Mogu li se Bogu postavljati pitanja? Mogu, ali uvijek su suvišna!

Mogu li se Bogu postavljati pitanja? Mogu, ali uvijek su suvišna!

Suci 6,11-24: Izrael je pod jarmom Midjanaca i drugih neprijatelja s Istoka. Upao je u veliku bijedu. Anđeo Gospodnji zove Gideona da oslobodi svoj narod. Tako će Gideon postati jedan od najslavnijih sudaca u Izraelu. Djelovao je u vrijeme mnogih političkih i vjerskih napetosti.
Naime, Izraelski narod došavši u Obećanu zemlju pokušava organizirati gospodarstvo koje je neprestano ugroženo od neprijateljskih upada od „sinova Istoka“ koji su brojni kao skakavci. K tome, treba pridodati i religiozne poteškoće koje su nastale iz činjenice da je narod gubio pouzdanje u svoga jedinoga Boga, te je miješao svoja vjerovanja i bogoštovlja s vjerovanjima naroda među kojima je živio. Bogobojazni Hebreji shvaćali su da su društveno političke poteškoće proistekle zbog nevjernosti naroda Bogu, te bijahu ogorčeni zbog žalosnih prilika. Ipak Bog priskače u pomoć, te preko svoga anđela odabire Gideona, kojeg pozdravlja dok on radi na gumnu, pozdravom: „Gospoodin je s tobom, hrabri junače!“ Gideon je odgovorio: „Ako je Gospodin s nama, zašto nas sve ovo snađe? Gdje su sva ona njegova negdašnja čudesa? Sada nas je Gospodin predao u ruke Midjanaca. Anđeo mu Gospodnji reče: „Idi, i svojom snagom izbavit ćeš Izraela iz ruku Midjanaca. Ne šaljem li te ja? Ja ću biti s stobom...“ Gideon je zatražio znak s neba i dobio ga je. Žrtvu koju je pripremio, anđeo Gospodnji spali dodirom štapa. Tada je Gideon shvatio da se nalazi pred glasnikom Božjim i prestraši se, jer vidio lice Gospodnje, a ostao na životu. Anđeo ga smiri te mu izloži Božju volju.

Mt 19, 23-30: Današnje evanđelje nastavak je slijeda Isusovih poruka kada je u pitanju: Kome pripada kraljevstvo nebesko. Nakon jučerašnjeg dijaloga između Isusa i bogatog mladića, danas Isus upozorava na opasnost koja može prijetiti od bogatstva. Darugim riječima, iako Židovi drže da je bogataš prijatelj Božji i da će se najprije on spasiti, Isus na to pravi usporedbu „deve i iglenih ušiju“. A iglene uši su mala vrata samo za pješake na ulazu hramskog predvorja, a ne za visoke deve. Za same apostole ovakav stav postaje problem, stoga pitaju: „Tko se onda može spasiti?“, i drugo pitanje postavlja Petar: „Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?“ Prvom pitanju Isus pridodaje božansku istinu: „Bogu je sve moguće!“ Na drugo pitanje Isus odgovorom ukazuje na veliki preporod koji će duhovno početi njegovim uskrsnućem i njegovom vladavinom u Crkvi. Drugim riječima tada tražite svoju duhovnu nagradu, koja pogotovo neće izostati u vječnom životu i drugom dolasku Sina Čovječjeg.