"Put, Istina i Život" – govor na sprovodu Petra Brajnovića

"Put, Istina i Život" – govor na sprovodu Petra Brajnovića
Iv 14, 1-6 Br.143.
Poštovana rodbino, dragi prijatelji pokojnog Petra Brajnovića, kao Župnik izražavam svoju iskrenu sućut.
Uvijek kad govorim o životu osobe u ovakvim zgodama, pokušavam ga uklopiti u kontekst Božjeg stvorenja, zato ću se i danas poslužiti Ivanovim evanđeljem i odlomkom u kojem Isus govori: „Ja sam Put, Istina i Život.“
Kršćanska braćo i sestre!

Svaki put nekamo vodi. Svaki put ima svoj cilj. Ali ne vodi svaki put istini i pravom cilju. I to je razlog zašto Isus govori o svom Putu jer on vodi Ocu, o svojoj Istini jer ona dolazi od Oca, o svom Životu jer on izvire od Oca.
Za takav Put, Istinu i Život, Isus polaže svoj život, a time kaže da je to pravi Put, jer ima za cilj putovanje Ocu. Samo tko je na pravom putu, može doći i pravom cilju. Isus je Božja stvarnost.
Pa pogledajmo kontekst u kojem Isus priopćuje tako važne upute onima koji ga žele slijediti.

Riječi Isusove: „Ja sam put, istina i život“su oproštajne riječi upravljene učenicima nekoliko sati prije smrti. A tada im je otkrio Judinu izdaju i Judin odlazak na put kojeg je sam izabrao. Otkrio im je odreknuće Petrovo kao izbor Petra da krene tim putem.
Zbog takvih riječi, apostoli su bili veoma nespokojni, kao i mi pred neminovnom smrću drage osobe. Ali Isus nije ravnodušan, on njih tješi: Neka se ne uznemiruje srce vaše, i nastavlja dalje jako ohrabrivim riječima: „Vjerujte u Boga, i u mene vjerujte.“ Vjerujte u Boga, ali to još nije sve iako je jako potrebno. Bog nam možda izgleda dalek, zato je potrebno vjerovati u Krista kao Otajstvo Božje i Otajstvo Crkve. I Krist je Bog. Ali, on je i naš brat, najbliži rod koji s nama suosjeća, pa stoga i kaže:

„U kući Oca mojega ima nogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: Idem pripraviti vam mjesto? Drugim riječima. Očeva je kuća otvorena cijelom svijetu, jer Bog „hoće da se svi ljudi spase“ (1Tim 2,4).
I to nije sve, nego Isus pomnije utvrđuje odnose sa svojom braćom, pa kaže: „Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi, da i vi budete gdje sam ja.“ E, to je već jasnija situacija.

Isus ne dopušta da zamišljamo njegov put na kojem smrt ima neku snagu, ne, čak ni kao mučan pad u nedostižne mračne dubine, nego on osobno dolazi po nas da zauvijek budemo s njime.
A što ljubav i radi drugo, nego privlači drugu ljubav k sebi.
Zato on nastavlja dalje: „Kamo ja odlazim, znate put.“ Ali Toma, kao prvi i originalni agnostik traži jasnoću i stalnost, pa Isusu upućuje protuodgovor: „Gospodine, ne, ne, znamo mi kamo odlaziš“.

E, moj nevjerni Toma, ti, niti razumiješ, niti vjeruješ, tebe su svi blaženi u vjeri već pretekli, ali uvijek će biti i takvih. Kršćanska braćo i sestre!
Zato nas danas moraju dirnuti i umiriti u našim nemirima riječi: „Ja sam Put, Istina i Život!“ Isus je jedini Krist i Gospodin, Mesija i Spasitelj (Dj 4,12). Isus je Put. Tim putem krenuo je svaki kršćanin u krštenju, pa i naš Petar. Isus je Istina, koju svaki kršćanin otkriva u svom Životu, otkriva ulazeći u smrt, otkriva dok iz nje izlazi, pa i onda dok sumnja kao Toma.
Isus je Život, otkrio je i Pokojni Petar čim je izdahnuo.
Ne znam kako da je bio slab i grešan, naš Petar, ako je vjerovao, usnuo je u Kristu (1 Kor 15,18), umro je s Gospodinom (Rim6,8), umro je u Gospodinu (Rim 14,8).
A kako? A zašto?
Kratak je odgovor! Pa, slijedio je Put, otkrivao je Istinu, ušao je u Život. Eto Petre, od mene kao Župnika toliko, a od Krista Ti želim puno više i sretan Ti Put do Stvoritelja, po Kristu u Duhu Svetom.