PETROVO U ŽUPI - PATRON ŽUPE


EUHARISTIJSKO SLAVLJE  - u čast naših zaštitnika SVETOGA PETRA I PAVLA, na dan svetkovine 29. lipnja 2016. u 11:00 sati, predvodio je Mons. Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije BiH. Okupljenom Božjem puku, u svečanom Bogoslužju, u zajedništvu dvanaest svećenika, uputio je sljedeće poruke:

 

SUSRET S KRISTOM ZAUVIJEK IH JE PROMIJENIO

U uvodnom dijelu propovijedi mons.Tomašević potaknuo je župljanje na razmišljanje zašto Crkva na isti dan slavi sv. Petra i Pavla, svece koji su imali „različitu narav, različit životni put i način slijeđenja Krista“. Prema Tomaševiću, odgovor Crkve na ovo pitanje možemo pronaći u važnosti zajedništva s Kristom. „Iako različiti, Petar i Pavao bili su jedno po Onome koji je jedan i jedini, i danas nas uče da i mi budemo jedno po Isusu Kristu, usprkos svim međusobnim različitostima, naravima, sklonostima, izgledu, jeziku i svemu drugome po čemu se razlikujemo jedni od drugih, jer će samo jedinstvo s Kristom izdržati svaku buru i oluju, prevladati zemaljski život i odvesti nas u život vječni“.

Glavna poruka središnjeg dijela propovijedi odnosila se na naš osobni odnos s Kristom. Navodeći primjere iz života sv. Petra i Pavla, mons. Tomašević je rekao kako su i jedan i drugi prije susreta s Kristom živjeli ispraznim i pogrešnim životom. Susret s Kristom zauvijek ih je promijenio, njihov život, narav, način razmišljanja, djelovanja. Tek kada su susreli živoga Boga, stari čovjek u njima je nestao, prestali su živjeti za sebe i počeli živjeti za Boga. Put kojim su išli nije bio lagan, niti su od početka bili savršeni učenici. Petar je tri puta zatajio Isusa, ali se ni tada, usprkos svojim slabostima, nije odvajao od Njega. I kada se bojao, i kada je htio da Isus krene drugim putem - nije se od Njega odmicao. Petar i Pavao su nakon susreta s Kristom mogli reći da ga zaista ljube i radi te ljubavi im ništa što je Isus od njih tražio nije bilo teško učiniti. Za Krista su dali ono najvrjednije što su imali – vlastiti život.

Nakon što je vjernicima prikazao sv. Petra i Pavla, u završnom dijelu propovijedi mons.Tomašević pozvao je vjernike da se, po uzoru na ove svece i uz njihov zagovor, ohrabre biti Kristovi, da stave svoj život i sve darove koje su primili u službu Gospodinu, kako bi ih svi ljudi po njihovim riječima i djelima prepoznali kao Božju djecu.

Na kraju svete Mise župnik Matije Šimić uputio je nekoliko riječi zahvale mons.Tomaševiću, prisutnim svećenicima, vjernicima te mladima iz Doma molitve iz Slavonskog Broda koji su se rado odazvali pozivu da svojim pjevanjem uzveličaju današnji dan.

Po završetku Euharistijskog slavlja vjernici su se okupili u župnome dvorištu kako bi uz kolo, piće i kolače proslavili svoje zaštitnike.

Proslavi patrona prethodila je trodnevnica u čast sv. Petru i Pavlu. Prvi dan trodnevnice sv. Misu predvodio je župnik Matije Šimić. Drugi dan trodnevnice predvodio je mons. Ante Meštrović, vrhb.kanonik i rektor katedrale u Sarajevu. Na treći dan trodnevnice, kao i na sam patron, svetu Misu predvodio je mons. Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije BiH.
MIz prvih triju klupa liturgijsko pjevanje pratio je Župni zbor naše Župe

Tekst i slike priredila g. Ivana Agatić, prof. pedag.