Papa - Ovo je vrijeme hrabrosti!

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 23. listopada 2016.

Ovo je vrijeme hrabrosti!

Draga braćo i sestre dobar dan!
Drugo čitanje današnje liturgije predstavlja nam nagovor sv. Pavla Timoteju, svome suradniku i ljubljenom sinu, u kojem se prisjeća svojega života apostola potpuno posvećena misiji (usp. 2 Tim 4, 6-8.16-18). Videći da se približio kraj njegova zemaljskog putovanja, opisuje ga s obzirom na tri razdoblja: sadašnjost, prošlost i budućnost.
Sadašnjost tumači služeći se metaforom žrtve: "Jer ja se već prinosim za žrtvu ljevanicu" (r. 6). Što se tiče prošlosti, Pavao opisuje svoj protekli život slikama "dobroga boja" i "trke" čovjeka koji je pokazao dosljednost u svome radu i ispunjavanju zadaća (usp. r. 7); shodno tome, za budućnost se uzda u Boga koji je "pravedan sudac" (r. 8). Ipak, Pavlovo je poslanje bilo plodno, ispravno i vjerno isključivo zahvaljujući blizini i snazi Gospodinovoj, koji ga je učinio navjestiteljem evanđelja svim narodima. Evo njegovih riječi: "Gospodin je stajao uza me, on me krijepio da se po meni potpuno razglasi Poruka te je čuju svi narodi" (r. 17).
U ovom autobiografskom tekstu svetoga Pavla zrcali se i Crkva, napose danas, na Svjetski misijski dan, čija je tema "Misionarska Crkva, svjedokinja milosrđa". U Pavlu kršćanska zajednica nalazi svoj model, u uvjerenju da Gospodinova prisutnost apostolski napor i djelo evangelizacije čini plodnima. Iskustvo Apostola narodâ nam doziva u pamet da se moramo zauzimati u pastoralnim i misijskim djelovanjima, s jedne strane, kao da plod ovisi o našim naporima, požrtvovnim duhom sportaša kojeg ni porazi ne mogu zaustaviti; s druge, međutim, znamo da je istinski uspjeh našeg poslanja dar Milosti: Duh Sveti je taj koji misiju Crkve u svijetu čini plodnom.
Sadašnji je čas vrijeme hrabrosti! Hrabrosti da se učvrste nesigurni koraci, da se obnovi spremnost da se istrošimo za evanđelje, da ponovno steknemo povjerenje u snagu koju poslanje sa sobom nosi. Ovo je vrijeme hrabrosti, premda imati hrabrosti ne znači imati jamstvo uspjeha. Od nas se traži hrabrost za borbu, ne nužno radi postizanja uspjeha; od nas se traži da naviještamo, ne nužno i da obratimo. Od nas se traži hrabrost da budemo drukčiji svijetu, a da pritom ne postanemo svadljivi ili nasrtljivi. Od nas se traži hrabrost da se otvorimo svima, a da pritom nikada ne umanjimo apsolutnost i jedincatost Krista, jedinog spasitelja sviju. Od nas se traži hrabrost da se odupremo nevjeri, a da ne postanemo arogantni. Od nas se također traži hrabrost carinika iz današnjeg Evanđelja, koji je bio toliko ponizan da se nije usuđivao niti podići oči prema nebu, već se udarao u prsa govoreći: "Bože, smiluj se meni grešniku". Danas je vrijeme hrabrosti! Danas nam treba hrabrost!
Neka nam Djevica Marija, uzor Crkve "u izlasku" i poučljive Duhu Svetom, pomogne da svi, snagom krštenja, budemo misionari i nosimo poruku spasenja čitavoj ljudskoj obitelji.