Home Nije jednostavno sačuvati čovjeka od zla (anđeli čuvari)

Nije jednostavno sačuvati čovjeka od zla (anđeli čuvari)

Nije jednostavno sačuvati čovjeka od zla (anđeli čuvari)

Nije jednostavno sačuvati čovjeka od zla (anđeli čuvari)
***********

Izl 23, 20-23: Nakon što je Božji narod, uz posredničku ulogu Mojsija, zaprimio Božji zakon i sve upute oko bogoštovalja i ćudoređa, u današnjem čitanju prima upute za ulazak u Obećanu zemlju. Ali upute su posredničke preko anđela koji nije Bog, ali iza njega stoji Bog. U konačnici sve što radi anđeo čuvar je Božje djelo. Upute su jasne: „Narode, anđeo je s tobom na putu, poštuj ga i slušaj, ne buni se protiv njega, ta moje je ime u njemu.
Ovaj odlomak Biblije, kao i mnogi drugi u kojima se spominje djelovanje „anđela“, zahtijeva malo šire pojašnjenje. Naime, anđeli su moćna duhovna bića i oni su stvarni anđeli čuvari. Katekizam Katoličke Crkve kaže: „Postojanje duhovnih, netjelesnih bića koje Sveto pismo naziva anđelima, vjerska je istina. Svjedočanstvo Pisma o tome je jasno kao što je i Predaja jednodušna“ (KKC 328). Krist je središte anđeoskog svijeta. Anđeli su njegovi: „Kad sin čovječji dođe u slavi, i svi anđeli njegovi s njime…“ (KKC 331). Sveto pismo navodi brojna mjesta u kojima se spominju anđeli čuvari i oni su služili svima, od pastira do samog Isusa. Sve ukazuje da svatko od nas ima jednog anđela čuvara. I oni su tako važni za naše duhovno stanje, jer je Bog svakoga od nas blagoslovio osobnim anđelom čuvarom. Pavao u poslanici Hebrejima govori, kako su anđeli poslani u službu radi onih koji imaju baštiniti spasenje (Heb 1,14). Nije jednostavno sačuvati čovjeka od zla, nije jednostavno ustrajati u dobru, nije jednostavno donositi u životu uvijek mudre odluke, nije jednostavno biti ustrajan u slušanju Božje riječi, ali taj posao podržava onaj koji nas je stvorio preko svojih moćnih duhovnih bića. U konačnici Bog je Otac stvorenjima i uvijek je s njima, prati ih djeluje u ljudskoj povijesti.
Tako danas čujemo: „Anđeo će moj ići pred tobom i dovesti te do cilja…“
**********

Mt 18, 1-5.10:  (Lk 9,46-50) U današnjem Matejevom Evanđelju, kao i kod Luke, vidimo, Apostoli imaju krivo mišljenje o ljudskoj veličini. Isusovo je mjerilo različito od njihova, kojem nije cilj vladati, nego služiti. Usluge učinjene malenima i potrebnima jedini su put najvećoj slavi i veličini. Tim je putem išao Isus. Njime moraju ići i Apostoli, jer nije učenik nad učiteljem. Isus ovim riječima razrješuje svađu među njima: Tko je od njih najveći. Isus poručuje, kako Kraljevstvu Božjem pripadaju oni koji su obraćeni, preobraženi, čiji život je jednostavan u srcu kao iskreno srce djeteta. Odrasli su ljudi uvijek u nekoj izmudrenoj priči i teško napuštaju visoko mišljenje o sebi. Teško mogu napustiti dostojanstvo, častohleplje, moć i utjecaj. Takvi nisu prihvatljivi ni za Boga, jer nisu prihvatljivi za čovjeka. Čujemo danas: „Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima. Snagu i moć Božju ne možemo ograničiti niti dokučiti.