Nije jednostavno živjeti zakon LJUBAVI prema bližnjemu (četv. 7.tj.g.II.)

Nije jednostavno živjeti zakon LJUBAVI prema bližnjemu (četv. 7.tj.g.II.)

Jak 5, 1-6: Jučer smo istaknuli da je sv. Pismo na strani siromašnih, pogaženih i obespravljenih. Ono u ime Boga osuđuje svaku vrstu nepravde. Već su s Kristom nastupila posljednja vremena i drugi svijet. Tim su sve čisto zemaljske vrijednosti izgubile svoju cijenu i značenje. Bogataši su radije pustili da im rđa izjeda bogatstvo nego da pomognu siromasima. Ta će rđa biti svjedok protiv njih na sudnjem danu. Tko posjeduje dobra ovoga svijeta, dužan ih je upotrijebiti u korist siromašnih. Inače griješi. Što god postigli nepravedno kao i ono što zadržimo sebično, na štetu brata ili sestre, okrenut će se protiv nas: „Bogatstvo vam istrunu, haljine vaše postadoše hrana moljcima, zlato vam i srebro zarđa… te će kao vatra izjesti tijela vaša.“ Jakov posebno ističe „pravednika: on vam se suprotstavlja“. Bog ne zaboravlja bespomoćnog čovjeka kojega iskorištavamo. Niti je Bog zaboravio nas kada smo mi oni koje iskorištavaju. Ti vapaji siromaha i bespomoćnih žetelaca dopriješe do ušiju Gospodina nad Vojskama. Prijestupi protiv ljubavi i protiv tihi i bespomoćnih ljudi nagrdili su živote sviju nas. Dan ubijanja je dan kada su slikovito rečeno, ubijeni siromasi, tim što su prepušteni svojoj bijedi. Ili, još gore: kad su ih bogataši pljačkali i izjedali. Tim je označen postupak bogataša prema siromasima koji se po svom učinku ne razlikuju od osude i smrtne kazne. Jer oduzeti nekome što mu je potrebno za život ili mu to uskratiti, jednako je ubojstvu. Bog to vidi i sudi.

Mk 9, 41-50: U današnjem Evanđelju Imamo nekoliko Kristovih izjava, koje moramo gledati u svjetlu ranije njegov izjave: „Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga“ (Mk 8,35).
Stavimo li ovu posljednju izjavu uz bok današnjoj, Isus nam govori: koristimo li obje ruke, obje noge, oba oka i druge sposobnosti isključivo za vlastita zadovoljstva, sve ćemo izgubiti. Bit ćemo bačeni u pakao s obje ruke, obje noge i oba oka i s drugim sebičnim pojedinostima. Oni će biti naša propast. Ali ako izgubimo samo sebe radi Isusa i radi evanđelja, tada će možda izgledati da imamo samo jednu nogu, jednu ruku i jedno oko za sebe. Može se činiti da u vječni život ulazimo osakaćeni. Marko ne propušta istaknuti da su u Kraljevstvu Božjem odnosi postavljeni na zakonu Ljubavi prema bližnjemu i Bogu.