Radost i nada, osvježavaju svijet novom civilizacijom ljubavi u Kraljevstvu nebeskom (pon.XVII. tj.k.g.

Radost i nada, osvježavaju svijet novom civilizacijom ljubavi u Kraljevstvu nebeskom (pon.XVII. tj.k.g.)
********

Izl 32, 15-24.30-34: Dok je Mojsije još bio na brdu, narod napravi zlatno tele koje štuje kao Boga. Mojsije silazi s brda, razbije ploče Saveza i kažnjava krivce. Zatim se vraća na brdo i obnavlja Savez.
Evo kako je to bilo.Nakon četrdeset dana boravka na brdu Sinaju dogodi se nešto nečuveno. Više od mjesec dana narod nije vidio Mojsija i nije više znao što misliti i činiti. Osjetili su da im nedostaje božansko znamenje i s nekom ga bahatošću zatraže od Arona: „Napravi nam boga, pa neka on pred nama ide. Ne znamo što se dogodi s tim čovjekom Mojsijem koji nas izvede iz zemlje egipatske“. Aron se, ili nije znao oprijeti, ili se nije usudio. Odluči prikupiti nakite kojeg su žene nosile, rastopi ih zlatom prekri kalup od gline u obliku teleta. Zapravo bio je to bik: znamenje božanske snage u Egiptu, ali ga Biblija nazva „teletom“ želeći istaknuti svu njegovu nemoć. Zlatno su tele pozdravljali radosnim poklikom: „Ovo je tvoj bog, Izraele, koji te izveo iz zemlje egipatske. Iz ovoga se vidi da su Izraelci ostali na tragu vjere u Jahvu, ali su previdjeli da prva Božja zapovijed strogo zabranjuje praviti i predstavljati božanstvo u nekom liku. Tako su oni sutra dan prinijeli na žrtveniku žrtvu paljenicu te donesu žrtvu pričesnicu, nakon kojih je održana velika gozba i vjerska svečanost. Bio je upravo četrdeseti dan. Bog upozorava što se zbiva dolje. Susret je ne nesvakidašnji, Mojsije razbija ploče saveza, a zatim zlatno tele pretvara u prah. Ukorio je Arona koji ništa više i ne shvaća što se u stvari događa. Nato je Mojsije povikao: „Tko je za Gospodina, k meni“. Oko njega se okupe leviti, a to su ljudi koji su pripadali Levijevu plemenu iz kojega je bio i Mojsije. Uslijedio je teški obračun s grešnicima, i život je izgubilo oko 3000 ljudi. Bio je to čin hrabrosti i vjernosti Bogu. Uslijedio j i težak prijekor upućen narodu od strane Mojsija: „Težak ste grijeh počinili, ipak ću poći Gospodinu i zatražiti od Gospodina oproštenje za vas. Tako je i bilo. Nakon četrdeset dana, posta i molitve uslijedila je obnova Saveza.

*********

Mt 13, 31-35Između mnogih prispodoba o Kraljevstvu nebeskom i današnje prispodobe, iskazane u slici 'gorušičino zrno' i 'kvasac u tijestu', govore o skromnom početku s velikom budućnosti Kraljevstva nebeskog. Najsitnije zrno gorušice izrasta u veliko stablo, a malo kvasca uveća tijesto do nekoliko mjera. Velike su i duge pripreme tekle da bi zaživjelo Kraljevstvo nebesko, a sada se u iznesenim prispodobama vidi njegov snažan i brz razvoj. Vrijeme zaživljavanja Kraljevstva nebeskog je vrijeme ispunjenja onoga što je sakriveno od postanka svijeta. Radost i nada, osvježavaju svijet novom civilizacijom ljubavi u Kraljevstvu nebeskom.