Euharistija daje vjernicima 'život' kojeg Sin ima od Oca, što je vidno kod obraćenja sv. Pavla (3.vaz.pet.)

Euharistija daje vjernicima 'život' kojeg Sin ima od Oca, što je vidno kod obraćenja sv. Pavla (3.vaz.pet.)

*******

Dj 9, 1-20: Na putu za Damask Gospodin se ukazao Savlu. On se obratio i krstio. U svom izvještaju Luka naglašava Isusov zahvat kojim preobraća progonitelja Crkve u revnog apostola pogana. Događaj se odigrao godinu dana nakon Kristova uskrsnuća pred vratima Damaska. Nakon prijeđenih 200 kilometara od Jeruzalema do Damaska, Savao, u vojnoj pratnji, s pismima za hapšenje kršćana, putuje u grad Damask. Pred samim vratima Damaska iznenada ga obasjala svjetlost s neba. Pod silinom svjetla, srušio se na zemlju, i začuo glas koji je izmijenio sav njegov život.
„Savle, Savle, zašto me progoniš?“ A on će nato: „Tko si ti Gospodine?“ Onaj glas mu odvrati: “Ja sam Isus kojega ti progoniš! Nego, ustani, uđi u grad i reći će ti se što ti je činiti.“ Isus se potpuno poistovjetio s kršćanima.
Tko progoni njegove vjernike progoni samoga Isusa. Savao je još uvijek klečao na zemlji, iznenađen što otvorenih očiju ništa ne vidi. U pomoć su mu priskočili njegovi iz pratnje, koji su u čuđenju zanijemili. Povedu Savla u Damask i smjeste ga u neku kuću, nekog Jude, puna tri dana.
Nakon tri dana muke, posta i bdijenja, Savao će biti spreman za novi Put, put obraćenja i krštenja. Pavlovu muku i bdijenje prekida Isusov učenik Ananija. Njemu, Isus, daje poslanje da pođe k Savlu jer od njega ima nakanu učiniti izabrano oruđe, koji će Isusovo ime pronijeti među mnoge narode. Bio je to i svečani proglas novoobraćenikova poslanja, njegova apostolskog poziva na koji ga je pozvala Božja Milost.
Ananija izvršava svoje poslanje koje je netom čuo: Savle, brate! Gospodin Isus koji ti se ukazao na Putu kojim si išao poslao me da progledaš i napuniš se Duha Svetoga. Čuvši te riječi, Savao je u isti čas progledao i primio krštenje, a zatim uzeo hranu. Bila je to euharistijska gozba koja je vrhunac Savlova obraćenja.

*********

Iv 6, 52-59: Isus i dalje u svom govoru o 'Kruhu života' ističe osnovnu poruku: Euharistija daje vjernicima život koji Sin ima od Oca. Nebeski kruh očituje božansku zbilju koja je shvatljiva jedino po daru Duha.
A to je vidljivo i kod obraćenja sv. Pavla.