Proroštvo je živa nada i teži ispunjenju nekog otajstva

Proroštvo je živa nada i teži ispunjenju nekog otajstva (24.1.2017)

2 Sam 7, 4-17:Nakon što je Kovčeg saveza uznešen u Jeruzalem i grad postao glavni grad za sva Izraelska plemena, osjeća se potreba gradnje Božjeg doma. Prisutnost Božja, polako posvećuje sam grad Jeruzalem. David ima dobre odnose s Gospodinom i njegovim poslanikom Natanom. Unatoč želje da osobno sagradi hram, Bog mu ukazuje po proroku Natanu da će njegova kuća i njegovo kraljevstvo stajati tvrdo dovijeka. Čast gradnje Božjeg hrama pripušta se Davidovu sinu Salamonu.

Obećanja koja su dana otvaraju veliku nadu, koja je otajstveno skrivena, i za nju će se morati neprestano boriti. Taj put je dug. Naglašeno je otajstvo dovršenja.
Mk 4, 1-20: Evanđelje dodaje svoj dio otajstva. U prispodobi o sijaču, život ostaje skriven čekajući, jer Duh Gospodnji počiva na njemu. I jednoga dana: „Isklijat će mladica iz panja Jišajeva , izdanak će izbiti iz njegova korijena“. Jedno je sigurno, svako će se proroštvo ispuniti i svaka će nada procvasti u svoje vrijeme. Veliku ulogu igra i ljudski čimbenik, igra ulogu i kakava je zemlja na koju pada sjeme, kakav je okoliš, je li to kamenje i li trnje?

A, kad se pojavio taj život, koji je naša nada, naš put, naša istina i naš život, riječi Isusove izvrsno za svagda stoje: „Ja sam svjetlo svijeta“, „Ja sam uskrsnuće i život“, Ja sam put i istina i život“. Taj živi Isus, živi u nama kao što trs i loze žive jedan život. I to je ispunjenje otajstva.