Krizma u Župi 2022.godine

U našoj Župi 23. travnja 2022. Mons. dr. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup podijelio je sakrament Potvrde našim Krizmanicima: Anđeli Lukač, Valentini Protrkić, Ružici Čančar, Ružici Babić, Nikolini Iličević, Marku Agatiću, Ivanu Čančaru, Anti Ivankoviću, Marku Ivankoviću, Petru Grgiću i Luki Ćulapu. 
Doček Nadbiskupa započeo je u 10:30 sati na samom trgu ispred župne crkve te ulazu u Crkvu. Ustaljeni protokol dočeka započinje srdačnim pozdravom te iskazanim poštovanjem križu i blagoslova prisutnog Božjeg puka s Krizmanicima. Župni zbor pozdravlja Pjesmom: "Evo velikog svećenika..." nakon čega nadbiskup odaje poštovanje Presvetom Oltarskom Sakrametu. Zatim je uslijedio poziv Župnika vjernom puku na kratku šutnju i molitvu za djelitelja sakramenta sv. Potvrde, molivši predviđenu zagovornu molitvu. Službeni dio dočeka  završava nadbiskupovom molitvom i blagoslovom.
Nakon upoznavanja s Krizmanicima uslijedio je kraći odmor  iza kojeg je u svečenoj procesiji otpočelo svečano sv. Misno slavlje. 

 

Nadbiskupa je, prije samog početka bogoslužja, Župnik, kratkim uvodnim pozdravom predstavio i pozdravio.

Preuzvišeni oče Nadbiskupe danas ste u apostolskoj službi, u službi apostolskog nauka u svojoj i našoj Župi. Predstavljam ovoj zajednici Vašu osobnost u punom naslovu: Mons. dr. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup. Dobro nam došli!

Svaka župna zajednica pa tako i ova ima neke posebne dane u kojima je radost i bogatstvo kršćanskog života na djelu. Danas su za ovu Župu Duhovi, i to je veliki dan za Župnu zajednicu. Raduje me, pozdraviti Vas u ovoj Župnoj zajednici, zajedno s okupljenim svećenicima, krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima te Božjim pukom.

Iza pozdrava Župnika uslijedio je pozdrav Krizmanika: Nikoline Iličević u pratnji Luke Ćulapa

Preuzvišeni OČE NADBISKUPE!

Radosna srca pozdravljam Vas u ime 11 krizmanika župe Novo Selo – Balegovac koji stoje ovdje pred Vama i mole da ih blagoslovite i opečatite Duhom Svetim.
     Pozdravljam Vas i u ime cijele župne zajednice svetog Petra i Pavla koja nas je odgajala, pratila, i s kojom smo se pripravljali za sakramente kršćanske inicijacije. Kako ćemo u sakramentu potvrde biti pomazani Duhom Svetim, tako smo htjeli da i priprava za ovaj divni sakrament bude vođena Duhom Svetim. U toj smo snazi priprave prolazili pune tri godine kroz svoj župski vjeronauk.
Danas s Vama želimo moliti za darove Duha Svetoga koji su nam potrebni da ustrajemo u postojanosti, ljubavi, radosti, mira, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti.
Plodovi Duha Svetoga neka se izliju nad nama i neka nas prate na našem životnom putu odrastanja. U slobodi duha, molimo Vas da nam udijelite pečat Duha Svetoga i uvedete nas u puno zajedništvo Crkve. Neka nas Duh Sveti uvede u novi zanos vjere i služenja zajednici, kao onda kad su učenici Kristovi doživjeli snagu Duha kad se protreslo mjesto na kojem su bili (Dj 4, 31). Za taj dar molite s nama, a isti Duh neka i Vas prati u snazi duha i tjelesnom zdravlju.
Hvala i dobro nam došli!


Nakon liturgijskih čitanja koje su čitale g. Ljuba Ćulap i Dragica Udovičić, te Evanđelja kojeg naviješta fra Jozo Puškarić, župnik, uslijedila je homilija Nadbiskupa, koju donosimo samo u kratkim porukama:

Nadbiskup započinje tumačenjem kršćanskog znaka Križa u kojem se nazglašemo spominje osoba Duha Svetoga a zatim utvrđuje kroz Apostolsko vjerovanje naš kršćanski pristup Presvetom Trojstvu u kojem je Duh Sveti jednak Ocu i Sinu. Temelj takve vjere nalazimo u apostolskom nauku koji ima svoje utemeljenje u osobi Isusa Krista, koji u duhu jedinstva vrši volju Očevu. Na takav slijed životnog puta svaki kršćanin  svoje novo rođenje za vječni život, dobiva upravo u snazi preoprođenja u sakramentu Krštenja. Taj temeljni božanski dar, Krist dopunja sakramentima Euharistije i Potvrde. Time svaki kršćanin biva uveden i upućen u apolstolsku ispovijest vjere i božanski posvećni život. Obraćajući se Krizmanicima, Nadbiskup poziva kandidate za zakrement Potvrde na dosljedanu ispovijest vjere i svjedočenje u ovom svijetu primajući darove Duha Svetog. Svaki potvrđenik svojim djelima ostavlja prepoznatljiv znak svoje pripadnosti Kristu i Crkvi. Na kraju je Nadbiskup poželio da Krizmanici ustraju i nikada se ne umore u rađanju polodova Duha Svetoga.

Bile su to sržne poruke okupljenom Božjem puku, svećenicima i okupljenoj zajednici vjernika. Nadbiskupe hvala!

Na kraju sv. Misnog slavlja, Nadbkupu je u ime roditelja naših krizmanika zahvalila g. Ljuba Ćulap 

Preuzvišeni Oče Nadbiskupe, krizmatelju naše djece, naših krizmanika!

Slaveći ovo Euharistijsko slavlje, zajedno s Vama,  u prigodi podjele sakramenta Potvrde, u ime naše Župne zajednice želimo zahvaliti  Bogu na tom Božanskom daru. Želimo zahvaliti Duhu Svetomu koji preko Vas krizmanicima dijeli svoje darove.

Danas su pred Vama svjedočili svoju vjersku zrelost i spremnost svjedočenja i življenja svoje kršćanske vjere. Potvrđuju i svoju vjernost Svetoj rimokatoličkoj crkvi i njenom apostolskom nauku.

Krizmanici, primajući darove Duha Svetoga, osnaženi su dati Istinu o Božanskoj Objavi po Isusu Kristu i njegovoj Crkvi, šireći kulturu Života na Putu osobnog spasenja. Krštenjem su nam svima otvorena vrata toga Puta.

Sakramentom potvrde naši krizmanici su uvedeni u zajednicu onih koji i drugima mogu pomoći ostati na Putu prema vječnome životu. Snalaziti se na zamršenim životnim raskrižjima nije lako. Potrebna je stalna sakramentalna okrjepa u vjeri.
Mi roditelji, uviđamo Vašu brigu za djecu i mlade. Molimo Boga neka Vam podari snage i zdravlja kako bi se Vaše djelo apostolskog dar učvrstilo ovdje u našoj sredini na čvrstim temeljima koje postavljate.

         Molimo i Vaš blagoslov za naše mlade i našu Župnu zajednicu.     

U ime Župe i roditelja krizmanika, još jednom hvala i molite za nas.

 

Krimanicima, njihovim kumovima, roditeljima, rodbini i svoj Župnoj zajeednici Župnik čestita!