Užas odasvud! Za pozdravit je visok stupanj odgovornosti za narod ali, Boga se ne smije ostaviti po strani

Užas odasvud! Za pozdravit je visok stupanj odgovornosti za narod ali, Boga se ne smije ostaviti po strani (pet.5.tj.kor.)

Jer 20, 10-13: Proroka Jeremiju poznajemo bolje od svih drugih proroka, jer njegova knjiga donosi mnoge odlomke koji sadrže osobne ispovijesti. Ranije smo istakli kako je bio veliki prijatelj Bogu i ljudima, a upravo su ga ljudi željeli učiniti neprijateljem i Bogu i ljudima. Povod za današnji odlomak 'ispovijesti', koje čitamo u dnevno čitanju, bile su batine i teški okovi od vrhovnog svećenika Pašura. U okovima je ostao do sljedećeg dana kada ga Pašur pušta na slobodu. Tada mu je Jeremija rekao: „Jahve te više ne zove Pašur već 'Užas odasvud' .... Jer ovako govori Jahve: 'Evo predajem te užasu, tebe i sve prijatelje tvoje, i poginut ćeš od mača neprijatelja svojih.... u Babilon ćeš biti odveden ti i svi tvoji ukućani ... i ondje ćeš umrijeti i biti pokopan', ti i svi tvoji prijatelji kojima si laži prorokovao.“
Jeremija je stradavao od onih od kojih ne bi trebao, jer je za ljubav Bogu i svome narodu govorio istinu. To je bio povod da napiše i ovaj odlomak svojih 'Ispovijesti' . Čuh kletve mnogih: „Užas odasvud! Prijavite! Mi ćemo ga prijaviti... Svi koji mi bijahu prijatelji čekahu moj pad. Zato se tebi obraćam Gospode nad vojskama, koji proničeš pravednika... i izbavljaš dušu sirote... izbavi me iz ruke zlikovaca“. Iz Jeremijini „ispovijesti“ iščitavamo kako su Proroka, odbačenost i patnja, čistila i utvrđivala. Duhovno je sve više rastao. To mu je dalo podlogu za visok stupanj odgovornosti za narod kojeg je ljubio. Njegova djela i duhovna snaga njegovom liku, sve više daju obrise lika Isusa Krista i sv. Pavla.

Iv 10, 31-42: O Blagdanu posvete hrama u Jeruzalemu (osmodnevna svetkovina u prosincu-blagdan svjetlosti), Isus obilazi Hram. Židovi koji su ga okružili, pitaju: „Ako si ti Krist, reci nam otvoreno“. Isus ime odgovori. „Rekoh vam pa nevjerujete. Djela koja činim u ime Oca svoga – ona svjedoče za mene.... Ja i Otac jedno smo... Zbog toga što vam rekoh 'Sin sam Božji'... vi me želite ubiti.“ Nakon što je Isus nekoliko puta otvoreno rekao svoju 'ISPOVIJEST', oni koji su najpozvaniji i najupućeniji, jer poznaju Sveta Pisma, hvataju kamenje da ga ubiju.
Očito je da Isusa i Jeremiju progone nekadašnji prijatelji iz njegova naroda. A, samo zato što su ugrožavali njihove osobne sebične interese i sebičnu sigurnost. Obojica su osuđena jer diraju u postojeći etablirani poredak. Ostaje pitanje: Kakva bi bila naša 'ispovijest' danas, nas živući.