Papa: Svi smo dionici jednoga kruha

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 18. lipnja 2017.

Svi smo dionici jednoga kruha

Draga braćo i sestre, dobar dan!
U Italiji i mnogim drugim zemljama na ovu se nedjelju slavi Svetkovina Tijela i Krvi Kristove – često se koristi latinski naziv: Corpus Domini ili Corpus Christi. Svake nedjelje crkvena se zajednica okuplja oko euharistije, koju je ustanovio Isus na Posljednjoj večeri. Ipak svake godine s radošću slavimo svetkovinu posvećenu tom središnjem otajstvu vjere, da izrazimo u punini svoje klanjanje Kristu, koji se daje kao hrana i piće spasenja.

Današnji evanđeoski tekst, preuzet iz Ivanova Evanđelja, dio je govora o „kruhu života" (usp. 6, 51-58). Isus kaže: "Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. […] Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta" (r. 51). On želi reći da ga je Otac poslao u svijet kao hranu vječnoga života i da će zato on žrtvovati sebe samoga, svoje tijelo. Naime Isus je na križu darovao svoje tijelo i prolio svoju krv. Raspeti Sin čovječji je pravi pashalni Jaganjac, koji izbavlja iz ropstva grijeha i podupire nas na putu prema obećanoj zemlji. Euharistija je sakrament njegova tijela darovanog kako bi svijet mogao živjeti; tko blaguje tu hranu ostaje u Isusu i živi za Njega. Postati jedno s Isusom znači biti u Njemu, postati sinovi u Sinu.

U Euharistiji Isus, kao što je učinio s učenicima iz Emausa, pristupa nama, hodočasnicima u povijesti, da bi jačao u nama vjeru, nadu i ljubav; da bi nas ohrabrio u kušnjama; da bi nas podržao u nastojanjima oko uspostave pravde i mira. Na tu solidarnu prisutnost Sina Božjega nailazimo posvuda: u gradovima i selima, na Sjeveru i Jugu, u tradicionalno kršćanskim zemljama kao i zemljama prve evangelizacije. On se u euharistiji daruje kao duhovna snaga da nam pomogne provoditi u djelo njegovu zapovijed da ljubimo jedni druge kao što je on nas ljubio, gradeći gostoljubive zajednice, otvorene potrebama sviju, posebno najslabijih, najsiromašnijih i najpotrebitijih osoba.

Hraniti se Isusom Euharistijskim znači također prepustiti se s povjerenjem Njemu i pustiti da nas On vodi. Riječ je o tome da prihvatimo Isusa na mjesto vlastitoga "ja". Na taj način besplatna ljubav koju primamo od Isusa na euharistijskoj pričesti, po Duhu Svetom, jača ljubav prema Bogu i braći sestrama koje susrećemo u svom svakodnevnom životu. Nahranjeni Kristovim tijelom mi postajemo sve više i na sve konkretniji način Kristovo mistično Tijelo. Na to nas podsjeća apostol Pavao: "Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha" (1 Kor 10, 16-17).

Neka nam Djevica Marija, koja je uvijek bila sjedinjena s Isusom Kruhom života, pomogne iznova otkrivati ljepotu euharistije i s vjerom je blagovati, kako bismo živjeli u zajedništvu s Bogom i s braćom.