PAPA: IZAĆI IZ SEBE KAKO BI SE NAVIJEŠTALO EVANĐELJE U SVAKOM KUTKU SVIJETA

Vatikan, 18. rujan 2016.

PAPA: IZAĆI IZ SEBE KAKO BI SE NAVIJEŠTALO EVANĐELJE U SVAKOM KUTKU SVIJETA

Tijekom Mise u kapeli Doma sv. Marta Papa zahvalio apostolskim nuncijima na raspoloživosti, radosti i entuzijazmu

Izaći iz sebe kako bi se naviještalo Evanđelje u svakom kutku svijeta – tim riječima papa Franjo potaknuo je apostolske nuncije tijekom jutarnje Mise u domu Svete Marte, 17. rujna 2016. prigodom Jubileja Papinske diplomatske službe, te im zahvalio na raspoloživosti, radosti i entuzijazmu.

Počevši od prispodobe o sijaču (Luka 8,4-15), Papa Franjo promišlja kako apostolski nunciji siju Radosnu vijest diljem svijeta. Život nuncija obilježen je čestim selidbama, napušta se jedno mjesto, nakon što se tamo naučilo jezik, kulturu i običaje, te se kreće prema drugoj zemlji da bi se započelo ispočetka. Kad dođe u novu zemlju, nastavlja Papa Franjo, nuncij mora ponovno „izaći“, izaći iz sebe kako bi upoznao kulturu i način razmišljanja.

Mora izaći iz sebe, govori u šali Papa, i odlazeći na prijeme, često dosadne, no i tamo se sije. „Sjeme je uvijek dobro, zrno je dobro“. Netko bi mogao pomisliti da je to samo funkcija ili administrativni posao kojeg bi mogli raditi i laici. No, navodi Papa iskustvo svojih suradnika, iza privida površnosti i u mondenim prilikama, mnogi ljudi traže svećenika. A vi svi, nastavlja Sveti Otac, „dobro znate što ste učinili za mnoge duše“. Usred svjetovnosti treba moći prihvatiti ljude za ono što jesu, poslušati ih, razgovarati s njima – „kako bi se shvatilo ljude, razgovaralo s njima… To je križ“, tumači Papa što znači izaći iz sebe u službi nuncija.

Evanđelje kaže da sijač sije pa se odmori – a Bog čini da zrno proklija i raste. I nuncij, potvrđuje Papa, „mora izaći iz sebe prema Gospodinu koji čini da sjeme proklija i raste, mora izaći iz sebe pred svetohraništem, u molitvi, tijekom klanjanja“. To je veliko svjedočanstvo, ponovio je Papa, nuncij se klanja samo darivatelju života.

Papa napominje kako su mu poznate teškoće pri ulasku u novu kulturu, ali navodi primjere nuncija koji su naučili i teške strane jezike u izuzetno kratkom roku.

Nuncij mora izaći na tri načina, sažima Sveti Otac: fizički – spakirati torbe, živjeti poput nomada. Drugi izlazak odnosi se na kulturu: mora upoznati kulturu i naučiti jezik. Treći izlazak je molitva i klanjanje.

Ovo posljednje je snažnije izraženo kod umirovljenih nuncija, to je sada njihova posebna zadaća: „Nuncij u miru moli više, mora moliti više za braću u svijetu“. A i nuncij u službi ne smije zanemariti dimenziju molitve – kako bi “Gospodar učinio da posijano izraste”, upozorava Papa.

„Tri izlaska, i tri oblika služenja Isusu i Crkvu. Crkva vam zahvaljuje na ta tri izlaska. I ja vam osobno želim zahvaliti. Često se divim kad rano izjutra primam vaše dopise…. Neka vam Gospodin udijeli milost da uvijek živite ova tri izlaska, izlaska iz sebe“, zaključio je Papa.