GOVOR NA SPROVODU ILIJE MARIĆA

Draga Rodbino i poštovani prijatelji pokojnog Ilije Marića, iskrena sućut svima! 2.studenog 2014.
Poštovani!

Ispraćamo čovjeka kojega osobno poznajem, iako je bilo svega par naših osobnih susreta.
Osnutkom ove Župne zajednice Novo Selo Balegoavc, Ilija i njegova  obitelj uključuju se  u puno njeno zajedništvo i o tome svjedoče ne samo kancelarijski dokumenti nego i Ilijin kršćanski duh življenja. Meni u mom osobnom životu bila je radost raditi s nekim koji predano živi za obitelj, svoj narod i svoju župnu obitelj, a Ti si upravo tako živio.
         Iako se nisi na život požalio, pa ni zadnje vrijeme kada je tvoja koža kao indikator zdravlja govorila da ti tjelesni živt nije bio lagan, vidio sam da tijelo nosi bol. 
Nije ni čudo, kao i mnogim drugim teška vremena potroše tijelo. Samo da se malo prisjetimo: morao si otići daleko od kuće i obitelji zarađivati kruh za sebe i svoju  brojnu obitelj. Raditi duge godine u tuđem svijetu, a doći  kući  dva puta godišnje, bio je to pretežak kamen za tvoje i tijelo i dušu kao i za mnoge druge koji su prolazili istu životnu kalvariju.

I kad čovjek pogleda samo njegov život, puno se toga slomilo na njegovim plećima. Ipak nije pokleknuo, borio se hrabro i nosio svoju životnu sudbinu uzdignuta čela. Uz mnoga opterećenja psihe kroz koje je morao prolaziti, na licu se uvijek osjećala radost života i pokoja pošalica. Gostoljubivi život sa smijehom na licu, kao i otmjenost u stasu, govore o urednosti i preciznosti života iz kojega izvire i komunikativna i prihvatljiva narav. Njegova bogobojaznost i pobožnost neprestano su bili podrška bogatstvu takvoga duha.
Ako bi to bila nagrada, zaslužena je.
Iskustvo je pokazalo, pravednici uživaju  Božju naklonost. A ti si Boga volio, svim srcem i dušom. Ali i čovjeka. Što bi Isus rekao: „Bogu Božje, caru carevo“.
Dragi Ilija,držim,doista, da tvoje patnje sadašnjega vremena idu u korak s  Božjim milosrđem. 
         Svima nama povjeren je ovozemaljski život koji nam se u smrti opet oduzima.Ističem vrlinu tvoga života u kojem nisi svoje talente zakopao i njima lihvario, nego si mudro, očinski ulagao u svoju djecu i njihovu budućnost. Ulagao si u svoju župnu zajednicu i svoj narod. Hvala ti.
        Zaista si živo kao hodočasnik na zemlji. Tvoj odlazak u tuđi svijet i dolazak kući bilo je stalno hodočašće, bez odmora. A to je moguće samo onima koji doista žive vjeru,ljubav i nadu. To su bili tvoji životni kablovi koji su te  povezivali  s onima na koje si bio zakleto vezan. Tvoja supruga i tvoje šestero djece i tvoj narod na rodnoj grudi i zajednica vjernika kojoj si pripadao svjedoče i odaju ti dužno poštovanje. I vidi čuda: Dan tvoje smrt, je predvečerje svetkovine Svih Svetih. Možda i nisi mogao izabrati bolji dan, ako ti je bilo dopušteno birati, a ako su Sveti birali onda znaju što su odabrali. Kao Župnik na toj blagdanskoj časti čestitam i zahvaljujem.
Danas kada se tvoje tijelo rastvalja od duše koja se otvara čitavome svemiru, prema kojem si bio pravilno usmjrern, s poštovanjem ispraćamo i Tvoje zemne ostatke. Svoj život, kao i živote svojih najbližih neprestano si približavao Kristovom životu. Realno je očekivat i tvoje uskrsnuće s Kristom koji ti je bio nada življenja.       

Znamo iz Evanđelja da je takav život i takvu smrt Isus došao osloboditi i spasiti.
Kao vjernici, okupljeni danas oko tebe, čvrsto vjerujemo da je Krist i tvoj i naš Spasitelj. A s njime je i življenje i umiranje dragocijeno.
Tvoje umiranje je prijelaz iz smrti u život vječni. Nad tim prijelazom Isus ima moć.
On je veza koja nosi čovjeka iz ograničenog svijeta u neograničeni Božji svijet.
I to je zaista nosiva veza koja daje sigurnost prelaska granice u fizičkoj smrti.
Tako, dragi Ilija, već sada pred sobom imaš ispunjen život od onoga što si do sada proživio.
         U svojoj življenoj vjeri neprestanih uspjelih odnosa s Bogom, možeš pobijditi žalac smrti. Na takvom uspješnom životu čestitam.
A kao Župnik župne zajednice kojoj si pripadao, iskazujem veliku zahvalnost za sve što si za zemaljskog života njoj učino, a učnio si,  zaista ti velika  Hvala!
      Vjerujem da imaš snage i dalje za svoju obitelj moliti i ovoj Župnoj zajednici biti zagovor kod onoga kojemu svoje živote svi vraćamo.
A do tada, dragi Ilija Zbogom i doviđenja.

                                                          Župnik