Home Vijest Isusova uskrsnuća, prošla je koz sve moguće provjere (vaz.osm.sr.)

Vijest Isusova uskrsnuća, prošla je koz sve moguće provjere (vaz.osm.sr.)

Vijest Isusova uskrsnuća, prošla je koz sve moguće provjere (vaz.osm.sr.)

Vijest Isusova uskrsnuća,  prošla je koz sve moguće provjere (vaz.osm.sr.)

************

Dj 3, 1-10: Nakon svog slavnog govora, Petar se s apostolom Ivanom, uputio u Hram na večernju molitvu u tri sata poslije podne. Pred vratima začuju neki glas. Bio je to glas čovjeka hroma od rođenja, koji je sjedio pred vratima i prosio. Tada Petar upućuje svoju veličanstvenu izjavu: Srebra i zlata nema u mene, ali ono što imam, to ti dajem: u ime Isusa Krista Nazarećanina hodaj“. Petar ga pridiže za ruku, hromi se uspravi i poče poskakivati i hodati, bez ikakve poteškoće. Zatim je ušao u Hram da zahvali Bogu. Njegov zanos i njegova radost pobudili su veliko čuđenje mnoštva svijeta. Ljudi su se počeli okupljati u Salomonovom trijemu, hodniku s puno stupova. Petar i Ivan, nakon prvog pogleda i čuđenja mnoštva svijeta, ozdravljenom čovjeku, postaju centar pažnje. Svi su se okrenuli prema dvojici apostola.
Iz Petrove izjave koju upućuje hromom čovjeku, vidimo silno veliko povjerenje u Uskrslog Gospodina. Ono što on čini, čini u ime Isusa Krista. Ovim činom Isus preko Petra, prvenstveno podupire i slavi svoje, koje je ostavio u ovome svijetu, kako je i rekao: „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“.

************

Lk, 31-35: U tišini uskrsnog jutra, proširila se neobična i radosna vijest: grob je prazan. Isus je živ. Ovo je veliki događaj i vijest je iziskivala i velike provjere, je li to moguće? Je li to istina? Vijest da je Isus živ izdržala je sve moguće provjere. Nakon pokopa Isusova, apostoli su bili slomljeni i zastrašeni. Mislili su da je sve završeno. Ipak za nekoliko sati sve se promijenilo. Žene odlaze da pomažu Isusovo tijelo, kamen s groba je odvaljen. Isusovo tijelo nije više u grobu. Žene trče natrag u Jeruzalem da obavijeste učenike, koji s nevjericom primaju vijest. Petar i Ivan otrčaše na grob. Grob je prazan, trče nazad. Marija Magdalena koja je išla iza Petra i Ivana, ostala je plakati nad praznim grobom i njoj se Isus u vrtu prvi ukazuje. Toga istog dana ukazuje se Petru i dvojici učenika koji idu u Emaus. Isus sustiže dvojicu učenika na putu za Emaus; razlomivši kruh iščeznu s očiju, a zatim se ukazuje ostalim učenicima, osim Tome. Kod Isusa je preobraženo tijelo, ali su ožiljci raspeća vidljivi. Ovdje ćemo stati, o drugim ukazanjima nije potrebno pisati. Sve ključne osobe su tu. Sva daljnja povijest kršćanstva počiva na toj konkretnoj sigurnosti Kristova uskrsnuća.