Kad polako molite „Očenaš“ otkrit ćete koja je svrha biti u Kraljevstvu Božjem i kako se u njega ulazi ( 17.tj.č.)

Kad polako molite „Očenaš“ otkrit ćete koja je svrha biti u Kraljevstvu Božjem i kako se u njega ulazi  ( 17.tj.č.)

********** 

Izl 40, 16-21.34-38: Danas čitamo posljednje četrdeseto poglavlje Knjige Izlaska. Ima tu i simbolike: četrdeset godina putuju, a i povijest Izlaska opisana je u četrdeset poglavlja. Zadnje poglavlje govori o podizanju SVETIŠTA. Naime, Mojsije je dobio od Gospodina točan plan podizanja Svetišta. Graditelji su se odmah prihvatili posla, a narod donosi svoje darove. Šator sastanka, njegovi ukrasi i svećenička odjeća izrađeni su točno onako kako je Bog odredio. Kad je posao bio dovršen, Bog je dao Mojsiju upute da postavi i pripremi šator za posvećenje. Aron i njegovi sinovi pomazani su za službu. Kada je sve učinjeno, Bog pokazuje svoje zadovoljstvo. Oblak, vidljivi znak njegove prisutnosti, počiva nad šatorom i mjesto je ispunjeno njegovom slavom. Kroz 300 godina, sve dok nije zamijenjen hramom u Salomonovo doba, šator je ostao glavno središte nacionalnog bogoštovlja.
Možemo zaključiti, da je Sinajski savez konačno otkrio jedan bitni aspekt plana o spasenju: Bog se htio povezati s ljudima ustanovivši bogoštovno kultnu zajednicu koja živi po njegovu Zakonu, njemu služi i nosi njegova obećanja. Novi će Savez sasvim ostvariti taj božanski plan. Tako je uspostavljena Božja vladavina nad Izraelom i po Izraelu nad cijelim svijetom. Ipak je, uza sve to, sinajski savez dominirao izraelskom poviješću i razvojem Objave.

*********

Mt 13, 47-53: Poruka današnjeg Evanđelja slična je poruci iz teksta proroka Jeremije, što čitamo u godini dva, ili poruci današnjeg teksta Knjige Izlaska. Slušajući i posljednju Isusovu prispodobu o Kraljevstvu nebeskom u slici 'ribarske mreže' u kojoj ima svakovrsne ribe koju ribar treba na palubi broda razvrstati. Dobre na jednu stranu, a loše na drugu. Za jedne je svršetak, a za druge početak života. Tako svaki pismoznanac upućen u Kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro. Bogatstvo starog Saveza uvećava se savršenstvom novoga Saveza. Ispunilo se vrijeme u kojem Kraljevstvo Božje postaje sadašnjost i budućnost. Ono se ostvarilo i ostvaruje u Isusu Kristu. Tako Isus postaje i darivalac i dar sadašnjeg i budućeg života. A kraljevstvo Božje postaje najvrjednija stvar u čovjekovu životu, poput skrivena blaga ili skupocjenog bisera. U molitvi 'Očenaša' Isus ostavlja način, kako se u kraljevstvo Božje ulazi i koja je svrha biti u kraljevstvu Božjem. Možda je tu i najljepše očitovanje sadašnjeg i budućeg života.