Divno je biti u ozračju Božanske i ljudske ljubavi (21.12.)

Divno je biti u ozračju Božanske i ljudske ljubavi  (21.12.)

Pj 7, 8-14: Pjesma nad pjesmama ušla je u Bibliju kao pohvala ljudskoj ljubavi. Ona izražava na osjećajan lirski način stanje duha i srca. Govori o međusobnoj ljubavi dvoje mladih koje se očito spremaju na brak, ako nisu već vjenčani. Jezik je ove knjige, jezik ljubavi. Ali ona je i simbol jedinstvenog saveza kako onog bračnog, tako i onog jedinstvenog između Boga i Izraela. Prema kršćanskoj tradiciji ta je ljubav simbol i Novoga saveza između Krista i njegove Crkve. Viđena ljubav u Isus Kristu govori: „Ako postoji ljubav, postoji Bog“, kaže Pascal. Ali mi to možemo i ovako reći: Ako postoji Bog, postoji ljubav. Zašto? Savršeno darivanje jedne osobe drugoj, je sposobnost izgubiti se u njoj da bi sebe našao. Možemo to reći i ovako, prava ljubav je zaboraviti sebe radi radosti drugog, to su odjeci božanske glazbe i upućuju na Boga. Ljudska ljubav, koju Pjesma nad pjesmama na izvrstan način slavi, postaje zakonom božanske ljubavi. Ova Pjesma obogaćuje bračni savez, njegovu jedinstvenost, vječnost i nerazrješivost. Događaji koji su prethodili prvom bračnom savezu Adama i Eve, su veličanstveni. Evo te božanske pjesme: „Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu.“ Ali što će se tek dogoditi iz ljubavi s pojavkom Nove Eve i novoga Adama.
Stoga, zapjevajmo pjesmu Gospodinu na harfi, na liri od deset žica veličajmo njega. Pjesmu novu zapjevajmo njemu..., poručuje Psalmista.

Lk 1, 39-45: Svako Evanđelje možemo početi riječima„Ako postoji ljubav, postoji Bog!“ Božanska glazba svira nebeske poruke sa slavnim likovima Novoga saveza. Čudo je učinjeno nad staricom Elizabetom, ali što je to spram pojavka nove Eve-Marije, vazda djevice, izuzete od svakog grijeha, jer pozvana je u život iz čiste ljubavi. Ona koja je milosti puna i blagoslovljena među ženama nosi u sebi čistu ljubav Božju, stvaralačku i svemoguću Riječ, koja je Svetost nad Svetošću, koja je kovčeg Novoga saveza, što Mariju ispunja predivnom radošću i čini je blaženom. No, ono što nosi, nije započelo život ljudskom moći, nego stvoriteljskim Duhom Božjim. Duhom koji je stvorio svijet. Ovdje Duh Božji svira novu pjesmu s Marijom, koja novozavjetnu radosnu vijest dijeli s drugima idući u pohode onome koji će pripraviti put utjelovljenoj Riječ Božjoj. Ali i Elizabeta tj. Ivan Krstitelj ne šuti, nego u majčinoj utrobi upozorava na dolazak Mesije. Zaista, iza velikih događaja uvijek stoji onaj koji s velikim likovima svira veličanstvenu božansku melodiju s nebeskim zvijezdama. Da, Gabrijel je tu. Ali, sjetimo se znakovlja neba kod rođenja Spasitelja. Stoga, pjesmu novu zapjevajmo njemu. Bog je u ljubavi otpočeo Novi, vječni savez. Uskoro će svirati anđeoski hvalospjev: Slava Bogu na visini...