GOVOR NA SPROVODU MARIJE JURKIĆ

Poštovana rodbino i dragi prijatelji pokojne Marije Jurkić! (27.kolovoza 2014.)
Marija
je naša župljanka.
Ona je majka i supruga. Rodbini, župljanima i prijateljima izražavam iskrenu sućut.
Sve ovo što sam rekao da je bila pokojna, bilo je lijepo biti. Biti majka, supruga i još k tome otići u tuđi svijet zaraditi kruh svojoj obitelji svojim rukama i sačuvati brak dok je muž kući vodio brigu o djeci, za današnje vrijeme, to je izvanredna vijest.
Uz to doživjeti i lijep broj godina i umrijeti prirodnom smrću bez neke tjelesne i duševne patnje, svakako je izvanredan Božji dar.
Svake nedjelje ona, i mnoge naše majke toga vremena, crpile su svoju životnu snagu iz vlastitog snažnog duha kojega su hranile na Božjem Duhu i svake nedljelje bile na sv. Misi. Motor njihovoga života trošio je pravu energiju. Čudesna su to i veličanstvena ljudska bića.

Neka je mir stobom draga Marija.

Svi mi znamo da svaka nedjelja zove na šetnju, mir i, ako si vjernik, na sv. Misu. Sveta Misa te upozorava da nisi samo tijelo, nego i duh i da stoga ne živiš samo od kruha, nego i od riječi koje izlaze iz Božji usta. Bog te stvorio izgovarajući stvaralačke vijesti. Nedjelja te zato zove da uzmeš Bibliju u ruke i zaustaviš se nad riječima koje te pogađaju. Jer u tim riječima leži božanska snaga da postaneš zdrav, spašen i pobjednik nad grijehom u sebi i oko sebe.

Jer hranom se ne može spasiti život, nego se samo može uzdržavati do smrti ovdje na zemlji.

No Božjom riječju i prijateljevanjem s Bogom u molitvi spašavaš život i preko smrti. Kao što tvoje tijelo treba hranu treba i tvoj duh.

Nedjelja je zato dan tvoga duha i tvoje duše. Nedjelja je dan tvoje vječnosti, tvoje humanosti. Nedjelja je dan zastanka, da ponovo pogledaš rasklimane stupobe svoga bića.

Možemo li to danas tako reći za ulicu u kojoj živi Marija. Čuje se glas da je to ulica koja teško zna što je kršćanska nedjelja. Ulica u kojoj se nije upamtilo kakva je bila kršćanska tradicija otaca i majki.

Valja nam znati da Kršćanin živi od budućnosti. On vjeruje, i stoga zna da ide ususret vječnom životu, da će vječno uživati i biti sretan, slobodan, miran i zadovoljan. No, ne samo da kršćanin ide u susret vječnom životu, ne samo da on ide, nego i ususret njemu ide Isus Krist. I njemu treba biti spreman otvoriti vrata.

Da bismo doživjeli sretnu budućnost, potrebno je već sada izaći iz groba svojih grijeha. Već danas možemo promijeniti svoj život i rasteretiti svoju savjest i postati zdrav čovjek.

Naša slobodna domovina treba slobodne ljude, rastrećene od grijeha.

Može li Marija biti prmjer kršćanskog života. Ja vjerujem da može i treba.

Mudar će čovjek stoga ovdje na zemlji živjeti razborito i skupljati blago koje ne propada. Život na zemlji i sve blago koje imaš nosiš u naručju samo stanoviti broj godina. Ono ti je dano da se vidi što ćeš s njime učiniti. Hoćeš li ga uništiti sam ili ćeš ga dijeliti s drugima. Ovaj život nema vrijednosti sam u sebi, jer se ne može zadržati, jer on samo privremeno dan da se opredijeliž za Boga ili protiv njega.

Isusu jasno obavještava kakva je budućnost čovjeka koji se opredijelio za Boga a kakva je budućnost koji su protiv Boga.

Mi danas zahvaljujemo ovoj ženi i majci što se opredijelila za Boga, jer tim putem se jedino isplati ići. Zato je Isus rekao da je on put, istina i život.

Neka ti Bog dadne snage da već danas uđeš u nebo, u vječnu svetkovinu Svih svetih. A Crkva se svaki dan sjeća takvih svetaca. A sveci i nas očekuju, oni nas pomažu daju nam primjer, a mi smo im zahvali.

I tebi Marija hvala za sve dobro koje si učinila: svojoj obitelji, svome narodu i svoj crkvi kojoj si pripadala.

Amen i hvala ti.