GODIŠNJI RADNI SASTANAK ŽUPNIH VIJEĆNIKA U DOBORSKOM DEKANATU

U Odžaku 14. ožujka 2015. održan je radni sastanak ŽUPNIH VIJEĆA  Doborskog dekanata na temu "Pastoral obitelji" u sklopu petogodišnje pripreme za biskupisjku SINODU koja je započela 2012. 
Ispred naše župe petominutni izvještaj podnijela prof. IVANA AGATIĆ.

IZVJEŠTAJ ŽUPE SV. PETRA I PAVLA
NOVO SELO- BALEGOVAC
za dekanatski sastanak Župnih vijećnika na temu „Pastoral obitelji“

Prema najnovijim župnim statističkim podacima, Župa Novo Selo-Balegovac ukupno broji 402 obitelji (237 domicilnih obitelji, 165 obitelji u inozemstvu). Prosječan broj članova po domicilnoj obitelji iznosi 3,4 člana, a prosječna starost domicilnih župljana je 44 godine.

                Navedeni podaci uvelike su odredili smjer djelovanja naše Župe. Uočili smo veliku potrebu za poticanjem rađanja djece. Stoga je jedan od prvih pokrenutih projekata bio projekt Fond za bebe. Ovim projektom nastojali smo obiteljima pružiti jednokratnu financijsku pomoć. Odlučeno je da svaka obitelj za prvo dijete dobije 300 KM, za drugo dijete 400 KM, treće dijete darujemo s 500 KM, a obitelji s preko troje djece pomažemo s 1000 KM.

                Osim materijalnoga djelovanja, problematici smanjenoga nataliteta pristupljeno je i na duhovnoj razini kroz projekt Zavjet za život. Navedeni projekt odnosi se na slavljenje svete Mise i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom svakoga osmoga u mjesecu.          

Iako nas je sve manje, što pokazuju i statistički podaci, duhovni život naše zajednice ostavlja sve više ploda. Prošle godine održano je nekoliko duhovnih obnova za razne zajednice. Zadovoljavajući je i dolazak župljanja na svetu Misu (55,6% župljanja dolazi redovito, 11,1% dolazi povremeno, 9,7% ne dolazi zbog bolesti ili starosti, 23,6% ne dolazi nikako).

                Duhovnu razinu djelovanja potičemo i u našoj Molitvenoj zajednici projektom Časoslov za narod. Župa je o svom trošku članovima Molitvene zajednice kupila Časoslov za Božji narod. Na ovaj način nastojimo uvesti i razviti svakodnevnu zajedničku obiteljsku molitvu.

Kako bi u našim obiteljima što više zaživjela Božja riječ uveli smo i projekt Velika Biblija, tj. dijeljenje Biblije svim članovima velikoga zbora, vijećnicima, suradnicima, ali i svim ostalim župljanima koji iskažu interes.

Također, kao i u svim drugim župama, organizirana je katehizacija za sve uzraste do osmoga razreda, listopadske i svibanjske pobožnosti, tečaj priprave za brak te razna hodočašća (Marija Bistrica, Komušina,...). Veliki napredak ostvaren je u radu velikoga i maloga zbora, a značajan uspjeh postiže i naša Športska zajednica.

Zajedničko i kvalitetno provođenje vremena roditelja i njihove djece omogućeno je sudjelovanjem u Folklornoj zajednici i radionicama koje imaju za cilj prodajom izađenih predmeta, tj. suvenira pomoći radu Samaritanske zajednice.

Navedena zajednica Samaritanska zajednica Župe Novo Selo osnovana je 2013. godine s ciljem pastoralnoga i caritativnoga djelovanja. Rad Samaritanske zajednice usmjeren je prema starim i nemoćnim župljanima. U najvećoj mjeri radi se o osobama koje su ostale same jer su njihova djeca odselila izvan prostora Bosne i Hercegovine te nisu u mogućnosti voditi normalan život. Stoga im „Samaritanci“ nastoje pružiti što bolju zdravstvenu skrb, pomažu im u obavljanju kućanskih poslova (čišćenje, kuhanje, odlazak u trgovinu po namirnice,..), osiguravaju prijevoz (do crkve, bolnice,...), organiziraju zajednička druženja (sv.Misa za stariju populaciju, zajednička kava,..), a za svaki Božić i Uskrs svojim štićenicima uručuju paket pomoći. Za potrebe rada Samaritanske zajednice osnovana je Fondacija. Iznos kojim je Fondacija raspolagala 2014. godine je 24136,78 KM.  

Prilikom posljednjega blagoslova kuća, po prvi puta, obitelji su dobile potpuni financijski i statistički izvještaj za 2014. godinu. Na taj način omogućen im je uvid u sva ulaganja, doprinose i pastoralna djelovanja naše Župe.

Najnovije područje rada je upoznavanje sa Smjernicama vezanim za ovogodišnju Biskupsku Sinodu. Na posljednjoj sjednici župskoga pastoralnoga i ekonomskoga vijeća imali smo priliku čuti predavanje u kojemu je sažet sadržaj Smjernica. S obzirom na široko područje djelovanja, predloženo je da se organizira nekoliko predavanja kojima bi dobili detaljniji uvid u problematiku i razmotrili ideje za konkretno djelovanje.