Home Predgovor Nadbiskupa Tome Vukšića,  Papinoj ovogodišnjoj poruci: „Umjetna inteligencija i mudrost srca“

Predgovor Nadbiskupa Tome Vukšića,  Papinoj ovogodišnjoj poruci: „Umjetna inteligencija i mudrost srca“

Predgovor Nadbiskupa Tome Vukšića,  Papinoj ovogodišnjoj poruci: „Umjetna inteligencija i mudrost srca“

29.rujna 2024. – 58 dan sredstava društvenih komunikacija

Već 58 godina zaredom rimski biskupi se, u Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija, posebnom porukom obraćaju cijeloj Katoličkoj Crkvi, kao i svakom njezinu članu ponaosob, ali i cijelomu svijetu, posebice vlasnicima, urednicima i svim djelatnicima u tom važnom području života suvremenoga svijeta.

Naravno, obraćaju se također jednako i korisnicima njihovih poruka, ideja i informacija. I svake godine ta je poruka posvećena nekoj novoj temi, koja u prethodnom razdoblju nije bila sadržaj papinskih poruka.

Tako je i ove godine učinio papa Franjo.
U skladu s odlukom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine iz 2003. godine, Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija održava se u našim biskupijama svake godine u posljednju nedjelju mjeseca rujna.
Tako će taj dan, koji se ove 2024. godine održava 58. put, u skladu s tom odlukom, u našim župama biti obilježen 29. rujna. Kroz prošlih deset godina ustalio se običaj, da predsjednik Vijeća za sredstva društvenih komunikacija BK BiH, u dogovoru s nadležnim biskupom i župnikom, na taj dan predvodi slavlje Svete Mise u jednoj od naših župnih zajednica.

Svake godine u drugoj biskupiji i drugoj župi. Započelo je Svetom Misom u Mostaru 2014. godine, te nastavljeno u Sarajevu, Banjoj Luci, Tomislavgradu, Žepču, Drvaru, Potocima kod Mostara, Tolisi, Bihaću i Trebinju.

I nastavljajući tu lijepu tradiciju, ove godine će to, ako Bog da, biti u Prozoru, gdje ćemo još jednom uputiti zajedničku molitvu Gospodinu Bogu za izgradnju zdravoga zajedništva među ljudima.

U povodu 58. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija papa Franjo se ove godine obratio cijeloj svjetskoj javnosti porukom, koju je posvetio pojavi i ulozi  umjetne inteligencije i naslovio ju: „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.
Odabir ove važne teme Papa je objasnio riječima: „Razvoj sustavâ takozvane umjetne inteligencije, o čemu sam već razmišljao u nedavnoj Poruci za Svjetski dan mira, radikalno mijenja također informacije i komunikaciju, a time i neke od temelja građanskog suživota. To je promjena koja zahvaća sve, a ne samo one koji se time profesionalno bave. Ubrzano širenje izvanrednih izuma, čije je funkcioniranje i čije su mogućnosti većini nas nedokučive, začuđenost koja se kreće od oduševljenosti pa do nesnalaženja, i neizbježno nas suočava s temeljnim pitanjima: što je, dakle, čovjek, koja je njegova specifičnost i kakva će biti budućnost ove naše vrste homo sapiensa u eri umjetne inteligencije. Kako ostati u potpunosti ljudi i kako prema dobrom usmjeravati aktualne promjene na području kulture?“.
Budući da su novinari najvažniji čimbenik u tom važnom području suvremenoga načina života i kulture, neka bude ponovljeno također ove godine, da se izborom datuma objave Papine poruke nastavlja praksa, da ona bude objavljena 24. siječnja, na blagdan svetoga Franje Saleškoga, ženevskoga biskupa (umro 1622.) i crkvenoga naučitelja (1877.), koji je zaštitnik novinara (od 1923.). U skladu s osnovnom Papinom nakanom, po zagovoru svetoga Franje Saleškoga, preporučujemo u Božji blagoslov živote i plemenita nastojanja svih djelatnika u sredstvima društvenih komunikacija da, promičući dostojanstvo i prava ljudske osobe, istinu i opće dobro, dadnu svoj doprinos za izgradnju i učvršćenje stvarnoga zajedništva, mira i sloge među ljudima.

Sarajevo, 22. kolovoza 2024. Nadbiskup Tomo Vukšić Predsjednik Vijeća BK BiH za sredstva društvenih komunikacija