ODABERI MOMČAD I ZAPODJENI BITKU!

Dvadeset deveta nedjelja kroz godinu 2013-c

Krćanska braćo i sestre!
Krćanin zna da Bog govori u Bibliji.
Ako je to tako, a jest, onda kršćanin mora znati tko ulijeva sigurnost i istinu njegova života.
Sveti Pavao piše Timoteju: „Sveto Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo prikladan.“ (2 Tim 3)
A sad poslušajte što Isus u jednom primjeru kaže: „U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario....“ i k njemu je na sud dolazila jedna udovica da je obrani od njenog tužitelja... i evo što sudac kaže: „Iako se Boga ne bojim niti za ljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.“ (Lk 18)
Da bi slika bila potpuna pogledajmo kako je Mojsije dobio Životnu bitku sa svojim Narodom i uspio vratiti svome Narodu zemlju njihovih Praotaca: Abrahama, Izaka, Jakova...
Mojsije reče Jušui: „Odaberi momčad pa pođi i zapodjeni borbu s Amalečanima. Ja ću sutra stati na vrh brda sa štapom Božjim u ruci.“I dok je mogao držati ruke podignute na molitvu njegov Narod je pobjeđivao, kada bi od umora njegove ruke klonule, njegov Narod je gubio bitku. Kada su to uvidjeli njegovi pratioci, priskočili su upomoć i pomogli mu držati ruke podignute na molitvu sve do zalaska Sunca kada je bitka dobivena.
Nakon 450 godina progonstva njegov Narod ulazi ponovo u svoju zemlju.

Dragi prijatelji!

 

 

Da bi čovjek bio vrstan i Božji čovjek, prikladan za svako dobro djelo u narodu, on mora, kaže Sv.Pavao:

  • Svoj život obdariti nadahnućem Božje Riječi.
  • Jedino je takav koristan za poučavanje, upravljanje i pravedno odgajanje i vođenje naroda.
  • Jedino tako može voditi i dobiti bitku za svoj Narod.

Prepoznajete li takve u svom narodu?
Ako da, onda odlučno s njim u bitku.

  • Rad i molitva sigurno vode do blagoslova i životnog uspjeha.
  • Ne može ne biti uspjeha ako smo spremni na rad.

To poručuje sv. Pavao, ali ne samo on.
U vrijeme Isusovo, vrcaju prozivke onih koji su krivi za sudbinu naroda kojemu na pleća tovare nesnosne terete, a sami ni da bi ih prstom makli. Namiruju desetinu od svega, a sada nije desetina, nego17% za sve što se kupi, a posla ni zglave. Između mnogih pokvarenih struktura u narodu čak i za suca kaže: niti se Boga boji, niti za ljude mari. Isus, ovim primjerom ukazuje: do koje su se mjere srozale društvene strukture.
Možemo li istini pogledati u oči i reći kakvo je naše vrijeme i ljudi ovoga vremena?

  • Da, govorimo i trebamo govoriti.
  • Bitka za svoj narod mora se neprestano voditi.

Zato kaže Mojsije: „Odaberi momčad i zapodjeni bitku ZA SVOJ NAROD“.
Prepoznaj petu kolonu u vlastitom narodu i hrabro naprijed.

  • Vjera u Boga i svoj Narod mora te ostaviti tu gdje jesi i gdje trebaš biti.
  • Tu gdje te treba kolijevka djeteta koje plače jer je samo u školi, jer je samo na ulici, jer se nema skim igrati, jer nema s kim žeti svoju njivu, jer nema više skim ni roditelja sahraniti.

Zna dijete čiji je nekad Balegovac bio (Balin bega), zna dijete da je to sada Novo Selo, ali zna dijete, ako bude samo u školi, na ulici, u cijelom selu, da će Balegovac ponovo biti Balegovac, jer samo Bitku ne može dobiti.
Stoga uzmi Božji štap u ruke i propovijedaj, uvjeravaj, poučavaj, odgajaj, pomozi; jer bitka se mora dobiti.
Sjetimo se još jednom Bitke kod Refidima.
Refedim, znači "odmori" (množina).
Bog nikada nazive ne postavlja slučajno, ništa nije slučajno. Refedim, kada smo u odmoru, kada se opustimo, stiže neprijatelj. Naš neprijatelj, nikada ne spava.
Amalečani, stalno vode bitke protiv Božjeg naroda, iz generacije u generaciju, kao što smo vidjeli.
Dok proučavamo ovaj pasus, imajmo na umu da su događaji koji su "se njima dogodili, dani nama za primjer, a napisano je za opomenu nama kojima je zapalo da živimo u ovim vremenima" (1 Korinćanima 10,11).Pavao nas dalje upozorava ako " tko misli da stoji, neka pazi da ne padne!" (r.12) misleći da u svojoj snazi može pobijediti Amalečane
.

 

         Župnik M.