Strpljivost jest krepost, ali i borba za pravednost je krepost (pet.7.tj.k.g.II.)

Strpljivost jest krepost, ali i borba za pravednost je krepost (pet.7.tj.k.g.II.)

Jak 5, 9-12:Istaknuli smo ranije kako bogatstvo predstavlja posebnu opasnost, ono stvara lažni osjećaj sigurnosti, osamljuje čovjeka, čini ljude neosjetljivima prema onomu kojemu je hladno, onomu koji gladuje, koji je bez krova, i time iskrivljuje ljestvicu vrednota. No, je li uzor strpljivost u podnošenju nepravde i zala? Strpljivost jest krepost, ali i borba za pravednost je također krepost. Tako Jakov navodi primjere strpljivih proroka, a osobito patnika Joba, jer, Job i nagrada koju je dobio, uzor su nam strpljivog podnošenja patnji.
Treba dakle biti pouzdan, čestit, strpljiv, miran i postojan. Te vrline omogućuju prolaziti kroz težak put čestih životnih iskušenja. Jakov želi istaknuti usmjerenost kršćanskog života prema Bogu. On poziva na molitvu u teškoćama, jer iz nje izvire snaga djelovanja.

Mk 10,1-12:Isus je na putu prema Judeji. Koristi svaku priliku u nekom mjestu za poučavanje. Slušatelja ima u izobilju. A tu su redovito nezaobilazna pitanja farizeja, koji ga ovaj put pitaju za mišljenje o braku. Naime, farizeji su se pozivali na Ponovljeni zakon (24,1-4) prema kojem je muž mogao napisati otpusno pismo svojoj ženi, ako na njoj otkrije što 'ružno'. Ovo 'ružno' bilo je povod za Rabine da i oni propitkuju: je li to nešto veliko ili je dovoljna neka sitnica. Ali Isus tu ne ostavlja prostora, ni za krupno, ni za sitno, nego podsjeća na izvornost braka u Knjizi postanka (1,27), gdje se govori o ženidbenom jedinstvu, zabranjuje raskid ženidbene veze, tako da je ponovna ženidba nakon rastave zapravo preljub. A po židovskom običajnom pravu, takav se kamenuje na smrt.
Stoga kršćanski supružnici, trebaju nadići zapreke, skupiti snagu i uspeti se do vrhunca zajedništva u ljubavi i prijateljstvu. Šteta je odustati. Što to ustvari može biti za povod izdaje ljubavi? Niti u jedno prijateljstvo ne smije se ući prebrzo, pa tako i u brak koji treba postati najveći izvor prijateljstva. U braku je treća stranka Bog, a ono što je Bog tako brižno, s ljubavlju i pouzdanjem sjedinio trebalo bi trajati. Ako je pravi prijatelj jedan od tisuću, a onda je i izabranik ili izabranica u braku naš izbor od ne znam koliko tisuća, viđenih ili poznatih. Stoga što čovjek kao slika Božja odabere i Bog združi, čovjek neka ne rastavlja. Sada vidimo koliko je apostol Jakov spajao vjeru i djela, a u svemu tražio izrazito važnu krepost strpljivosti.