Zato izaberi život da ostaneš na životu.

Zato izaberi život da ostaneš na životu. (15.2.2018)

Pnz 30, 15-20:Posljednji Mojsijev govor, ne samo što je srce „Petoknjižja“, nego je svečana“ispovijest vjere“ koja se ima obnavljati svake godine u slavu Božjeg pothvata oslobođenja iz Egipta. „Gle danas stavljam preda te život i sreću, smrt i nesreću.“ „Ispitaj samo prijašnja vremena“ i u njima pronađite jasne dokaze Božje ljubavi. „ Što ti danas zapovijedam jest da ljubiš Gospodina, Boga svojega, da ideš njegovim putovima i da držiš njegove zapovijedi, zakone i uredbe. Tada ćeš ostati na životu i umnožiti se, Bog tvoj blagoslovit će te u zemlji u koju ideš da bi je zaposjeo...“ Ako li ne, „onda vas danas uvjeravam da ćete propasti“. Božji narod ima dva puta: put zapovijedi koji vodi u život i put nevjernosti koji vodi u smrt. Ljudi i mogu iznevjeriti, ali Bog iznevjerit neće. Ovo ima tešnju prema ispunjenju mesijanskih vremena i zvuči spasonosno, dok se ne pojavi onaj koji jest Put, Istina i Život.
„Zato izaberi život da ostaneš na životu.“

Lk 9, 22-25
: „Sin Čovječji mora mnogo trpjeti.... bit će odbačen i ubijen, ali će treći dan uskrsnuti.“ Nakon ovakvog Isusova proroštva, nameće se pitanje: Tko će onda slijediti Isusa? A Isus još nadodaje: „Tko hoće ići za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme na sebe svoj križ svaki dan i neka tako ide za mnom.“ „Jer tko hoće spasit svoj život, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život zbog mene, spasit će ga“. Očito je nositi križ nešto veliko i važno. To znači suočiti se hrabro sa životom, bez slabosti ili straha. Linija manjeg otpora nije strana čovjeku, to je njegova gotovo uobičajena slabost.

Zato Isus, utvrđuje istinu: Čovjek ima na ponudi dva puta: Njegov Put, Put križa, žrtve i ljubavi, ili put koji nije njegov. Ali njegov Put vodi u spasenje.