Home Pokojni branitelji su rekli svoje, ali ne prestaje braniteljstvo nas živih

Pokojni branitelji su rekli svoje, ali ne prestaje braniteljstvo nas živih

Pokojni branitelji su rekli svoje, ali ne prestaje braniteljstvo nas živih

31. listopada 2023. – Propovijed na Misi za Branitelje

Kršćanska braćo i sestre,

Ova večer i ovo naše Bogoslužje u bdijenju velikog kršćanskog blagdana Sviju Svetih, kao da nas uvodi u ona vremena „kada ćemo Kristu biti slični, jer ćemo ga vidjeti onakva kakav jest“ (1 Iv 3,2).

Ovdje na zemlji možemo si samo predočiti tu stranu zbilje: „Sada smo djeca Božja, a što ćemo biti, još se nije očitovalo“, piše sv. Ivan.

Svetkovina Svih Svetih pruža nam posebnu priliku da gledamo svijet i sva zbivanja u njemu očima onih koji su već u slavi jer gledaju Krista „onakav kakav jest“, te potpuno drugačije prosuđuju svoj život na zemlji.
To su oči apostola, kršćanskih svetaca i mnogih drugih branitelja Istine u ovom stvorenom svijetu.
Tu su oči i naših Branitelja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, s kojima večeras dijelimo osjećaje poštovanja i ljubavi te ovim bogoštovljem zajedno iskazujemo slavu Bogu i zahvalnost za dobra koja su proistekla iz ovih života.
Dopustite mi da večeras, na život i ovaj stvoreni svijet gledam očima sv. Pavla, a one su nadahnute i prosvijetljene Duhom Svetim, na vratima Damaska.

Rim 8, 12-17: Tako Pavao, u izlaganju kršćanskog života po Duhu Svetom, želi reći da Duh Sveti nije samo neki „unutarnji učitelj“ nego počelo istinskog života u Kristu. Zato, za Pavla, nema drugog puta da se u nama i oko nas ostvari Božje kraljevstvo, jer sam Duh Sveti svjedoči istine našem duhu.

           Takav duh i može klicati „Aba Oče“, i govoriti „Očenaš“, a time svjedočiti da sve tri božanske osobe sudjeluju u našem spasenju. A to pretpostavlja nov odnos s Bogom kojemu se izriče „moj dragi Oče“,a tako ga je zvao i Isus kada se molio u Getsemaniju.

           Stoga kršćani nisu samo Božji stvorovi nego i Božja djeca, onda i baštinici Božji, a subaštinici Kristovi.

PUT k baštini može biti samo onaj kojim je prošao Krist, to jest kroz patnje. Sve su patnje s Kristom. Zato večeras želim gledati i Branitelje očima sv. Pavla.

             Stoga se u svima nalazi razlog dubokog veselja i nepokolebljive nade, proslavljenog života s Kristom. Tako, Kršćanski život nije stvar jednog čina ili časa, nego stalno odlučivanje, obraćanje Bogu, Bogu Ocu, i neprekidno obnavljanje, vlastitog duha uz potporu Duha Svetoga.

Zbog te dinamike kršćanski život stalno teče, a ne stoji. Božanske kreposti, vjera ufanje i ljubav, kršćaninu otvaraju vrata istinitog i svetog života i on je živa stanica u Crkvi.
Život iz ljubavi, i u ljubavi, nikada ne griješi, ne žalosti Duha Svetoga, nikada ne laže, jer je uvijek pozitivno okrenut prema bližnjemu. Svakom je djetetu njegov otac uzor i otvorena knjiga. A mi smo djeca Božja. A i životi ovih branitelja nisu zatvorena knjiga, nego uvijek otvorena. Takvu poruku ostavlja Pavao.Sada čujmo, što Kaže Isus.

Lk 13, 10-17:  On se služi i djelom, ne samo riječju, te uozdravljenju zgrbljene žene, Isus osvjetljuje licemjerstvo zakonoznanaca. Isus na svom PUT prema Križnom putu, svraća u sinagogu i svojim djelovanjem izaziva veliko divljenje mnoštva. Ipak, nadstojnik sinagoge prosvjeduje i upozorava Isusa na subotnju zapovijed da se u taj dan takve stvari ne rade.

Reakcije narodnih vođa sve se više razlikuju od reakcije naroda u Izraelu, te je počelo odlučivanje za i protiv Isusa. Što se Isus više približavao Jeruzalemu, situacija je sve zaoštrenija.

Hod Krista u ljubavi, neće niti jedna zemaljska sila umanjiti. To je božanski PUT, i tko je na takvom PUTU i sam je sustvaratelj Božjeg kraljevstva u ovome svijetu.

Kršćanska braćo i sestre!
Pokojni branitelji su rekli svoje, ali ne prestaje braniteljstvo nas živih.

Kršćanski branitelj, mora realno gledati na životni razvoj i duhovno dozrijevanje svoje i svoga naroda i jedino je tako i moguće shvatiti što je život s Bogom i za Boga ili što je svetost koja se postiže.

Ne nalazi se svetost samo u molitvi kako to mnogi misle, ona se uvijek postiže skladom života u kojem tijelo i duh pronalaze Stvoritelja i stoje na braniku očuvanja hijerarhije vrijednosti u stvorenom svijetu.

Nije dobro iz nekih pogodovanja tijelu iskriviti sliku kršćanskog katoličkog branitelja.

Župnik