I tijelo ima svoj govor, ne samo duh (sub 7.tj.k.g.II.)

I tijelo ima svoj govor, ne samo duh (sub 7.tj.k.g.II.)

Jak 5, 13-20: Završetak Jakovljeve poslanice usredotočuje se na starije i bolesne članove u zajednici. Slabost i otuđenje javljaju se, na ovaj ili onaj način, u svakoj obitelji. Povratak iz otuđenosti mora proći kroz duhovne i moralne obostrane kanale kroz pomirenje. Uz sve te napore uslijed bolesti treba podizati razinu molitve, mazati bolesnika uljem, te dozvati starješine crkve da mole nad njim.
Jakov je ovdje jasan kad kaže: „Pati li tko među vama neka dozove starješine…. Neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje, pa će molitva vjere spasiti nemoćnika, Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se.“ Crkva je na Tridentskom saboru definirala prema ovome tekstu sakrament bolesničkog pomazanja kojeg je ustanovio Isus Krist a Jakov ga proglasio.
Ove riječi sadrže jako snažne elemente komunikacije između bolesnika, Crkve koja moli i pomazuje, Crkve koja vjeruje u ozdravljenje jer se sve što čini, čini u ime Gospodnje. Ako pogledamo odredbe Isusove koje se odnose na Dvanestoricu: oni su „izgonili mnoge zloduhe, mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.“

Mk 10,13-16: Danas čitamo kako Isus blagoslivlja djecu, s njima se pozdravlja i grli, te polaže ruke na njih. Razlog takvog Isusovog pristupa djeci je njegova otvorenost prema Kraljevstvu Božjem u kojem su svi djeca Božja. Isus ima potrebu to istaknuti je Židovski pristup djeci je takav da su oni samo nada budućnosti. U sadašnjosti oni nemaju nikakva značenja, jer ne mogu vršiti Zakona. Tu je razlika u pristupu djeci, te potvrđuje: „takvih je kraljevstvo Božje.“ Ovdje se provlači još jedna snažna poruka u kojoj djeca nisu samo učenici roditelja, nego roditelji često uče od djece. Taj međusobni odgoj za Isusa je važan. U Jakovljevoj poslanici smo imali dodir bolesnog i starijeg mazanjem i polaganjem ruku ovdje kod djece imamo također dodir i polaganje ruku. Taj ljudski fizički kontakt je osebujan jer i tijelo ima svoj govor, ne samo duh.