Gideona, kojeg pozdravlja dok on radi na gumnu, pozdravom: „Gospodin je s tobom, hrabri junače!“ Gideon je odgovorio: „Ako je Gospodin s nama, zašto nas sve ovo snađe? Gdje su sva ona njegova negdašnja čudesa? Sada nas je Gospodin predao u ruke Midjanaca.“ Anđeo mu Gospodnji reče: „Idi, i svojom snagom izbavit ćeš Izraela iz ruku Midjanaca. Ne šaljem li te ja? Ja ću biti s s tobom…“ Gideon je zatražio znak s neba i dobio ga je. Žrtvu koju je pripremio, anđeo Gospodnji spali dodirom štapa. Tada je Gideon shvatio da se nalazi pred glasnikom Božjim i prestraši se, jer vidio je lice Gospodnje, a ostao na životu. Anđeo ga smiri te mu izloži Božju volju.

*************

Mt 19, 23-30: Današnje evanđelje nastavak je slijeda Isusovih poruka kada je u pitanju: Kome pripada kraljevstvo nebesko. Nakon jučerašnjeg dijaloga između Isusa i bogatog mladića, danas Isus upozorava na opasnost koja može prijetiti od bogatstva. Drugim riječima, iako Židovi drže da je bogataš prijatelj Božji i da će se najprije on spasiti, Isus na to pravi usporedbu „deve i iglenih ušiju“. A iglene uši su mala vrata samo za pješake na ulazu hramskog predvorja, a ne za visoke deve. Za same apostole ovakav stav postaje problem, stoga pitaju: „Tko se onda može spasiti?“, i drugo pitanje postavlja Petar: „Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?“ Prvom pitanju Isus pridodaje božansku istinu: „Bogu je sve moguće!“ Na drugo pitanje Isus odgovorom ukazuje na veliki preporod koji će duhovno početi njegovim uskrsnućem i njegovom vladavinom u Crkvi. Drugim riječima tada tražite svoju duhovnu nagradu, koja pogotovo neće izostati u vječnom životu i drugom dolasku Sina Čovječjeg. Rekli našim rječnikom: Ne trči pred rudu!