Sinodalni dekanijski susret župnih vijećnika

Izlaganje g. Ljubice Ćulap, vijećnice naše Župe na Sinodalnom dekanatskom susretu župnih vijećanika Doborskog dekanata u Odžaku.

Poštovani Župnici i vijećnici župa Doborskog dekanata.
Prije tri pol godine kada sam slušala Dekret o imenovanju sadašnjeg Župnika, nisam odmah shvatila što je to Krdinal sve mislio kad kaže da treba strukturirati Župu i taksativno nabrojio ono što je iznio i u biltenu Sinode br. 7. u travnju 2017.

Župnik je rekao da prema njegovom iskustvu za svaki projekt rada s laicima u Župi treba vrijeme od 3-5 godina da bi struktura dobila svoj jasan profil.

Mi ćemo vam iznijeti gdje smo sada s pojedinim projektima oko strukturiranja same Župne zajednice.

Ministranti

Prije tri godine okupljena je samo muška populacija-dečki koji su željeli ministrirati. Curicama je dana šansa da s voditeljicom osnuju Dječji zbor.
Ministranata trenutno ima petnaest formiranih i pet koji se formiraju cijeli mjesec svibanj. Njihov je rad vidan. Oni imaju svoje redovite rasporede i sastanke. Već treću godinu za redom odlaze u Sarajevo na Ministrantsko biskupisjko okupljanje. Ove godine su posebno radosni, osvoji su i prvo mjesto u nogometu. Oni su raspoređeni u šest grupa i možemo reći da bez napora funkcioniraju.

Litugijski čitači

Zajednica broji osam stalnih odraslih čitača. Oni su prošli lektorski tečaj. Raspoređeni su u četiri grupe i čitaju svaku drugu nedjelju.

Liturgijsko pjevanje.

Prije tri godine osnovan je Dječji zbor koji pjeva na ranoj sv. Misi. Ovaj zbor u sastavu benda nastupio je ove godine na festivalu Duhovne glazbe u Sarajevu. Mislimo da su rezultati zadovaljavajući.

Veliki mješoviti zbor redovito vodi liturgijsko pjevanje na pučkoj sv. Misi i njegova razina polako se podiže. Očekujemo iduće godine nastupiti u katedrali na susretu Župnih zborova. Važno je istaknuti da u većini liturgijskih pjesama sudjeluje i narod jer je zbor s kora spušten među narod što se pokazalo izvrsnim rješenje.

Župna vijeća

Oba vijeća zasijedaju 4 puta godišnje i to je na jednoj lijepoj razini. Svi materijali koji su vezani kao smjernice opće ili krajevne Crkve redovito su na tekućoj sjednici. Ekonomsko vijeće radi svoj dio posla svake nedjelje i vodi cjelokupno ekonomsko knjigovodstvo.

Udruge u Župi

  • Prije 20 mjeseci u Župi je osnova Biblijsko- molitvena zajednica. Ona broji petnaestak članova. Svakog 25 u mjesecu imaju svoju biblijsko molitvenu uru. Tako kažemo, iako ona traje nekada i dvije do tri ure u večernjim satima. To se pokazalo jako dobrim jer se konstantno podiže razina razumijevanja Božje riječi. Uvijek se uzima jedan tekst i obradi tema na taj tekst živopisno u slici na projektorskim slajdovima. Zajednica četiri mjeseca moli svaku večer svoj časoslov (korizma, svibanj, listopad i advent). Planiramo za godinu dana pokrenuti novu zajednicu s otprilike istim brojem. U župi postoji i neformalna zajednica žena koje svake nedjelje prije rane sv. Mise, te svibanj i listopad mole sv. Krunicu i to dobro funkcionira.
  • Ako ćemo se ovdje osvrnuti na vjeronaučne zajednice onda moramo reći da je sakramentalni vjeronauk u Župi svake subote za uzraste od trećeg do devetog razreda.
  • Zajednica mladih postoji i ona ima svoje vijeće i svoj fond. Njihov rad je tek od ove godine i treba vrijeme za njihovo sustavno uhodavanje. Primijećeno je da je rad s mladima u Župi opterećen postojećim prilikama čestih migriranja prema Zapadu. Prostor doživljavaju kao tranziciju ili odskočnu dasku a nikako kao sustavno ukrenjivanje svoje vizije svijeta unutar prostora.
  • Rad s obiteljima je prisutan kroz manje zajednice i stalan je osobito preko dječijeg sakramentalnog vjeronauka.
  • Tečaj priprave za brak postoji redovito već tri godine u Župi.
  • Karitativna zajednica funkcionira pod dodatnim nazivom „Samaritanska zajednica i ona ima dosta široku lepezu djelovanja o čemu smo ranije pisali i govorili. Na prostoru je prepoznatljiva i o njoj ne treba sada posebno govoriti.

 

Izvještaj podnijela
________________

Ljubica Ćulap