GOVOR NA SPROVODU RUŽE IVANČIĆ NEDILJKOVE

Često puta u mom svećeničkom životu moram postaviti razna pitanja obitelji kada mi se pruži prilika. Kod nedavne posjete ovoj obitelji pitanje je bio redovito: Treba li Vam nešto? Odgovor je bio: Ne, mi imamo djecu. A Obitelj je živjela zaista skromo.
Poslije sam upitao susjede: A koliko djece imaju? Odgovorili su mi: Devetero!
Bravo, svaka im čast! Oni su svoj život dali djeci.
A nedavno sam imao priliku čuti glas oca ove obitelji i pred mnoštvom drugih: samo je u djeci budućnost i bogatstvo ovoga hrvatskog naroda. Ne bude li djece rođene u Balegovcu, neće nas imati tko ni sahraniti, niti tko ceste očistiti. Shvatio sam to kao vapaj i proročanske riječi.
Svi prisutni su se divili proročkim riječima koje su odaslane iz ove obitelji, iako je u Ivančića zaseoku najviše djece, domaćin ove obitelji vidi poteškoću svoga naroda. Ove su riječi bile upućene onima koji su odogovorni za ovaj narod.
Poštovana rodbino i dragi Nedjeljko, primite moju iskrenu sućut.
Dragi prijatelji pokojne Ruže, i vama iskrena sućut.
Draga Ružo
, imali ste prilično tih i miran obiteljski život.
Imali ste roda i poroda.
Bili ste odani Bogu i rodu svom.


Ugradili ste veliki dio svog života u živote mladih, koje je valja roditi, odgojiti i othraniti. A vremena nisu bila naklonjena mnogima pa ni Vama.
Draga Ružo, iako si i sama relativno mlada, snažno si željela vidjeti mlađe ispred i iza sebe. Tu si uložila puno truda.
Čestitam Ružo!
Danas su svi tu.
Danas je i Gospodin tu!
Sasvim je blizu Tebe i dolazi baš Tebi u susret. Znam i osjećam, Ti ga želiš vidjeti očima, i oči tvoga duha već Gospodina vide.
Vjerujem da si sretna jer znala si kamo teku tvoji dani. Upućujem Ti riječi našega zaštitnika sv. Pavla: „Probudi se, ti što spavaš, prosvijetlit će ti Gospodin, Gospodin je blizu“.
Tvoj život pred Bogom teče dalje.
Svjedoci smo da te bolest nakratko odvojila od Tvojih. Iako su se Tvoji nadali da ćeš doći kući. To je bila njihova nada, a vjerujem i tvoja nada.
Vjernički gledano, Tvoja smrt i jest povrtak kući, povratak onome tko te je stvorio.
Danas na Tvom povratku vječnoj kući, mi te želimo ispratiti iz Božjeg hrama i uputiti u vječni Božji život.
Koliko je god odlazak od kuće žalost, još je više povratak kući radost.
Vjerujem da si radosna u svom povratku svome Bogu Ocu Stvoritelju, i Roditelju. Ako si mu igdje - onda si mu ovdje blizu - jer on tu vidljivo boravi.
Raduje se i roditelj kad se dijete vraća kući.
Ružo, krštenik si, dijete si Božje, tvoj povratak k Bogu Ocu, za njega je velika radost.
Danas ćemo klicati da Ti u susret iziđu anđeli Gospodnji i prime dušu Tvoju, te je ponesu pred lice Svevišnjega.
Kao Župnik, iskreno Ti hvala za sve što si činila za ovu sredinu, a osobito za ovaj narod, jer si mu dala devet novih života.

Zbogom i sretan Ti put do Oca Nebeskog.

                               Župnik